Reklama:

Zmiany naczyniopochodne w obrazie mr (69)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
27-03-2018, 18:16:19

Dwóch neurologów powiedziało mi dokładnie to co Tobie, ze to nic takiego i ze u każdego może wyjść bo w zasadzie tera zjesz większy dostęp do badań i każdy może się przebadać i mogą mieć takie zmiany ale ludzie chorują różnie i mam się skontrolować dokładnie tak jak Tobie żeby przyjść to ki da skierowanie na NFZ na kontrolny rezonans za rok ale ja chyba zrobie wcześniej. Drugi powiedział dokładnie to samo alE jeszcze dodał ze oczywiście wskazana konsultacja kardiologa i badania w kierunku tocznia... rezonans robiłam bo strasznie mnie bolala głowa ostatnio w skroniach i czasami mam takie lekkie jakby zawroty głowy
Początkująca
28-03-2018, 05:53:19

O matko tocznia? A co to za badania i do kogo z tym trzeba uderzyć? Robiłaś już?
Początkująca
28-03-2018, 06:21:11

Co choroba to gorsza. A badanie na boleriozę robiłaś? Ja robiłam te tanie - wynik ujemny, teraz czekam na wynik tych droższych. Jakbyś mi mogła napisać co to za badania na tego tocznia to bym też zrobiła. Masz na nie skierowanie? I od kogo jak coś trzeba wziàść? No to teraz będę miała kolejny powód do zmartwień 😯 A misłaś rtg kręgosłupa szyjnego? Pytam bo te bóle i zawroty to mogą być od tego. Ja mam zmiany zwyrodnieniowe i zniesienie podróży szyjnej. Może to dawać takie objawy. Ale wyniku jeszcze Pani doktor nie widziała. Bo mi zleciła na ostatniej wizycie A nadtèpna za dwa tygodnie . Ale te bóle nóg to dziwne , od tego raczej nie. Albo to psychika płata mi figle albo naprawdę coś mi jest. 😟 tylko że ja to co chwila boję się czegoś innego. Ale z tym toczniem mnie wystraszyłaś nie na żarty i cały mój spokój szlak trafił. Co choroba to gorsza. Ale będą jaja jak na koniec wyjdzie że nic nam nie jest. .... Oby. Jak masz na imię?
gość
28-03-2018, 11:57:08

Mam na imię Ewa, mam synka 5 lat i córcię 16 lat, martwię się najbardziej jak coś mi będzie jak to im utrudni życie ... z tym toczniem to się nie martw , jak nie ma objawów to raczej nie toczeń tak sobie tłumacze ale badania zrobię pewnie prywatnie bo skierowania nie dostanę , neurolog kazała zrobić ANA i ANCA i jak to wyjdzie negatywnie na pewno to nie toczeń. Nogi na pewno na tle nerwowym Ciebie bolą , nerwy w różnych miejscach po całym ciele czasem się lokują, tez muszę zrobić badania na bolerioze z testów tańszych jest negatywnie ale podobno nie wiarygodne
Początkująca
29-03-2018, 07:55:32

Hej. U mnie ten tani test na boleriozę też wyszedł negatywnie. A właśnie czekam mną wynik testu wester bolt. Te badania na tocznia też zrobię. Tyle już zrobiłam to i to mogę. A z twoją nogą Jak? Olewasz to ? Bo ja idę do ortopedy i chcę prześwietlenie zrobić bo się martwię strasznie. Mam nadzieję że to na tle nerwowym. Miło Cię poznać Ewa. Ja mam synka 1 rok i córkę 6 lat.
gość
03-04-2018, 07:13:30

Hej, na razie nic nie robię czekam jak mi przejdzie, boli Cię w kolanie ? Nerwobóle umiejscawiają się w różnych miejscach mogą być nawet wędrujące po całym ciebie ale lepiej sprawdzić jak bardzo Ci to przeszkadza. Ten ten na bolerioze tez bym chciała zrobić ten wester bolt jest tylko jeden czy tez trzeba zrobić w IgM i igg ?
Początkująca
04-04-2018, 18:10:10

Hej. Test Wester bolt też się robi w dwóch klasach Igg Igm, jak chcesz zaoszczędzić to możesz chyba zrobić w jednej klasie ale nie wiem czy ma to sens, ja robiłam w obu klasach bo jak już wydaje pieniądze to chce mieć to dobrze zdobione. Już odebrałam swój wynik i jest negatywny. Czyli nie mam tej boleriozy. Wiadomo nic nie daje 100 % pewności ale dwa ujemne testy to już coś można założyć chyba nie? A ten test A NA zrobilas? Tak, kolana też mnie bolą, w sumie to od kolan się zaczęło a potem reszta doszła. Pozdrawiam.
gość
05-04-2018, 05:47:18

Wybieram się zrobić test ANA razem z tym na bolerioze, dzięki za informacje zrobię obydwa miana, załamałam się ostatnio bo znajoma siostry, która mieszka w Niemczech miała takie same objawy i wynik rezonansu i tam jej na tej postawie zdiagnozowali sm , jestem załamana ta informacja... znasz kogoś kto ma tez takie zmiany w rezonansie i nie ma żadnej choroby neurologicznej ?
Początkująca
09-04-2018, 08:47:35

Hej. Nie znam nikogo osobiście. Ew. tylko tyle co ktoś do mnie pisał w Internecie. A jakie objawy? Z tego co pisałaś to ty żadnych objawów nie masz. Też zrobiłam test A NA, nie wiem jak u Ciebie ale u mnie na wynik tego testu czeka się dwa tygodnie. Odwiedziłam za to w między czasie ortopede który upiera się że moje dolegliwości wynikają z ubytku w chrząstce stawowej i chce mi robić zastrzyki z kolagenu dostawowo A ja nie wiem co o tym myśleć. Teraz już jest trochę lepiej chociaż kolana nadal głośno strzelają. Niedługo mam wizytę u neurologa na NFZ już to się wypytam co i jak. Co neurolog o tym sądzi
Pozdrawiam
gość
09-04-2018, 20:34:10

Daj znać jak będziesz po wizycie, ja zrobiłam takie badanie EEG pod katem zmian w mózgu i potencjałów wyzwalanych wzrokowych, na szczęście wyszły Ok, ale naczytałam się dzisiaj, ze to co mamy to jest RIS zespół izolowany objawów radiologicznych i tam w statystykach podawali, ze jest to predykcja czyli poprzedza wystąpienie SM o 2-3 lata. Czy robiłaś drugi raz rezonans ?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: