Reklama:

Zmiany naczyniopochodne w obrazie mr (69)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
17-02-2018, 12:12:24

Witam. Od kilku miesięcy cierpię na codzienne bóle głowy. Są dość silne i w dodatku mam odczucie chropotania w głowie, jakby mi się coś w środku przelewało. Byłam u neurologa. Tk głowy wyszło bez zmian. Natomiast w mr z opcją Angio wyszło w istocie białej pogranicza płatów ciemieniowych i potylicznych obu półkuli mózgowia ponad trójkątami i rogami potylicznymi komór bocznych uwidoczniono skupiska drobnych niespecyficznych nielicznych zmian ogniskowych o wielkości do 3 mm o podwyższonym sygnale w obrazach t2 zależnych w tym sekwencji flair bez cech restrykcji dyfuzji w obrazach dwi ani ubytku sygnału w sekwencji swi. Obraz mr sugeruje przebyte zmiany naczyniopochodne, okołoporodowe? Reszta w normie. Mam 28 lat. Jestem przerażona tym wynikiem. Im więcej o tym myślę to głowa boli mnie coraz mocniej. Czy ktoś z was miał PODOBNIE? dodam że wpadam w ataki paniki jak o tym myślę. Mąż twierdzi że każdy ma jakieś zmiany tylko o tym nie wie A ja mam nerwicę. Nie wiem, może. Czy to jest groźne? Oczywiście pójdę z wynikiem do lekarza ale muszę z tydzień poczekać na wizytę, do tej pory to chyba zwariuje...
Początkująca
19-02-2018, 10:43:39

Witam. Przechodzę istne piekło. Jakieś załamanie nerwowe mnie dopadło. Nie jestem w stanie nic robić tylko myślę o tym wyniku. Jestem przerażona. Myślałam że będzie łatwiej jak z kimś porozmawiam chociaż tutaj ale nikt się nie odezwał do mnie... kompletnie nikt
gość
19-02-2018, 13:40:59

Nie denerwuj się nic jeszcze nie stwierdzili lekarze co Ci dolega chyba że. Byłaś już u specjalisty napisz jak się czujesz czy masz problemy z widzeniem,jakieś drętwienie rąk i nóg zachwiania równowagi?ja tak miałam tylko moja zmiana ma wielkosc 30milimetrów nie panikuj odpoczywaj wiem to ciężko zrozumieć ale musisz wytrzymac jesteś młoda ja mam 48lat a operację mialam 7,5roku temu w maju kolejna to wtedy się .bałam pozdrawiam Lidka
gość
19-02-2018, 15:30:24

Nie dopisałam również w lewym uchu czułam ciepłą wodę jesienią już odczuwalam w uchu gęsty kisiel a okres to jakieś pół roku od zmian jakie były u mnie i zanim trafiłam na operacje wiadomo wizyty u specjalisty są odległe wiec jak zaczęłam chodzić od 1 to się oparlo chyba na 4 i trwało to tule czasu najważniejsze to mieć cierpliwość i się nie denerwować mało stresu
Początkująca
20-02-2018, 08:26:54

Witam. Dziękuję że ktoś się odezwał. A czym okazała się ostatecznie twoja zmiana? Nie nie byłam jeszcze u specjalisty. Dopiero dziś jest czynne więc próbuje się zarejestrować od rana. Byłam wczoraj u lekarza rodzinnego to obejrzał tylko te wyniki i stwierdził że to nic takiego bo to stare jakieś drobne zmiany niedokrwienne i każdy takie może mieć. Przepisał mi leki na uspokojenie po których chociaż jedną noc udało mi się przespać. Ale nadal nie mogę nic jeść. Oczywiście napiszę jak będę po konsultacji specjalistycznej. Dziękuję
Początkująca
21-02-2018, 07:38:53

Witam. Byłam na konsultacji specjalistycznej. Pani neurolog obejżała wnikliwie zdjęcia z mr i opis i zrobiła nadanie neurologiczne. Najpierw stwierdziła że nie widzi nic niepokojącego. Pytałam o te zmiany a ona na to że no może to nic, zdarza się czasem u osób zupełnie zdrowych zwłaszcza starszych... A ja na to że ja mam 28 lat. ,,"no właśnie no właśnie..." Stwierdziła że za rok zrobimy porównawcze mr i zobaczymy póki co nic się nie da stwierdzić. Stwardnienie rozsiane? Pytam. Ona "nie podejrzewam ". Ale jednak mnie zapisała na kolejną wizytę żeby mieć mnie pod obserwacją, mam jej zgłaszać gdyby się pojawiły nowe objawy. Poprosiłam o skierowanie na ten rezonans bo długo się czeka A ona że nie ma potrzeby i na następnej wizycie wystawi . Mam się nie martwić długimi terminami bo zawsze "W razie czego można położyć do szpitala. Także nic nie wiem. Pytałam dwa razy czy to podejrzenie SM, ona że nie, że by mi powiedziała. Ale już nie wiem. Nie uspokoił a mnie. Czy ktoś z was miao podobną historię? Czy jest tu ktoś kto miał w obrazie mr zmiany naczyniopochodne i jest młody i zdrowy? Czg to od razu przesądza o jakimś wczesnym stadium ZM? Może ktoś się podzieli doświadczeniami? Będę wdzięczna
Początkująca
21-02-2018, 17:16:37

Kurczę ktoś coś? Nic?
Początkująca
23-02-2018, 16:00:09

Hej. Kurczę miałam nadzieję że jak tu napiszę to się odezwie fala , taką głupią nadzieję miałam że to nic takiego i upewnicie mnie w tym, że upewnić się w tym że mogę być osobą zdrową. Naiwna jestem co? Nie wiadomo komu wierzyć. Są dwie szkoły z tego co zauważyłam 1: jest taka że mówią że takie zmiany można mieć od urodzenia nawet i nie mają znaczenia klinicznego, że często są wykrywane przez przypadek przy okazji badań i większość populacji je ma tylko tyle że wiadomo, nie każdy robi sobie rm. No i druga strona. Tą jest najgorsza 2: że to na pewno SM i nawet jeśli nie ma typowych objawów to prędzej czy później się pojawią. I nie wiadomo kto mówi prawdę, w co wierzyć A czego się bać . No bo boję się, to chyba naturalne s takiej sytuacji. Gdyby ktoś miał jakieś doświadczenia w tym temacie to proszę niech napisze .
gość
24-02-2018, 16:12:36

Zmiany naczyniopochodne to na pewno nie Stwardnienie Rozsiane.
Wiem bo to przechodzilam.
Pozdrawiam i prosze sie nie denerwowac bo nie ma powodow do paniki.
Początkująca
24-02-2018, 19:43:08

Jedna wiadomość A tak potrafi podnieść na duchu. . . Dziękuję. Czy Pani się jakoś Z tego leczy? Jeśli można wiedzieć.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: