Reklama:

Udar mózgu (674)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
05-05-2008, 20:15:00

Witam.
wczoraj wieczorem moja babcia (84 lata) miała udar. Sparaliżowana jest lewa strona; nie ma z nią kontaktu. Lekarze mówią o 3- 4 dniach czekania. Czy można jej jakoś pomóc w tym czasie ? Jak to było u Was; czy chorzy szybciej dochodzili do siebie kiedy obok był ktoś z rodziny ? Nie wiem czy babcia mnie słyszy. Zawsze lubiła czytać, może powinnam jej coś poczytać ? Co z rehabilitacją ? Miażdżyca i osteoporoza są poważnym problemem. Proszę o jakieś informacje.
Początkująca
06-05-2008, 16:48:00

ona cie slyszy,czytaj jej jak najwiecej i rozmawiaj.opowiadaj o rzeczach ktore lubila robic.my codziennie jezdzilismy do szpitala,tacie lecialy lzy .lubil muzyke wiec wlanczalismy mu mp3.lekarze mowili ze stan jest krytyczny,obudzil sie po miesiacu.rehabilitacje trzeba zaczac jak najszybciej zeby miesnie sie nie zastaly.
marta
gość
07-05-2008, 19:24:00

moja babcia (86 lat) miała 26.04 udar niedokrwienny, zatrzymało jej sie krążenie w ogóle jakiś koszmar, obecnie żyje ale nie oddycha sama czasami ma otwarte oczy ale lekarze mówią że nie widzi bo udar jest w ośrodku wzroku i ruchu, w ogóle babcia miała objawy 2 tygodnie przed tym zatrzymaniem akcji serca ale nikt z nas nie pomyślał że to może być udar nie znaliśmy nawet objawów, babcia na nic nie chorowała nie chodziła do lekarza i rzadko skarżyła sie na cokolwiek. a teraz leży pod respiratorem i odkłada sie jej jakieś dziwne białko które powoduje że jest bardzo gruba i lekarze nic nie mówią konkretnego. widzę że moja mama nie ma już siły wierzyć że będzie dobrze przerasta ją ta sytuacja a na dodatek chyba się obwinia. najgorsze jest to że na tą sale gdzie babcia leży może wchodzić tylko jedna os odwiedzająca a chorych jest 6 więc nie można nawet dłużej posiedzieć bo jest kolejka i każdy chce wejść na chwile. to co tu przeczytałam daje mi trochę nadziei. ale jest bardzo ciężko. trzymajcie sie wszyscy
gość
14-05-2008, 17:40:00

Moj dziadek od dwuch dni ma udar mózgu niedokrwienny. Jej stan jest ciężki ale nie krytyczny. Zle mu sie mowi. Nie jest sparaliżowany. Jest szansa na wyleczenie ?
gość
20-05-2008, 12:31:00

Jest szansa, w przypadku Twojego dziadka, to nie jest duży udar, najwyraźniej szybko interweniowali lekarze i szybko kapneli się, że to udar...mowa wraca na samym końcu wg. ksiązek nawet ok. 3 miesięcy, ale wszystko zależy od wielkości udaru. Najważniejsze są teraz ćwiczenia. Dużo chodzić, mówić, ćwiczyć wzrok....i musi być dobrze

W moim przypadku moja babcia leżała chyba ze 2 godziny na izbie przyjęć, aż się kapneli, że to udar... jestem wściekły na służbę zdrowia w Radomiu ! A jak nie mogła nic zjęśc bo jej ręce drżały, to nic nie dawali - bo komu się karmić chce !
gość
20-05-2008, 12:33:00

Szpital Specjalistyczny w Radomiu przy Tohtermana....jedna wielka pomyłka ! Ile to musi nas nerwów kosztować...i płaczu ;(
gość
20-05-2008, 12:36:00

ZAPRASZAM NA BEZPŁATNE SZKOLENIA DLA OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH Z WOJ. MAZOWIECKIEGO
INFO: http://www.knowledge.pl/szanse.php
gość
20-05-2008, 18:33:00

Moj tata ma nadcisnienie i cukrzyce. Wczoraj mial bardzo wysokie cisnienie 200/100, po czym zauwazylismy, ze ma problemy z mowa. Poszedl do lekarza, gdzie dostal zastrzyk na obnizenie cisnienia i wrocil do domu. Dzisiaj nadal mowi niewyraznie, ale jakby troszke lepiej niz wczoraj. Jutro kazano mu przyjsc na kontrole. Moje pytanie- czy to juz udar? Czy lekarze nie powinni go skierowac od razu do szpitala? Czy problemy z mowa ustapia? Z gory dziekuje za Wasza pomoc...
gość
25-05-2008, 19:11:00

Owszem moze to nie jest duży udar ale ci beznadziejni lekarze po TYGODNIU łaskawie sie zorientowali co mu jest! Byl na wewnetrznym ! na tomografii "nic" nie wykazalo.. potem tyydzien na OJOMIE pod aparaturami... teraz zle mu sie mówi nie jest sparalizowany i słaby jest... martwie sie o niego
gość
25-05-2008, 19:40:00

To , ze słaby to niestety główny objaw tej choroby.... moja babcia jest 5,5 miesiąca po dość ciezkim udarze...i dalej jest słaba, narzeka, że się źle czuję....ale organizm w tym czasie wykonuję wiele ważnych procesów, m.in. próbuje regenerować uszkodzone miejsca mózgu... a to proces bardzo skomplikowany dla organizmu, odbudować komórki które zostały uszkodzone.

Czym cwiczenia będą skierowane wyraźnie w punkt uszkodzenia, tym zmęczenie będzie jeszcze silniejsze...

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: