Quant,
miło czytać ze dobrze się czujesz co do spania i objawów
Chyba większość osób skarży się na wzmożone napięcie mięśniowe nie tylko szyi ale tez obręczy barkowej. Mechanika kręgosłupa zmienia się po zabiegu i aparat więzadłowo- mięśniowy musi się tego nauczyć. Dotyczy to zarówno artroplastyki jak i sztywnej stabilizacji. Mój sposób na pierwsze tygodnie po zabiegu to (zgodnie z zaleceniem operatora Tranxene 5 na noc. Klorazepat ma komponente miorelaksacyjną. Wg mojego dr mięśnie musza w nocy odpocząć. Powiedział mi "musi Pani spać" bo inaczej objawy bedą się nasilały. W moim szpitalu praktykuje się ostrzykniecie mięśni nadgrzebieniowych a czasem rownież przykręgosłupowych ketonalem i/lub lignokaina. Czasem zaleca się stosowanie NLPZ w okresie wcześnopooperacyjnym zwłaszcza przy ruchomych implantach. Ma to polepszac parametry ruchomości w ocenie kilkuletniej.
No i szyja będzie lubiła ciepło, wiec korzystałam z ciepłego prysznica gdy przesadziłam z aktywnością. Przeciwbólowych praktycznie nie potrzebowałam, czasem,. No i nie daj się ponieść emocjom świetnego samopoczucia. Daj sobie czas na wypoczynek nawet jeśli Ci się nie chce mnie tez bezczynność rozbrajała. Spacer jak najbardziej, ale tez stopniowo zwiększaj dystans i chroń w tym roku bliznę przed słońcem.
Po zdjęciu szwów zajmij się blizna, żeby zrosty się nie zrobiły, bo mogą potem być problematyczne. Mi zrobiły się bardzo szybko zrosty po redonie mimo ze miałam go raptem dobę.
No i poduszka ja tez wyrzuciłam po zabiegu ortopedyczna. Mała poduszka łatwa do uformowania. Jeśli by Cię zaczęły bolec barki to możesz ja podkładać pod nie odrobine. Ma być tak żeby Ci było wygodnie!
Pozdrawiam.
Bety