Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29017)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
18-04-2015, 20:09:54

Cytra
jeżeli objawy wróciły to i Ty musisz wrócić do swojego neuro i mu to powiedzieć.
Wydaje mi się, że to nie jest zwyczajne żeby objawy sprzed operacji wróciły, choć z drugiej strony Ty miałaś operację na 3 poziomach i to całkiem niedawno.
Tak czy inaczej ja na Twoim miejscu poszłabym do neurochirurga, żeby zobaczył co się dzieje.
Pozdrawiam
Ania
Ania artroplastyka C5-C6 grudzień 2013 implant ruchomy M 6
Początkujący
18-04-2015, 23:44:59

Czesc, czy tylko ja mam problem z powitaniem, przez to, ze osoba "wiesza" sie na szyji ? ;)
gość
19-04-2015, 01:57:02

Cytra napisz jakie to objawy, które wróciły, bo nie wiadomo jakie były przed operacją. Generalnie nie jest niemożliwe aby objawy (niektóre, albo nawet wszystkie) wróciły. Mogą to być późne powikłania pooperacyjne, ale może to być też dyskopatia kolejnych poziomów. To pierwsze jest bardziej prawdopodobne, bo efekt domina to raczej potrzebuje więcej niż 3 miesięcy. Mogło zdarzyć się wiele rzeczy. Jeżeli wrócił ból to może to być zwykłe nadwerężenie obszaru, który się jeszcze nie wygoił, ale może wskazywać to też na coś poważniejszego jak przemieszczenie implantu (chyba, że był z pełną stabilizacją). Jeżeli natomiast wróciły także objawy typowo neurologiczne, to może to wskazywać zarówno na problem przemijający ( np. niedokładne oczyszczenie kanału z resztek jądra miażdżystego, które już po operacji się przemieściły i będą drażnić worek oponowy dopóki nie zostaną wchłonięte), jak i na coś znacznie poważniejszego jak zupełnie zchrzaniona operacja, nierpawidłowe osadzenie implantu, albo śrub przy stabilizacji, uszkodzenie worka oponowego, a nawet bardzo powoli rozwijająca się infekcja. Możliwości i jest wiele, ale na pewno pierwsza osoba, do której powinnaś się z tym zgłosić to lekarz, który Cię operował. Jeżeli natomiast Cię spławi tekstem typu "czasem tak bywa, więc proszę uzbroić się w cierpliwość" to konsultuj się u innego neurochirurga, albo doświadczonego ortopedy-traumatologa. Wyciągnij też ze szpitala pooperacyjne zdjęcie RTG. Zawsze powinno być wykonane w pierwszej dobie po operacji i z grubsza widać na nim jak poszła operacja. Nie zawsze jednak się je dostaje przy wypisie, więc jeżeli go nie masz, to go zażądaj i pokaż innemu lekarzowi. I
Początkująca
19-04-2015, 07:09:54

Quant
no to mnie zmartwiłeś...
przed operacją
objawy-ból sztywność karku słaba ruchomość ramię przedramię bark łokieć ból drętwienie niedowład prawej ręki drętwienie kostki i stopy ból głowy -ból utrzymywał się ciągle nie było pozycji w której było lepiej
teraz-
ból sztywność karku -ból p reki całej do tego drętwienie zastosowano u mnie 3 implanty typu (PEEK) ze stabilizacją
mam trochę ograniczony kontakt z lekarzem i trochę się boję odezwać
od wczoraj wróciłam do kołnierza troszkę lepiej
bardzo bardzo się boje
miałam robione kontrolne rtg po 6 tygodniach było ok
gość
19-04-2015, 08:09:28

Cytra, strach jest złym doradcą, no bo co można zrobić ze strachu? Nic, albo coś głupiego.
Dobrze Ci radzi Quant, lekarz operujący to jedyna droga do wyjaśnienia powodu bólu. I szansa na pomoc. Zdrowie mamy tylko jedno ! Nie wiem czy kołnierz to dobry pomysł( bez konsultacji z lekarzem), może ulży w bólu, ale rozleniwia mięśnie już bardzo rozleniwione. A przecież nie chcesz pozbyć się TYLKO bólu ? Ale jego PRZYCZYNĘ !
Szybciutko do lekarza, i nie daj się spławić, pamiętaj, to dla Twojego dobra !
Powodzenia :)
cały czas przed... (trzy lata minęło w maju) ;)
gość
19-04-2015, 12:28:51

Cytra, masz tak niejednoznaczne objawy, że to musi ocenić Twój operator. Po tym, co piszesz widać, że wróciły nie wszystkie objawy. Ból to jeszcze nie problem, bo może to być po prostu obrona mięśniowa, która jeszcze się nie wyłączyła po operacji. Czasem napięcie obronne ustępuje zaraz po operacji z powodu bezruchu i leków rozluźniających jak np. mydocalm, a później wraca z powodu "pamięci mięśni" i trzeba to rozluźniać rehabilitacją. Sztywność może mieć tę samą przyczynę, tym bardziej że masz zrobione 3 poziomy na sztywno. W szyi mamy tylko 7 kręgów, z czego pierwszy jest nieruchomy, a więc zostaje tylko 6 ruchomych. Ty masz 4 kręgi zachowujące się obecnie jak jeden, masz więc niejako 3 przeguby w szyi zamiast 6. Jakaś sztywność musi z tego wynikać, bo cudów nie ma. Trochę bardziej niepokojące są drętwienia, ale i to może wynikać z napięcia mięśni pogarszającego ukrwienie kończyny. Grunt, że nie wraca niedowład i nie ma zmian porażennych. Być może nic złego się nie dzieje i potrzebujesz po prostu odpowiednich ćwiczeń i masaży, ale to "być może" to za mało. Idź do lekarza, naprawdę.
Początkująca
19-04-2015, 13:29:13

Dzięki Quant za odp. Zmartwiłam sie tym co napisałes, bo nie moge sobie wyobrazic operacji na 3 poziomach ? Jesli chodzi o nerw łokciowy,to miałam bad.przewodnictwa reki lew,z powodu podejrzenia zesp.ciesni nadgarstka ale to wykluczono natomiast rtg. reki z 2013r opis Odwapnienie przstawowe w kk rąk.Geody podkorowe.Zm.zwyrodn. w st MPT I W głowie Vk.środręcz reki lew.torbiel kostna 3mm.Przejaśnienie średn.9mm w nasadzie k.promnieniowej reki lew.ganglion kostny? Czy te zmiany moga tez moga powodować uszkodzenie nerwu,bo ręce mam słabsze od kilku lat lek.reumatol podejrzewa u mnie chorobe tkanki łącznej,będąc w szpitalu w zeszłym roku badzo bolała mnie szyja i nic z tym nie zrobili,zm.zwyrod. i koniec nie miałam świadomości,że to może być od kręgosłupa szyjnego. Jeśli Ty jesteś w podobnej sytuacji to napisz jak u Ciebie zdiagnozowano dyskopatię szyjną? Postaram sie wcześniej o wizytę u neurochirurga tak jak mi radzisz. Od kiedy wiem że to dyskopatia staram sie nie dzwigać,mało siedzieć,więcej chodzić i te dolegliwiości trochę są mniejsze,ale na początku rok temu brałam dużo leków p)zapalnych w szpitalu lekarka rezydent przepisała mi poltarm combo, ale co dalej to już mnie nie pinformowała. Iga
Iga
gość
19-04-2015, 15:30:09

Iga, to co dopisałaś teraz na temat ręki, rzuca trochę inne światło na sprawę, ale nie zmieniam zdania. Powiedzmy, że już nie na prawie 100% pewności, ale nadal bardziej prawdopodobnej przyczyny pierwotnej szukałbym w kręgosłupie. Geody podkorowe wskazywałyby na zwyrodnieniowe zapalenie stawowów, z kolei gangliony powstają najczęściej z powodu nawracających urazów, albo stanów zapalnych. Natomiast torbiele kostne są powodowane niedokrwieniem. Wszystko to może wystąpić przy różnych chorobach, od zespołu cieśni, przez reumatoidalne zapalenie stawów, aż po nowotwory. Byłoby jednak dziwnym zbiegiem okoliczności, że te choroby są u Ciebie po kolei wykluczane, a jednocześnie diagnozuje się 3 przepukliny w kręgosłupie szyjnym i to miałoby nie mieć ze sobą związku. Przepuklina krążków międzykręgowych prowadzi do deficytu unerwienia kończyny, to z kolei prowadzi do zaniku aktywności niektórych włókien mięśniowych i ich powolnej atrofii. W końcu taki stan zaczyna oddziaływać na funkcjonowanie stawów i zmiany w mineralizacji kości. Poprzez te wszystkie zależności, dyskopatia może pośrednio spowodować lub przyczynić się do wszystkiego, co opisujesz. Organizm jest jak zespół naczyń połączonych - wszystko na siebie wzajemnie wpływa. Czasem jedna choroba wywołuje wszystkie objawy, a czasem indukuje rozwój innej choroby, która po jakimś czasie uzyskuje byt niezależny. Dlatego właśnie dyskopatia usunięta szybko, często prowadzi do ustąpienia wszystkich objawów, natomiast jeżeli ucisk na korzenie nerwowe ciągnie się latami, to zdarza się, że usunięcie pierwotnej przyczyny już nie rozwiązuje problemu, bo w międzyczasie deficyty neurologiczne zdążyły doprowadzić do zmian w obrębie innych tkanek. A może być jeszcze inaczej - obie choroby mogą mieć od początku odrębne przyczyny i tylko wzajemnie na siebie oddziaływują, albo przyczyna stanu ręki może być jednocześnie przyczyną dyskopatii jak np. osteoporoza, kolagenozy, RZS. To wszystko jest jak najbardziej możliwe, ale ja Ci tego nie zgadnę, bo tego się nie zgaduje, tylko bada. W takich niejasnych stanach, jak u Ciebie, dobrze się sprawdza dewiza, zgodnie z którą jeżeli problem jest zbyt smomplikowany aby go rozwiązać całościowo, to należy go podzielić na etapy i rozwiązywać je po kolei. Ja bym skupił się na dokładnym zdiagnozowaniu kręgosłupa i jego leczeniu, jednocześnie prowadząc na spokojnie dalszą diagnostykę ręki. Jeżeli usunięcie dyskopatii poprawi funkcjonowanie ręki, odpowiedź na pytanie o związek obu schorzeń pojawi się sama. A jeżeli nie, to temat ręki będzie nadal otwarty, ale Ty na tym nic nie stracisz, bo z kręgosłupem i tak coś musisz zrobić. Czasem bywa tak, że lekarze podejmują szereg działań, pacjent wraca do zdrowia, ale nikt nie wie która dokładnie procedura mu pomogła, albo która pomogła bardziej. Medycyna jest sztuką, a nie nauką ścisłą. Czasem trzeba szukać po omacku, czasem eksperymentować, próbować różnych terapii aż do skutku, albo użyć intuicji (to potrafią tylko najlepsi lekarze). Co do operacji, boisz się zespolenia 3 poziomów i to jest zrozumiałe, ale uwierz, to jeszcze nie jest tragedia. Po pierwsze zależy które to poziomy (im niższe, tym mniejszy problem), po drugie nie wszystkie trzeba od razu łączyć na sztywno, można wrzucić na jeden implant ruchomy, a zespolić dwa pozostałe, albo odwrotnie - dać dwa ruchome z jednym zespoleniem. Zależy ile masz lat, bo im młodszy pacent, tym większa szansa na implant ruchomy. Po trzecie, u Ciebie raczej nikt by nie robił 3 poziomów, bo najmniejsza Twoja przepuklina nie jest aż tak poważna aby ją operować. Być może neurochirurg będzie chciał operować tylko tę największą, a więc tylko jeden poziom. Trudno mi to ocenić, bo z opisu nie wszytko wynika. Lepiej mieć zdjęcie, a najlepiej całą płytę z rezonansem i komputer. To właśnie zrobi neurochirurg. Tylko daj mu szansę, zamiast leczyć się na forum :)
Początkująca
19-04-2015, 18:28:07

Bardzo dziękuję za odpowiedzi jesteście nie ocenieni
Faktycznie nie podlega dyskusji że muszę iść do lekarza przeraża mnie te drętwienie ręki staram się nie dawać ale nie ukrywam bardzo panikuję
Chciałabym już być na tyle sprawna bym mogła wrócić do pracy
Znajomej mąż był operowany w tym samym czasie co ja i już od 1 - go pracuje 8h za biurkiem .........malował sufit praca w ogrodzie a ja nie daje rady.......nie to bym się rozczulała nad sobą ---jestem wytrzymała na ból towarzyszy mi niemal od dzieciństwa z operacją tez czekałam 7 lat cały czas pracując moje problemy zaczęły się w 2008 r. (życie)
wiem wiem za długo czekałam dorobiłam się 3 a nie 1 przepukliny itd. naprawdę bardzo bym chciała już żeby było po wszystkim
tym czasem boli i drętwieje....
Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz dziękuję
gość
20-04-2015, 13:52:24

Witam Serdecznie
Bardzo bym prosiła o jakąś podpowiedź co dalej robić bo mi już z bezsilności opadają ręce ...
Moja mama od jakiś 3 lat ma zasłabnięcia.Kiedyś były sporadyczne '' od czasu do czasu'' teraz pojawiają się już nawet kilka razy dziennie ... zauważyłam też że zasłabnięcia występują zazwyczaj przy ruchach głowy jak się schyli, obróci .Ma też takie objawy po wysiłku ( wejściu po schodach czy też pod lekką górkę ) i przy wstawaniu z łóżka . . Przy 90 % tych zasłabnięć jest spadek ciśnienia z rzędu 69/49 a 10 % skok ciśnienia 215/130 mniej więcej . Skarży się też że ma strasznie sztywną szyje , bóle głowy i ''opadające'' ręce'' . Ortopeda właśnie zakończył leczenie ... nie rokuje poprawy i nic jej nie powiedział
Oto wyniki Rezonansu Magnetycznego :
Zwężenie tarczy międzykręgowej C5-C6 C6-C7 z zaburzeniami ich uwodnienia.
Wyostrzenia kostne na tylno-bocznych krawędziach trzonów C5,C6 zwężające otwory międzykręgowe C5-C6 i C6-C7 .
Szweokopodstawne uwypuklenie krążka międzykręgowego na poziomie C6-C7 z możliwym uciskiem struktur nerwowych w otworach międzykręgowych.
Ogniska zwyrodnienia tłuszczowego w trzonach kręgowych
Szerokość kanału kręgowego w wymiarze strzałkowym prawidłowa.
Intensywność sygnałów rdzenia kręgowego prawidłowa.
Dodam jeszcze że była u endokrynologa i wykluczył że to z tego powodu ma zasłabnięcia.
Teraz mi się przypomniała że ostatnio od czasu do czasu ma podwójne widzenie
Choruje dodatkowo na niewydolność niewydolność podstawno-kręgowa

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: