Reklama:

Tętniak 4na 3 mm (265)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
10-04-2011, 17:50:45

Dla lepszego samopoczucia zaserwuje Tobie wyklad ktory mam nadzieje doda wiadomosci na temat badania ktore masz miec w czwartek.Najprawdopodobniej bedziesz poddany arteriografii/angiografii mozgowej.
Jest to najdokladniejsze badanie naczyn mozgowych.Nakluwa sie tetnice udowa i cewnikiem podaje sie srodek radiologiczny/kontrast do naczyn mozgu i obserwuje podczas przeswietlenia naczynia krwionosne.Badanie to okresla stan tetnic,morfologie tetniaka, dostep do niego.Do badania podaja pelna narkoze lub jesli chlop jest silny to tylko znieczulenie miejscowe.Jezeli podczas angiografii okaze sie ze tetniak nadaje sie do embolizacji to ja moga wykonac od razu z tym ze podadza pelna narkoze, zeby czasami pacjent nie wstal i nie poszedl na piwo.Pozdrawiam i trzymam kciuki
gość
16-04-2011, 07:19:35

Witam
ja juz jestem po badaniu ;)tętniak ise nie powiększył jest taki sam jak wcześniej ;)dzięki za wsparcie teraz będe czekał na zabieg lekarz powiedizął ze spróóbjemy go zamknąc troche noga boli i kustykam po tym nakłuciu ale powoli wraca do normy;D
gość
16-04-2011, 21:14:12

Witaj , ciesze sie ze tetniak nie powiekszyl sie , nie ma co spieszyc sie z zamykaniem czyli embolizacja gdyby bylo niebezpiecznie to zrobiliby embolizacje od razu przy jednym podejsciu, a jesli nie zrobili to mozna jeszcze z nim "pozyc". Teraz juz masz troche doswiadczenia i wiesz jak to wyglada to dotarcie do mozgu przez tetnice udowa, tak wlasnie robia zabieg embolizacji.Ja tez mam miec to badanie angiografie /arteriografie arterii mozgowych czekam na termin badania.Nie napisales czy znieczulenie bylo miejscowe czy narkoza nasenna?, ja nie mialam nigdy takiego badania chociaz juz chcieli mi je robic ale odmowilam , bylam zmeczona gdyz na pogotowiu robili Tomografie komp, rezonans , jakies inne przeswietlenia i wlasnie mieli robic to co Ty miales ale zrezygnowalam i pojechalam do domu.No to zdrowiej i dochodz do siebie siema.
gość
17-04-2011, 08:56:41

Nie wiem co ja dostałem ;p powiem tak że byłem przytomny najgorsze to bło lezenie 24 godziny z nogą prosta do tej pory nie moge normalnie chodzic kuleje boli troche to miejsce gdzie sie wkuwali ale juz mam za soba to wszystko teraz bede czekał na dalszy zabieg ale z tego co wiem to chyba nie szybko skoro mi napisali ze "ewentualnego leczenia"tylko nie jed zi nie pij prze dbadaniem bo zwrócisz to wszystko im na stół ja sie napiłem troche przed badaniem bo musiałem tabletki wziaśc to po zabiegu tzw badaniu myslałem ze tam padne
a i i w wypisie mi jeszcz enapisali że o zabiegu poinformuja mnie telefonicznie dali jakies takie leki które mam zaczac brać na 5 dni przed embolizacja czyli mi jazrobia napewno tylko kiedy cos tam lekarz gadał ze w maju ale mam takie wrażenie ze tak szybko tego nie zrobia
gość
17-04-2011, 17:08:07

Napewno Tobie zrobia embolizacje wczesniej niz mnie. Tutaj maja normy od 7 mm, chyba ze peknie to musza pomoc ale wtedy otwieraja czaszke i zakladaja na pekniety tetniak klips tytanowy, jednak takie pekniecie powoduje wylew krwi do przestrzeni podpajeczynowkowej, a to nie zwawsze dobrze konczy sie, czasem czesto sa powiklania. Odezwe sie jak bede miec termin badania.Trzymaj sie , zawsze jest milo jezeli ma sie wsparcie zyczliwej osoby, bedzie dobrze, do uslyszenia.J
gość
17-04-2011, 21:14:58

Jeszcze jedno pytanie czy zakonczyles 2 serie antybiotykow na borelioze, czy to juz koniec leczenia .Jak nie masz czasu i zle czujesz sie nie odpisuj od razu mozesz napisac za kilka dni , nie ma sprawy, zwlaszcza ze zbliza sie Wielkanoc i trzeba cos przygotowac na swieta, i cos ...mokrego na Smigus Dyngus. Trzym sie
gość
19-04-2011, 11:06:38

Witaj
teraz biore 2 serie antybiotyku mam juz normalny dostęp do neta;)wiem ze w maju mam mieć zabieg embolizacji troche siego boje choc mówia że to bedzie szybko poleze pare dni i mnie wypuszcza
gość
19-04-2011, 11:46:54

boje sie że moge być jakis nie teges po tym zabiegu naczytałem sie tyle ze ludzie sa po tym jacys po wykrzywiani itp ale to chyba sie tyczy pęknietych tętniaków nie wiem sam
gość
19-04-2011, 15:49:00

Mateusz nic zlego nie zdarzy sie Tobie po zabiegu, Twoj tetniak zostanie wypelniony materialem szlachetnym , byc moze platyna , utworzona zostanie tzw. pamiec ksztaltu, tetniak bedzie wypelniony zwojem drucikow takiego ksztaltu jakiego jest tetniak, bedzie on wylaczony z obiegu , czyli krew nie bedzie tam docierac co zapobiegnie peknieciu.Powiklania czesto powstaja ale po wylaniu tetniaka, peknieciu, a przez ten otworek z pekniecia malutkiego tetniaka wali krew z tetnic do przestrzeni podpajeczynowkowej.Ludzie wtedy czesto sa sparalizowani , czasem wracaja do jakiej takiej sprawnosci ruchowej. Wlasnie dlatego embolizuje sie tetniaki wczesniej wykryte, ludzie po wylewie czesto nie mieli swiadomosci ze mieli tetniaki, bo nikt ich nie wysylal na badanie TK, Rezonans czy Angiografie. Badz dobrej mysli , bede trzymac kciuki za udany zabieg. Lece do tyrki bye , bye.J
gość
19-04-2011, 15:49:00

Mateusz nic zlego nie zdarzy sie Tobie po zabiegu, Twoj tetniak zostanie wypelniony materialem szlachetnym , byc moze platyna , utworzona zostanie tzw. pamiec ksztaltu, tetniak bedzie wypelniony zwojem drucikow takiego ksztaltu jakiego jest tetniak, bedzie on wylaczony z obiegu , czyli krew nie bedzie tam docierac co zapobiegnie peknieciu.Powiklania czesto powstaja ale po wylaniu tetniaka, peknieciu, a przez ten otworek z pekniecia malutkiego tetniaka wali krew z tetnic do przestrzeni podpajeczynowkowej.Ludzie wtedy czesto sa sparalizowani , czasem wracaja do jakiej takiej sprawnosci ruchowej. Wlasnie dlatego embolizuje sie tetniaki wczesniej wykryte, ludzie po wylewie czesto nie mieli swiadomosci ze mieli tetniaki, bo nikt ich nie wysylal na badanie TK, Rezonans czy Angiografie. Badz dobrej mysli , bede trzymac kciuki za udany zabieg. Lece do tyrki bye , bye.J

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: