Reklama:

Udar mózgu (674)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
19-06-2015, 10:17:41

Proszę o kontakt na mejla: mama.rehabilitacja@gmail.com.
Dziękuję,
Łukasz
Gość 2015-06-19 12:16:13
Moja mama, 55 lat, miała 16 grudnia 2014r poważny wieloogniskowy udar pnia mózgu. 45 dni w szpitalu, gdyż wynikły jeszcze jakieś powikłania po założeniu PEGa. Porażenie czterokończynowe, nie mówiła, jadła przez rurkę. Na dzień dzisiejszy lewa strona ciała jest całkowicie sprawna, w prawej ręce i nodze jest napięcie mięśniowe i zaczyna pojawiać sie ruch w dłoni. Potrafi podnieśc się z łóżka albo wózka do pioniu trzymając się poręczy krzesła albo szyi któregoś z nas. Mama mówi coraz lepiej, je wszystko to co inni domownicy (normalnie doustnie). Rehabilitacja zaczęła się już w szpitalu, a po powrocie do domu 1 lutego, rehabilitacjia ruchowa przez profesjonalistę robiona 3 razy tygodniowo (rewelacyjne efekty, super współpraca międzu mamą i fizjoterapeutą) i profesjonalna logopedyczna również 3 razy w tygoniu (również rewelacyjna współpraca). Rehabilitacja w ośrodku nie wchodziła wtedy w gre ze względu na stan mamy - wszędzie nam odmawiano twierdząc, że "pacjent musi być w taki stanie, żeby współpracować"/ Ale my się nie poddaliśmy, a wielu lekarzy twierdziło, że nawet lepiej, że mama jest w domu, gdyż w "domu nawet ściany leczą". I tak właśnie było. Minęło właśnie pół roku od udaru, mama jest w coraz lepszej kondycji, nie traci motywacji, ciężko, konsekwentnie ćwiczy, przebywa w domu gdzie na stałe są 2 lub 3 osoby więc, nie ma chwilę na nudę - każdy pomaga jak może w "domowej rehabilitacji": w mowie, w czytaniu, w ruchu, w pionizacji, jeździmy wózkiem na wycieczki poza domem. Rehabilitację z fizjoterapeutą zwiększamy właśnie do 5 razy w tygodniu. Mieszkamy w opolskime, za miesiąc lub dwa bedzie 3 tygodniowa intensywna rehabilitacja w OCR Korfantów. Narazie pracujemy nad coraz lepszą kondycją ogólną mamy. Myslimy co dalej. Jak tylko prawa noga i ręką będą ruszały sie bardziej, po pobycie w OCR Korfantów, bedziemy chcieli jechać na miesiąc na prywatną rehabilitację do dobrego ośrodka w Polsce. Od lekarzy, fizjoterapeutów i logopedów cały czas słyszymy, że rehabilitacja idzie bardzo dobrze, ale trzeba czasu i ćwiczeń, nie da się tego procesu jakoś gwałtowanie przyspieszyć. Mamy takie same spostrzeżenia, z miąsiąca na miesiąc jest dużo lepiej.
Mam trzy pytania:
- Przy przełykaniu rzadkich płynów jak woda czy herbata, cały czas od pół roku pojawia się uporczywy kaszel i dyskomfort. Przy jedzeniu i gestszychy płynach tego nie ma. Czytałem, że to normalne i że z czasem minie. Czy są jakieś metody/ćwiczenia, które mogą pomóc ?
- Słyszeliście o klinice Norman w Koszalinie? Ktoś może był? Podobno mają bardzo dobry program rehabilitacji oraz fizjoterapeutów. Ile godzin dziennie się ćwiczy ? Jakie są wasze ogólne wrażenia po pobycie?
- Jeśli nie Norman w Koszalinie, czy możecie polecić jakąś dobrą prywatną klinike rehabilitacji neurologicznej po udarze mózgu ?
Proszę o kontakt kogoś kto przeszedł udar pnia mózgu lub ma kogoś takiego w rodzinie.
Dziękuję,
Łukasz
gość
21-06-2015, 03:37:47

Łukasz powodzenia i sukcesow w dalszej pracy.
gość
12-07-2015, 14:57:26

dzis mija 10 doba jak maz dostal udar bylo dosc dobrze wczoraj dzi jest duzo gozej artwie sie bardzo .Wczoraj troche ruszal reka i dosc dobrze noga dzis nic .Jestem zalamana.28
gość
16-07-2015, 18:55:27

Gość 2015-07-12 16:57:26
dzis mija 10 doba jak maz dostal udar bylo dosc dobrze wczoraj dzi jest duzo gozej artwie sie bardzo .Wczoraj troche ruszal reka i dosc dobrze noga dzis nic .Jestem zalamana.28
Witam serdecznie z moja babcia bylo podobnie. Jeden dzien byla silniejsza, na drugi dzien nue bylo kontaktu podawali jej lekarstwa uspokajajace bo wyciagala sobie wszystko. W udarze najwazniejsze sa pierwsze 3 doby potem 10 . Jak maz sie czuje ? Zycze duzo duzo cierpliwosci i niech Pani mu duzo czasu poswieca rozmawia z nim
gość
25-09-2015, 14:49:10

Mój tato (63 lata) dziś rano miał udar - zawieźli go do Międzylesia. Przy tym migotanie przedsionków :( sparaliżowana cala prawa strona, dodatkowo afazja. Próbuje mówić, ale go nie rozumiemy - rozumie co do niego mówimy, jest świadomy, porusza głową tak/nie. Dopiero w poniedziałek ma być wyznaczony lekarz prowadzący - do tego czasu wg lekarki dyżurnej nic nie można powiedzieć. Co my możemy zrobić? Jedyne co wiem o udarach to to, że pierwsze doby najważniejsze. Co robić? Gdzie szukać pomocy?
gość
05-10-2015, 08:42:01

co z twoim tatą? mam podobny problem, mój partner jest dwa miesiące po udarze krwotocznym, porażenie prawostronne, brak mowy, zamiast słów płynie jedynie bełkot z jego ust.... nie ma przy tym problemów z jedzeniem, połykaniem, rozumie co się mówi do niego...tylko tej mowy brak....czy jest szansa że zacznie mówić?? czy wie ktoś coś nt. leku cerebrolysin ? czy po takim czasie od wystąpienia udaru zasadne jest podawanie go? jedna z forumowiczek(która przeszła udar) pisała nt tego medykamentu w superlatywach, może jest to jakaś szansa? proszę o podpowiedź
pozdrawiam
gość
07-10-2015, 07:48:05

A czy rechabilutuja partnera. Bo to jedt najwazniejsze
gość
07-10-2015, 08:24:21

tak, jest na oddziale rehabilitacji , ale wiadomo jak to na NFZ , szkoda gadać, należałoby kilka razy w ciągu dnia przynajmniej, a tu raptem jedno podejście dziennie. Najbardziej nurtuje mnie czy uda się wydusić wreszcie jakieś słowo, czy ten bełkot niezrozumiały już taki zostanie :( .nie mam pojęcia co myśleć- czy ten bełkot to zapowiedź czegoś dobrego, nadzieja na lepsze, nie ma problemów z jedzeniem . czy może się łudzę i .... nawet myśleć nie chcę. To straszne , dla obu stron, i ta jego nerwowość, niemoc, uwięzienie we własnym ciele. Na dobrą sprawę nawet nie ma 100% pewności jak nas odbiera, co myśli , komunikacja to podstawa, a tu ani mowy ani pisania
gość
07-10-2015, 09:36:20

Kochani bardzo ważne jest szybkie podjęcie decyzji o profesjonalnej terapii. Tak samo jak ktoś wyżej wspomniał o słabej opiece na NFZ, tak samo w kwestii terapii po wyjściu ze szpitala nie ma co liczyć na cuda.
Skontaktujcie się z Centrum Norman w Koszalinie, które specjalizuje się w terapii osób po udarze. Mają udokumentowane i wyjątkowo dobre rezultaty w rehabilitacji po udarze mózgu. Rehabilitują ludzi z całego świata. Mają oryginalnego PAJĄKA.
Posprawdzajcie sobie także inne ośrodki, by być przygotowanym na jak najszybsze rozpoczęcie leczenia, ale jeżeli stawiacie na intensywną rehabilitaję, skuteczność, efekty terapii to polecam właśnie Norman w Koszalinie. Zanim podejmiecie decyzję koniecznie przeczytajcie opinie pacjentów i obejrzyjcie filmy z efektami terapii.
Nam pomogli w kwestiach organizacyjnych, doradczych, co zrobić, gdzie się udać, dokumentacja medyczna itp. Jeżeli potrzebujecie dla bliskich osób takiej pomocy i efektywnej terapii to warto.
Adres:
http://www.normanrehabilitation.com
Bądźcie silni i wspierajcie bliskich, bo teraz potrzebują Was najbardziej!!
gość
07-10-2015, 09:36:59

Gość 2015-10-07 11:36:20
Kochani bardzo ważne jest szybkie podjęcie decyzji o profesjonalnej terapii. Tak samo jak ktoś wyżej wspomniał o słabej opiece na NFZ, tak samo w kwestii terapii po wyjściu ze szpitala nie ma co liczyć na cuda.
Skontaktujcie się z Centrum Norman w Koszalinie, które specjalizuje się w terapii osób po udarze. Mają udokumentowane i wyjątkowo dobre rezultaty w rehabilitacji po udarze mózgu. Rehabilitują ludzi z całego świata. Mają oryginalnego PAJĄKA.
Posprawdzajcie sobie także inne ośrodki, by być przygotowanym na jak najszybsze rozpoczęcie leczenia, ale jeżeli stawiacie na intensywną rehabilitaję, skuteczność, efekty terapii to polecam właśnie Norman w Koszalinie. Zanim podejmiecie decyzję koniecznie przeczytajcie opinie pacjentów i obejrzyjcie filmy z efektami terapii.
Nam pomogli w kwestiach organizacyjnych, doradczych, co zrobić, gdzie się udać, dokumentacja medyczna itp. Jeżeli potrzebujecie dla bliskich osób takiej pomocy i efektywnej terapii to warto.
Adres:
http://www.normanrehabilitation.com/#!turnus-rehabilitacyjny/c1hk4
Bądźcie silni i wspierajcie bliskich, bo teraz potrzebują Was najbardziej!!

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: