Reklama:

Udar mózgu (674)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
31-12-2014, 14:10:06

Tak...tylko sytuacja wyglada tak ze mieszkam za granicą byłam z mama prawie 2 miesiące ale musiałam wrócić ....na skypie gdy tylko wspomnę o ćwiczeniach niechętnie mnie *** do końca....więc mam teraz wysoce ograniczony wpływ na wszystko....niestety
codziennie dzwonię rozmawiam z bratem i ojcem mówię tłumaczę....i tylko tyle mogę teraz
gość
31-12-2014, 20:27:17

Gosia1954,Romanek i Ewa8
dziękuję za słowa otuchy i wsparcie.
Problemy "dnia codziennego" przerosły mnie i machnęłam ręką na brak aktywności ze strony mojej mamy. Skoro nie chce, nic na siłę! Moja terapia polega tylko na codziennym powtarzaniu, że skoro nie będzie ćwiczyć to niebawem będzie osobą leżącą w pampersie. Nie mogę jej zmienić tylko sama muszę się zdystansować do tego problemu. Zamówiłam psychiatrę do domu ( o zgrozo 250 za godzinę ) diagnoza - Pani mama jest w lepszej kondycji psychicznej niż Pani.!!! W efekcie biorę tabletki uspokajające i chodzę na terapię. Myślę o umieszczeniu mamy w ZOL-u w ramach terapii szokowej, może to coś da
Z Nowym Rokiem życzę wszystkim uczestnikom forum duuużżżżoooo zdrówka, siły ....
Ela - od mamy po udarze
gość
31-12-2014, 21:23:27

Gość 2014-12-31 15:10:06
Tak...tylko sytuacja wyglada tak ze mieszkam za granicą byłam z mama prawie 2 miesiące ale musiałam wrócić ....na skypie gdy tylko wspomnę o ćwiczeniach niechętnie mnie *** do końca....więc mam teraz wysoce ograniczony wpływ na wszystko....niestety
codziennie dzwonię rozmawiam z bratem i ojcem mówię tłumaczę....i tylko tyle mogę teraz
To jest bardzo dużo. Na miejscu są dwie osoby więc nie ma potrzeby abyś stawiała swoje życie na głowie. Mama nie jest bez opieki. Szczęśliwego Nowego Roku życzę.
zdrowy już byłem..., i co dalej?. :-)
gość
31-12-2014, 21:30:02

Gość 2014-12-31 21:27:17
Gosia1954,Romanek i Ewa8
dziękuję za słowa otuchy i wsparcie.
Problemy "dnia codziennego" przerosły mnie i machnęłam ręką na brak aktywności ze strony mojej mamy. Skoro nie chce, nic na siłę! Moja terapia polega tylko na codziennym powtarzaniu, że skoro nie będzie ćwiczyć to niebawem będzie osobą leżącą w pampersie. Nie mogę jej zmienić tylko sama muszę się zdystansować do tego problemu. Zamówiłam psychiatrę do domu ( o zgrozo 250 za godzinę ) diagnoza - Pani mama jest w lepszej kondycji psychicznej niż Pani.!!! W efekcie biorę tabletki uspokajające i chodzę na terapię. Myślę o umieszczeniu mamy w ZOL-u w ramach terapii szokowej, może to coś da
Z Nowym Rokiem życzę wszystkim uczestnikom forum duuużżżżoooo zdrówka, siły ....
Ela - od mamy po udarze
Serdecznie dziękuję.
PS - że ja się na psychiatrę nie uczyłem.
zdrowy już byłem..., i co dalej?. :-)
gość
01-01-2015, 10:31:02

Dzięki Romanek :)
Dzięki wszystkim :)
Wytrwalości przy tłmumaczeniu mamie(moja tez zaczyna sapac na ćwiczenia:/)
Szczęśliwego Nowego Roku
gość
01-01-2015, 10:33:47

Ela!!Tobie zdrowia i stalowej psychiki życzę!!!!
Czasami trzeba się zdystansować
sama nie potrafię ale czyni cuda ponoć
Sabina :)
gość
09-01-2015, 20:21:50

Słuchajcie pytanie ...kolejne...
czy jezeli mama jeden dzień odpuszcza i za cholerę nie chce wstać się przejść można odpuścic czy truć do znudzenia i skutku?
mama drugi dzień w domu jest
Początkujący
10-01-2015, 21:39:30

Gość 2014-12-29 20:54:39
Witam ponownie
mamę wypiszą chyba w przyszłym tygodniu do domu ...ordynator piw ze on żadnych popraw nie widzi (a ja tak!)miesiąc temu nie siedziała sama teraz tak dłuższy czas potrafi siedzieć,do chodzenia potrzebuje asekuracji z dwóch stron ale jest w stanie kawałek przejśc ....załamałam się trochę .....to dopiero 2 miesiące po udarze przecież to krótki czas prawda????
Czas w jakim osoba po udarze odzyskuje kolejne możliwości ruchowe zależny jest od wielu czyników, między innymi rozległości uszkodzeń w mózgu, ich lokalizacji, stanu zdrowia i kondycji sprzed udaru, kontaktu logicznego z udarowcem, czy też stopnia zaburzeń czucia.
To czy okres 2 miesięcy po wystąpieniu udaru jest czasem krótkim zależne jest od tego z jak rozległego udaru musi Pani mama dochodzić do sprawności.
Centrum Rehabilitacyjno-Medyczne Norman | www.normanrehabilitation.com
Początkujący
10-01-2015, 21:45:06

Gość 2015-01-09 21:21:50
Słuchajcie pytanie ...kolejne...
czy jezeli mama jeden dzień odpuszcza i za cholerę nie chce wstać się przejść można odpuścic czy truć do znudzenia i skutku?
mama drugi dzień w domu jest
Jeśli Mama upiera się i za nic w świecie nie chce wstać i iść to nie ma sensu zmuszać. Zmuszanie kogoś do zrobienia czegoś bardzo trudnego w ramach ćwiczenia bez wcześniejszego przygotowania do chodu nie przyniesie zamierzonego efektu. Uzasadnione jest to tylko w ramach wyższej konieczności.
Dla osoby po udarze, chodzenie to piekielnie trudna czynność.
Oprócz chodu, udarowiec musi nauczyć się jeszcze:
- stabilnie i samodzielnie siedzieć,
- obracać i przemieszczać w łóżku,
- przesiadać się z łóżka na krzesło lub wózek,
- stać przy pomocy podpierania się o coś,
- stać samodzielnie i utrzymywać w staniu równowagę,
- operować porażoną ręką itp.
Zamiast zmuszać kogoś po udarze do czegoś co wywołuje duży bunt, można metodą małych kroczków zrobić coś łatwiejszego, możliwego do wykonania, co przybliży tę osobę do lepszej jakości chodu.
https://www.youtube.com/watch?v=mXytJyCMhIQ
Centrum Rehabilitacyjno-Medyczne Norman | www.normanrehabilitation.com
gość
11-01-2015, 19:42:54

Siedzenie ma opanowane przemieszczanie się w łóżku także ...co do przesiadania się z pomocą daje radę .....na oddziale rechabilitacyjnym çwiczyla juz chodzenie ale zawsze z pomocą po obu stronach
mowa .....dalej używa tylko słow no i to ....tak jakby zastępowała wszystkie słowa tymi dwoma słowkami ....logicznie myśli - wiem bo znam ja całe życie i widzę reakcje wskazuje ręką np na światło aby wł/wył ...czy tv
słucha uważnie zdarz się jej zapytac co?jeżeli ktoś mówi zbyt cicho
ogląda skoki:) i reaguje na wszystko na skoki odległe ...na skoki polakow :)
Miała robione testy róznorakie z logopedka zadania wypełniała zwiazane z umieszczeniem zdarzenia w czasie perfekt
poróbujemy zalatwic rechabilitanta z nfz .......krew z nosa nawet jedna franca śmiejac sie w słuchawkę skwitowała "a co jeszcze może obiadki dowozić"?!?!?!
szlak człowieka trafia

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: