A mój mąż nie chce mnie w ogóle widzieć. Cały czas mnie widzi z kolegą z sali, że leże gdzieś z nim i się ratatam" a ja siedze obok niego............. aj ! Ja wiem że to Nie on tak-mówi, tylko w głowie mu sie cos kreci....ALE TO BOLII!!
Gość 2008-04-21 23:25:00 no tak to jest.... program profilaktyki i leczeniu udaru niby działa a nikt nie zna objawów udaru i bagatelizuje je, pewnie gdyby rok temu ten mały udar który nazywa sie TIA czyli przejsciowy atak niedokrwienia był poważnie potraktowany dostała by fachowe leki, być moze miala problem z nadciśnieniem, cholesterolem , innymi czynnikami ryzyka udarów.... sytuacja by sie nie wydarzyła bo lepiej zapobiegać niż leczyć, ale już nie wolno gdybać sobie ... Udar niedokriwenny i tak jest lepszy niż krwotoczny to ta na pocieszenie, a że dwustronny to już gorsza sprawa. Z każdej sytuacji jest jednak wyjście , dobraz stymulacja i przedewszystkim profesjonalny fizjoterapeuta , a nie machacz bierny kończyn tu wchodzi w grę. Mowa może tak szybko nie powrócić, ale koordynacja to sprawa dla fizjo, proponuje jakiegoś po kursie z jakiś metod neurofizjologicznychpraca we wzorcach, praca nad funkcja , praca na macie, czeste zmiany pozycji, równowaga, etc etc
ale potencjał napewno jest, w kazdym jest
katja1960 2009-12-25 22:28:58 Dwa tygodnie temu miał rozległy prawostronny udar, lewa strona sparaliżowana - głowa niby o.k .(krzyżowki rozwiązuje jak profesjonalista) ale po za tym jest jak nie ten jaki był wcześniej. Siedzę i płacze bo nie wiem czy mam do niego chodzić(on nie chce!!!!) ale mysle ze powinnam....Pomóżcie bo nie wiem co mam robić
Gość 2009-12-27 22:06:50 Moja babcia ma 77 lat. Miała jakiś rok temu bardzo lekki udar, o którym nie wiedzieliśmy, objawy nie były ciężkie nikt nie wiedział, że coś jest nie tak. W sieprniu tego roku babcia trafiła do szpitala z udarem lewostronnym. Nie widziała na lewe oko, bradzo słabo na prawe, na lewe ucho nie słyszała. Przez pierwsze dwa dni niepoznawala nas, ale jadła, chodziła było nieźle po tygodniu wyszła ze spzitala chodziła z pomocą drugiej osoby, karmiliśm ją ze wzged na slaby wzrok
Trzeci udar mial miejsce niedawno 13 grudnia. Po przywiezieniu do spzitala wymiotowała. Potem straciła przytomnosc na trzy dni. Po tym czasie otworzyla oczy chcoiaz widziala bardzo slabo, miala sparalizowana cala lewa strone lacznie z przelykiem itd. Karmilismy ja chcoiaz miala problemy z przlykaniem, podlacono jej cewnik.
Wyszla ze szpitala 20 grudnia lekarze stwierdzili ze skoro nie ma agrozenia zycia nie ma sensu jej trzymac. W domu lezy na ortopedycznym lozku, zalatwia sie w pampersy lub czasem w kaczke. Rusza juz lewa noga, w miare wyraznie mowi czasem trudno ja zorzumiec ale jest duzo lepiej. Lewa reka ciagle jest niewladna. Ostatnio zaczela mnie pewnego rodzaju urojenia (poznaje nas ale nie wie ze jest w domu, mysli ze jest gdzie indziej). Czy wasi bliscy takze mieli tego typu problemy po udarach?
gość
Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.
Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.