Reklama:

Udar mózgu (674)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
22-11-2008, 09:35:00

Od czego sie dostaje wylewu czyli udaru????
gość
22-11-2008, 15:01:00

Udar(zawał mózgu) powstaje w wyniku zamknięcia naczynia krwionośnego w mózgu,krew wtedy nie dostarcza tlenu i następuje jego uszkodzenie.Podobnie jest przy NZK (nagłym zaniku krążenia) np. przy zawale serca(niedotlenienie mózgu).Natomiast udar krwotoczny(wylew) spowodowany moze być uszkodzeniem mechanicznym,lub najczęściej powstaje po pęknięciu tętniaka i zalaniu mózgu krwią.
Czynnikami zwiększającymi prawdopodobieństwo wystapienia udarów jest :nadciśnienie tętnicze(niedociśnienie też może prowadzić do udaru,bo w przypadku skoku ciśnienia żyły i tętnice mają mniejszą wytrzymałość-nie są przyzwyczajone do dużego nacisku krwi na ich ściany)
palenie nikotyny
spożywanie alkoholu
stres
zła dieta-wysoki poziom cholesterolu
siedzący tryb zycia
niezdrowy tryb życia
pozdrawiam
gość
22-11-2008, 21:59:00

Hej Reniu uff ulżyło mi , że Twoja córci nic poważnego nie jest ... nie wiem skąd biorę siłę...chyba mama mi ją daje dziś nie udało mi sie wyskoczyć z pracy , by wpaśc do niej a odwiedziny są tylko w określonych godzinach.. za to mój mąz mnie dziś reprezentował u mamy . jak mówi - nie spała , nawet otwarła oczy i poruszyła reką jak przyszła...stan dalej bez zmian... godze sie tym co mnie czeka...Jutro przede mną wizyta u mamy w domu :9 nie lubie tam przychodzić odkąd jest w szpitalu..tak pusto i zimno , ale musze pozamykac okna itp..potem pojade do niej, potrzymac ją za rekę - tak bardzo za nią tesknie..mimo ze jest to tak jakby jej już nie było ...chciałabym móc ja przytulić i pocałowac jak dawniej, posmiac sie i pokłocic z blahego powodu...ale musi mi wystarczyć to co daje mi los. ...pozdrawiam pomyslałam ze podam ci mój email skoro sobie tak rozmawawiamy , by nie "zaśmiecać" forum naszymi wynurzaniami Pozdrawiam Cie cieplutko Ania Aniak-83@wp.pl
gość
24-11-2008, 12:49:00

Kochani pomocy- mam problem z ustaleniem dobrego lekarza w Warszawie, zdając sobie sprawę jak ważna jest szybka reakcja i rehabilitacja odpowiednio poprowadzona, proszę - pomocy.
Jolanta
Początkujący
09-12-2008, 17:11:00

Mam 56 lat przeżyłem udar
Początkujący
09-12-2008, 18:35:00

Mam 56 lat i żyję
gość
09-12-2008, 21:28:00

Witaj.Mimo choroby,która Cię dotknęła masz szczęście.
A czy pamiętasz co się działo?Miałeś świadomość tego co się działo? Czy udar boli?
Pozdrawiam Cię serdecznie.
Początkujący
10-12-2008, 09:12:00

Straciłem przytomność udar miałem 31 sierpnia br teraz odzyskałem 80% tego co przedtem byłem trzy razy w szpitalach teraz jestem w domu i czekam na koniec roku
Początkujący
10-12-2008, 09:26:00

Nie wiem jak długo byłem nieprzytomny , do szpitala trafiłem w ciągu pół godziny nie należę do grupy ryzyka udar trafił mnie w domu na fotelu przed telewizorem . Na początku komunikowałem się za pomocą kartki z literamji bo nie mówiłem
gość
10-12-2008, 21:16:00

Witaj.
Dzięki za odpowiedż.
Zycze Ci szybkiego powrotu do pełnej sprawności.
Na pewno będzie dobrze.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: