Reklama:

Tętniak 4na 3 mm (265)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
04-03-2011, 14:25:56

Witam w listopadzie znaleziono u mnie tętniaka wielkosc ok 4 na 3mm czekam na dalsze badania mam pytanko czy wolno mi biegać i uprawiac sport?
gość
05-03-2011, 18:08:36

Czy do listopada biegales , uprawiales sport niekoniecznie wyczynowo?, skoro tak to dalej hasaj. Tetniak nie powstal w listopadzie , on tworzy sie latami, czasem jest od urodzenia, jestes chlopie jeszcze mlodziutki wiec przestan z siebie robic dziadka i nie zacznij podpierac sie laska.U starych pardon starszych ludzi tetniak powstaje z nadcisnienia kiedy to krew tetnicza wywiera silny nacisk na oslabione cholesterolem scianki tetnic mozgowych, powodujac powstawanie balonika -tetniaka. Twoj tetniaczek to jeszcze niemowlaczek mniejszy od pestki wisni.Moj ma 6mm i nie wpadam w panike. pozdrawiam J
gość
12-03-2011, 15:59:20

budzi mój niepokój to ze po lewej stronie mam tetniaka i od jakiegosczasu prawa strona mi oziębła ...
gość
12-03-2011, 18:08:34

Masz odczucie ze " oziebla" czyli zdretwiala?Ja nie jestem lekarzem , tez jestem tak jak Ty pacjentem.Wedlug mnie krew wiecej "tetni" w tej zatoczce utworzonej przez tetniak, czyli u Ciebie w lewej polkuli, przeplyw krwi jest mocniejszy , silniejszy, a w prawej polkuli jest nieco wolniejszy , slabiej odczuwalny i stad to dretwienie czyli ziebniecie jak to okresliles. To odczuwanie naprzemienne jest prawidlowe, po lewej stronie tetniak , po przeciwnej stronie odczucia. Tak Ty masz , u mnie jest tak samo , wiecej pacjentow nie wypowiadalo sie , widocznie nie wszyscy tak odczuwaja lub nie zwracaja uwagi. Ja dzisiejszej nocy obudzilam sie gdyz zdretwiala mi prawa reka, ale nie polece do neurologa , poczekam czy powtorzy sie jeszcze kilkakrotnie. Badz dobrej mysli glowa do gory , nic zlego nie dzieje sie.Ja mam miec rezonans magn.w czerwcu , kontrolny czy tetniak powiekszyl sie . Kiedy Ty masz miec badanie? Milego dzionka .J
gość
12-03-2011, 19:05:43

ja czekam na termin mam nieć ustalony 4 kwietnia ,wiesz ja mam jeszcze borelioze lecze ja .troche sie wydygałem szczerz mówiąc bo w okolicach pachy też mam chłod nie zawsze tak jest ale jest mi rezonansu nie zrobiabo mam duzo tatuazy mnie to nie budzi ale to jest takie dziwne uczucie u mnie jest ta lipa ze mam borelioze a ona ponoć też moze takie objawy dawac zastanawiałem sie czy to też nie od długie operowania myszka przy kompie ale jak mi pózniej oziębła stopa prawa to zrobiło sie nieciekawie
gość
12-03-2011, 19:06:03

ja czekam na termin mam nieć ustalony 4 kwietnia ,wiesz ja mam jeszcze borelioze lecze ja .troche sie wydygałem szczerz mówiąc bo w okolicach pachy też mam chłod nie zawsze tak jest ale jest mi rezonansu nie zrobiabo mam duzo tatuazy mnie to nie budzi ale to jest takie dziwne uczucie u mnie jest ta lipa ze mam borelioze a ona ponoć też moze takie objawy dawac zastanawiałem sie czy to też nie od długie operowania myszka przy kompie ale jak mi pózniej oziębła stopa prawa to zrobiło sie nieciekawie
gość
12-03-2011, 19:16:20

poprostu była zimniejsz anizdruga strona
gość
12-03-2011, 19:55:40

Powiedz mi jakie badanie robi sie na borelioze? Ja mam pewnosc ze tez ja mam , tylko nie przypominam sobie zeby mnie ucial jakis kleszcz. Przeczytalam jakie objawy daje borelioza i wychodzi ze to jest wlasnie ona, mam dzwonienie w uszach, dretwienie konczyn, i inne. Poczytaj sobie tam jest doskonaly artykul. Wpisz w google borelioza-wikipedia-wolna encyklopedia. Napisz czy juz ten artykul czytales wczesniej. A to ze masz tatuaze nie przeszkadza w wykonaniu rezonansu magnet,mnie pytali czy nie mam metalu , np. uzebienie.Wlasnie wyszedl mi tetniak po tym badaniu. Jak masz na imie?. Sie ma
gość
12-03-2011, 21:41:58

tusz zawiera metal dlatego nie mozna robic ja robiłem western blot i wyszło ze mam lecze sie teraz 12 dzien antybiotyku western blot to ponoć jedyny test który daje 100% pewnos,ci ze sie ma borelioze ja zapłaciłem 203 zł za niego w obu klasach igg i igm
gość
12-03-2011, 22:52:38

Ja mam cykor, jak poczytalam o boreliozie to wiem ze napewno mam ,np przeskakuja mi kregi szyjne takie pykanie slychac kiedy obracam glowe na boki i wiele innych 8-10 , ale nie bylam dziabnieta przez kleszcza tu gdzie mieszkam nie ma lasow,ani rumienia nie mialam takiego pecherzyka na ciele z bakteriami.Nawet gdybym miala "borelke"to antybiotyki na mnie nie dzialaja, dawno temu bralam na zapalenie zatok bezskutecznie, bralam kilka miesiecy i nul w dzialaniu.Jezeli Tobie tez nie pomoga to masz jeszcze prady elektromagnetyczne i ozonowanie krwi, podobno skuteczna metoda leczenia.Odpisz czy Ciebie kleszcz dziabnal? i kiedy, czy mieszkasz na zalesionym terenie? Tak z ciekawosci pytam trzym sie.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
Reklama: