Reklama:

Udar mózgu (674)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
26-05-2008, 04:07:00

17 maja moja córka przeszła udar mózgu. Na szczęście niedowład prawostronny minął. Ale źle widzi na prawe oko: tylko do połowy i słabo. Czy ten udar może się powtórzyć? Jak ona ma teraz żyć? Czy może ćwiczyć na wf? Biegać, opalać się?
Strasznie się martwię!
Na dodatek pogotowie do nas nie przyjechało. Dyspozytorka kazała sobie powolutku iść na pogotowie...
A córka miała: prawostronny paraliż ręki i twarzy, zaburzenia widzenia: widziała tylko czerwień i nic poza tym, zawroty głowy, bełkotliwa mowa. Potem silny ból głowy i nudności.
Szczęście, że paraliż ustąpił. Lekarze szukają przyczyny wylewu. I boją się nawrotu. Sama się okropnie denerwuję tym!
Co ja mam robić?????????????
gość
27-05-2008, 17:23:00

Dzis bylam u dziadka, stan dalej podobno jest cięzki wg lekarzy, a dzis gada i gada, marudzi i wydziwa a to dobry znak =) Nawet z rehabilitantem po korytarzu chodzil...a lekarze dalej wiedza swoje. skoro twierdzisz ze wyjdzie to sie ciesze
gość
04-06-2008, 22:06:00

Zazwyczaj po udarach krwotocznych pacjenci szybciej "wracają" niż po niedokrwiennych chociaż tak naprawde nie ma na to reguły, wszystko w rękach Boga. spotykałem ludzi z tetraplegią, afazją i ogólnie w ciężkim stanie, którzy po roku zaczęli chodzić o własnych siłach. Bardzo ważna jest właściwa rehabilitacja, conajmniej raz dziennie i dużo wiary, jeżeli chory chce walczyć to naprawde może zdziałac cuda!
gość
04-06-2008, 22:10:00

ps. to jest moje gg:8354616 jako rehabilitant służę dobrą radą, jeżeli masz jakieś pytania pisz śmiało, być może uda mi się w jakiś sposób pomóc
gość
04-06-2008, 22:17:00

Zazwyczaj po udarach krwotocznych pacjenci szybciej "wracają" niż po niedokrwiennych chociaż tak naprawde nie ma na to reguły, wszystko w rękach Boga. spotykałem ludzi z tetraplegią, afazją i ogólnie w ciężkim stanie, którzy po roku zaczęli chodzić o własnych siłach. Bardzo ważna jest właściwa rehabilitacja, conajmniej raz dziennie i dużo wiary, jeżeli chory chce walczyć to naprawde może zdziałac cuda!
gość
04-06-2008, 22:17:00

ps. to jest moje gg:8354616 jako rehabilitant służę dobrą radą, jeżeli masz jakieś pytania pisz śmiało, być może uda mi się w jakiś sposób pomóc
gość
11-06-2008, 22:34:00

moja ukochana babcia miala udar mózgu niedokrwiony w sobote o 12.00,ma 83 lata,mija 4 doba jak jest w szpitalu,ma sparaliżowaną prawą ręke i prawą noge,nic nie mowi,rusza lewą ręką i lewą nogą,lekarze nie dają żadnych szans .Czy moze z tego wyjsc?czy zacznie mowic?pomóżcie prosze
Początkująca
13-06-2008, 13:46:00

Córkę wypisano już ze szpitala. To był udar niedokrwienny mózgu. Niestety nadal utrzymuje się brzęk tarcz nerwów wzrokowych. To może ponoć sugerować nadciśnienie wewnątrzczaszkowe. Lekarze nie wiedzą, czemu to nie ustępuje. Na początku tak było w jednym oku, teraz jest w obu. Boję się, żeby wylew się nie powtórzył. Żadnych leków córce nie zalecono. Mam ją obserwować i za 2 tygodnie ma ponowne badanie dna oka.
gość
15-06-2008, 14:20:00

Moja mama 87 lat, miała udar 14 lutego b.r. objawiający się niedowładem prawostronnym. W początkowym etapie, będąc w szpiyalu uczyla się połykać a ja karmić. Kilkukroplowe porcje wody podawne małą łyżeczką przy uniesionej głowie w odstępach kilkuminutowych pozwoliły na przywrócenie tej umiejętności. Od tamtej pory karmimy pokarmami zmiksowanymi, również owoce skrobane łyżeczką, gotowane jabłko, jajko. Pije z butelki z małym smoczkiem. W podstawowym stopniu potrafimy się porozumieć. Sama mówi poszczególne słowa lub dwusłowne znaczenia typu - po co? Przy czym dobrze widzi.
gość
19-06-2008, 19:04:00

Mam nadzieje ze moj post odda otuchy i wiary

Moj dziado [78 l.] miał na początku maja udar niedokrwienny mózgu. Był przez tydzien na
"ojomie" i stan był cięzki. Dzis spaceruje po domu =] i na dwor mu śpieszno :D Mowa mial kiedys lekko zniekształcona a potem wogole mowil jakby nie mial glosu ale juz mowi coraz lepiej =] Pragne dodac iz w czacie udaru miał zapaleniu płuc, miazdzyce, nadcisnienie =] i co ? Zdrowieje na oczach xD I cały czas piwa mu sie chce a wczesniej jakos nie lubiał =] 3mam kciuki za Waszych bliskich

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: