Witaj. Tak mam go w badaniu na boleriozę ale że wiedziałam już wcześniej i tej bakterii oraz że jest on dla niej charakterystyczny to nie przejęłam się tym za bardzo. Jak chcesz się przekonać czy masz ta bakterie to jest kilka sposobów: badanie z krwi, ale jest słabo czułe , więc może nie wykryć, badanie z kału, jest bardzo czułe i nieinwazyjne. No i najbardziej drastyczna metoda to test w trakcie gastroskopi. Ja myślę że w twoim przypadku badanie z kału będzie wystarczające i dobre. Na pewno pokaże czy masz bakterie i będziesz wiedziała czy to właśnie ci się pokazało w p41. Jeśli chodzi o mnie to ja miałam badanie z kału i gastroskopie ale miałam do tego powody i będę się leczyć. W poniedziałek jadę do lekarza z wynikami i po leki. Bakterie ta leczy się antybiotykami. Lekarzem nie jestem ale z tego co ja wiem to zależy od dolegliwości. Bo podobno dużo ludzi ma te bakterie ale o tym nie wie, bo skoro im nic nie dolega to skąd mają wiedzieć.... więc nie wiem czy np. Twój lekarz podejmie się leczenia skoro nie masz dolegliwości żołądkowych... mam nadzieję że pomogłam w tym temacie ☺ jeśli chodzi o test ANA to jeszcze z tydzień muszę poczekać na wynik
A ty już Masz? U Ciebie to patrzę wszystko jakoś idzie szybciej 🙄