Reklama:

Udar mózgu (674)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
21-12-2008, 16:34:00

moj dziadek 2 tyg temu dostał udar mózgu,ostst grudnia kończy 75lat.. przedwczoraj zaczał świadomie patrzec..widzimy ze nas poznaje,trzyma za rękę i rusza lewa stroną.. najgorsze jednak jest to ze nie był odrazu na intensywnej terapii tylko dopiero po kilku dniach dali mu tlen i przeniesli na intens.terapie, w miedzy czasie dostał zapalenia płuc,ma probklemy z odddychaniem,przyspieszony puls. Lekarze nie widza za duzo szansy i karzą przygotowac sie na najgorsze.. ,ale my wierzymy i modlimy się.. Czy ktoś miał podobnie trudny przypadek? proszę napiszcie. Ala
Początkujący
21-12-2008, 17:26:00

OIom to inaczej intensywna terapia
Ważne aby lekarze wiedzieli o co chodzi
Mnie też nie dawali szans miałem problemy
z oddychaniem ale wszystko minęło
bądźmy dobrej myśli
gość
25-12-2008, 20:15:00

Kochana Renatko

przpraszam , że tak długo sie nie odzywalam ..nie byłam w stanie...moja mama przeszła 05.12. na Tamtą Stronę...przyjełam to dobrze..ale życie bez niej jest cholernie trudne.. Staram sie żyć w miarę normalnie...Życzę Pogodnych Świąt...to też moje pierwsze Świeta bez Mamy ...smutno jest , ale wiem , ze Tam jest jej lepiej. Mam nadzieje, że Ty też jakos to znosisz....pozdrawiam , postaram sie tu dalej wpadac Ania
Początkujący
25-12-2008, 22:16:00

Jest OK Ważne aby myśleć pozytywnie
Pozdrawiam wszystkich
gość
25-12-2008, 22:36:00

Kochana Aniu.
Czytam Twój post i płaczę.
Ja sądzę że tak jest lepiej przede wszystkim dla Twojej mamy ale także dla Ciebie.
Bo czym że był0 takie "życie"? Cierpieniem?Wiekszym dla Ciebie czy Twojej KOCHANEJ MAMY?
Trzymaj sie .Dasz rade .
Jesteś w stanie to przetwać z tą świadomością,że tam gdzie teraz jest doznaje tylko uczucia szczęścia spokoju i na pewno już nie cierpi.
Przyjmij moje wyrazy współczucia.
Wiem co przeżywasz.
Ale przyjdzie takimoment że będziesz się kontaktować z Mamą i dojdziesz do wniosku ,że tam jest lepiej.Uwierz mi. Acierpienie na naszym świecie było Jej potrzebne tylko po to by TAM był tylko raj.
Łączę się z Tobą myślami i proszę o jeden uśmiech
Ja wyjechałam daleko od domu.
Przed wyjazdem odwiedziłam cmentarz.

Aniu nie będę życzyła Ci wesołych świąt,
niech mają wartość głębszą niż nasza przyziemna.
Nie wiem jak o przekazać,ale Ty na pewno wiesz
Pozdrawiam Cie serdecznie.
Renata.

gość
26-12-2008, 09:27:00

Jestem po udarze niedokrwiennym
gość
26-12-2008, 21:18:00

Renatko ,

dziękuję za słowa otuchy. Dają mi siłę. Jutro cieżki dzień - porządkowanie mieszkania po mamie, czas zabrać sie za to. Nie wiem jak to zrobię - spędziłam tam całe moje zycie a teraz mam tam wejsc w butach i wszystko wynieść , zniszczyć , pozbyc sie...to tak jakbym wyrywała sobie serce..przecież to był mój dom. Mój i Mamy. To wszystko tak cholernie jest trudne. Ale wiem , ze musze to zrobić , muszę sie pożegnać z tą cześcia mojego życia. Mama bedzie żyła w moim sercu zawsze. Zawsze bedzie obok mnie. Super , ze mogę z Tobą "pogadać" bo świadomość tego ze doskonale rozumiesz mój smutek i bol jest ukojeniem dla mojej duszy.
Święta wesołe nie były , bardzo dotkliwie odczuwałam brak Mamy , ale na szczeście już praktycznie po i moge wrocic do pracy , zeby nie myslec.

Mam nadzieje ze u Ciebie wszystko ok i ze udało Ci sie przebrnąc przez Święta.

Pozdrawiam
Ania
gość
29-12-2008, 21:21:00

Moja babcia 67l. trafila do szpitala jakis 1.5 tyg temu, okazalo sie, ze pekl jej bardzo duzy tetniak. Nastepnego dnia dopiero miala operacje (5.5h), po operacji dostala zawalu - nie mielismy pojecia a ni o tetniaku ani o slabym sercu. Lekarze mowili, ze dziwne ze dotrzymala do operacji. Odzyskala przytomnosc. Pozniej stan sie pogarszal, w koncu przestala sama oddychac miala obrzek pluc. Mowili, ze to bedzie cud jak z tego wyjdzie. Stan po kilku dniach zaczal sie poprawiac. Zaczela odzyskiwac przytomnosc, az w koncu byla w stanie z nami gadac, kontaktowala, miala wracac na normalny oddzial. Wczoraj dostala udaru mozgu i obrzeku!!!!!!Zalamalam sie jak czytam jakie to powazne.Myslalam, ze juz najgorsze za nia. Boje sie, ze mimo, ze jest silna w koncu nie wytrzyma. Dzien wczesniej juz do nas wracala, a dzis juz jest pol przytomna. Jest nadzieja, ale to takie niesprawiedliwe!!!!!!!!!!!!!!1
gość
30-12-2008, 20:45:00

nie ma sprawiedliwości. Kazdy z nas kogo spotkał udar mózgu bezposrednio czy posrednio ( jest bliskim takiej osoby ) wie ze potem juz nic nie jest takie samo . nawet jak uda sie z tego wyjsc. Udar mózgu zawsze pozostawia po sobie jakies piętno . Nie ma cudownej recepty . Moge jedynie ci powiedziec , zebys nie tracila nadzieji. I wierzyła . wiara czyni cuda. Trzymaj sie
gość
03-01-2009, 15:30:00

Jestem po udarze atezag i żyję

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Ucisk w głowie, co to może być?
Jestem mężczyzną, mam 26 lat i od jakiegoś czasu odczuwam dolegliwości w lewej części głowy. Odczuwam je w zasadzie cały czas, raz mocniej, raz słabiej. Na szyi z tyłu po lewej stronie mam guzki, które zmieniają swój rozmiar. Lekarz rodzinny mówi, że to mogą być mięśniowe zgrubienia od złej pozycji, ale... mam szumy uszne właśnie promieniujące jakby od tej szyi na głowę, szczególnie przy odchylaniu głowy w prawo. Odczuwam ucisk w głowie z lewej strony, w skroni i na czubku głowy, a także w oku (okulary, większa wada wzroku w lewym oku). Słyszę czasem pukanie w lewym uchu, takie pulsowanie. Ból głowy nasila się czasem przy nachyleniu, niekiedy odczuwam takie ukłucie lub uczucie ciepła bez zmiany pozycji. Zdarza się też mgła mózgowa. Badania krwi, moczu, ciśnienie, EKG, echo serca, tętnic szyjnych, badania okulistyczne - wszystko w normie. Lekarz rodzinny nie widzi powodu do skierowania do neurologa, twierdzi, że to problemy związane z przeciążeniem kręgosłupa - mam pracę głównie siedzącą. Czy to może być tętniak? Mam też problemy stomatologiczne, czy to może być od tego?
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
gość
Entezopatia
Witam, Rozpoznano u mnie przodopochylenie kręgosłupa szyjnego u ortopedy poprzez wykonanie badania RTG. Byłem u neurochirurga i potwierdził ową przypadłość oraz wystawił mi rozpoznanie Entezopatia w zakresie kręgosłupa, Opis: Bóle w odcinku C bez promieniowania kończynowego. W wykonaniu Mri nie uwidoczniono kompresji struktur nerwowych. Ból jest najpewniej wynikiem entezopatii i wyrodnienia stawów miedzykręgowych. Proponuje leczenie zacząć od laserowego odnerwienia segmentów C4-C7 dx. Chciałbym się zapytać czy owa technika daje duża ulgę w bólu ? czy któryś z lekarzy specjalistów miał podobny przypadek do mojego? Jakie są jeszcze możliwości leczenia mojej przypadłości, która bardzo mi sprawia ból od samego rana do wieczora ;/ Czy po terapii laserem można jakoś wyćwiczyć kręgosłup aby tak bardzo nie naciskał na szyję ? Proszę o pomoc bo zabieg kosztuje 3000 zł i nie wiem czy warto się na niego decydować?
gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
Reklama: