Dziękuje Ci bardzo za odpowiedź, bardzo mi pomagasz. Dziekuje😊 wiem właśnie , ze ANA mogą być czasem pozytywne u ludzi zdrowych kiedyś miała je moja córeczka i jakaś lekarka zrobiła raban, ze coś się z nią dzieje ze ma tocznia bo miała na twarzy wysypkę w kształcie motyla ale to było po mandarynkach uczulenie czego jestem pewna i zrobili jej w szpitalu tysiące badań w kierunku chorób układowych w tym tocznia i oprócz tych ANA nic innego nie miała, wszystko wychodziło ze jest zdrowa. Na razie się wiec nie martwię problem w tym, ze nie zrobiłam miana tych ANA tylko w tym teście określono, ze test dodatni chyba muszę powtórzyć ... do lekarza idę jutro albo za tydzień się zastanawiam czy nie przełożyć bo lepiej jakbym miała miano ANA bo mam wizytę u reumatologa. Byłam tez ostatnio na konsultacji i karidiologa, przebadał mnie echo serca ciśnienie i wszystko Ok na szczęście ale mam nerwice wg kardiologa o serce za szybko pracuje bo się denerwuje wszystkim, dał mi leki uspakajające , które mam brać żeby się wyciszyć bo inaczej z secem faktycznie coś sie stanie w sensie, ze nabawie się choroby organicznej... mówił tez, ze takie zmiany w MRI się zdarzają , ze są czasem skurcze naczyń które właśnie powoduje zwężenie i co tam jeszcze użył jakiś sformułowań medycznych ale w każdym bądź razie mówił , ze to nic poważnego i ze mam się nie przejmować bo jestem zdrowa😊 i pożartował , ze po co robiłam te badania jakbym nie robiła to byłabym zdrowa No i ma racje tez sobie wytykam po co mi te badania były ...Z tym powtórzeniem rezonansu masz racje nie ma sensu wcześniej tym bardziej , ze gandolina używana do kontrastu odkłada się podobno w mózgu i jest szkodliwa. Poczytałam trochę amerykańskich profesorów i lekarzy , ze czasem z takim niemych zmian oni to nazywają RIS radiologicznie izolowany zespół czasem może się coś rozwinąć i ze często się to spotyka właśnie u pacjentów , którzy z powodu bólów głowy jak ja i Ty robiliśmy rezonans , u tych osób czasem się rozwija sm ale tylko u 30% i oni maja je pod obserwacja tzn robią tez im badanie rdzenia kręgowego rezonansem i jak tam są zmiany to dodatkowo jakoś ich obserwują ale generalnie pozytywne to, ze te zmiany często są nawet u zdrowych ludzi 😊