Reklama:

Tegretol,Timonil + Alkohol (99)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
06-10-2007, 11:23:00

400mg rano, 400 popoludniu, 400 na noc

biore tegretol... nie pamietam od kiedy, mam 27 lat.
uwazam ze skutki laczenia alk i tegr to jest indywidualna sprawa, nie tyle czlowieka co organizmu.
ja pije alkohol raz w tyg, sobota- impreza i nigdy w zyciu nie mialem ataku przy ani po alkoholu. czesto bylo tak ze nocna dawke zazywalem na imprezie pijac juz wodke i nigdy przy tym nie mialem ataku.

ataki w moim wypadku zwiazane sa raczej ze stresem i niewyspaniem, wiec tego unikam.
czestotliwosc napadow: 1/miesiac
gość
06-10-2007, 11:42:00

uwazam ze skutki laczenia alk i tegr to jest indywidualna sprawa, nie tyle czlowieka co organizmu.
ja pije alkohol raz w tyg, sobota- impreza i nigdy w zyciu nie mialem ataku przy ani po alkoholu. czesto bylo tak ze nocna dawke zazywalem na imprezie pijac juz wodke i nigdy przy tym nie mialem ataku.

ataki w moim wypadku zwiazane sa raczej ze stresem i niewyspaniem, wiec tego unikam.
gość
06-10-2007, 11:46:00

Początkująca
09-10-2007, 10:47:00

po 1 tegretol nie jest lekiem psychotropowym biore go od lat choruje 39 lat ale nie radze pic przy tej chorobie to nie jest tak ze dzis wypijesz i juz masz atak atak moze byc za 4 tydzien ale wlasnie przez wodke .wystarczy sie zdenerwowac lub wzruszyc i tez atak bedzie jak nie dzis to jutro za miesiac kiedys to nadejdzie a wtedy ty i ty nie pomyslisz o tym ze to przez wypity tydzien temu alkochol
gość
10-10-2007, 12:12:00

alkoholicy jestescie
gość
10-10-2007, 21:50:00

nie pijcie alkoholu bo to jest zabójstwo dla Waszego leczenia. ja też mogłam pić i nic mi sie złego nie stało. po paru miesiącach kiedy doszłam do wniosku że nie warto wypiłam małe 3% piwo.atak był i teraz niech mi tu nikt nie mówi, że to nie szkodzi!za pół roku miałam zmniejszać dawkę leku i sobie zapewniłam kolejne dwa lata.wszyscy chyba wiecie że po każdym następnym ataku rokowania spadają.i nie kłóćcie się o to czym jest tegretol.czy to ma znaczenie.najważniejsze że jest i komuś pomaga a Wy robicie jakieś zawody kto wie lepiej.lek jest stosowany w obu przypadkach - przepisywany przez neurologa i psychiatrę.kto ma jakieś problemy z klasyfikacja niech sobie dokładnie przeczyta ulotke.
gość
08-11-2007, 20:39:00

03-08-2007 o 20:11, cogito :
Witam, moi drodzy,przy tegretolu alkohol jest całkowicie wykluczony. Zróbcie proszę badania krwi na poziom elektrolitów.Zwłaszcza sodu,o ile wiem tegretol "wypłukuje" z organizmu sód.Może warto podyskutować z prowadzącym neurologiem na temat przejścia na neurontin? O ile się nie mylę jest to lek nowszej generacji. Powodzenia

To juz leka przesada. Od 7 la (po operacji guza mózgu) biorę tegrtol w róznych dawkach (aktualnie 2***600). W tym czasie regularnie piłem alkochol, choc rzadko sie totalnie mocno upijałem. Poniewaz słyszałem opinie o złym wpływie na watrobę raz do roku robiłem sobie badania tego narządu i cały czas jest SUPER. Choć niestety po tych 7 latach pojawiły sie napady, więc chwilowo przeszedłem na abstynencję , ale nie ze względu na wątrobę
gość
11-12-2007, 22:38:00

06-10-2007 o 13:42, gość :

o jakim napadzie mówisz? czy chodzi o padaczkę, czy jakis atak obniżenia dobrego samopoczucia, depresja? ja mam takie coś. dostałem 2x200. a po alkoholu mi sie depresja nasila, czy łykam czy nie

gość
13-12-2007, 11:58:00

Tak czytam te wszystkie wypowiedzi i widze tylko przesciganie sie, kto ile moze wypic - 1 kieliszek, piwko na dobranoc wieczorem, wodka na impezie raz w tygodniu no i slawne 12 piw dziennie Przeciez to wszystko jest indywidualna sprawa jak jego organizm bedzie tolerowal alkohol po tegretolu. Wiadomo ze nie mozna pic kiedy sie go zazywa bo to przede wszystkim wplywa na watrobe i mozna sie (to juz zalezy od organizmu) niezle "zalatwic". To wasza sprawa co robicie. Przez piec lat tylko dwa razy wypilem troche wiecej szampana na sylwestra bo trudno jest zapomniec jego smak i... i nic. Ale wiem ze alkohol + tegretol to nie jest dobry pomysl.
gość
23-12-2007, 16:03:00

biorę 400mg tegretolu dziennie (po 200 rano i wieczorem) jako stabilizator nastroju. ostatnio wypiłam dwa piwa i powiem szczerze, że działy się ze mną bardzo dziwne rzeczy. mam stosunkowo mocną głowę, a tu zonk - już po około trzydziestu minutach nie wiedziałam gdzie jestem, co się ze mną dzieje... trochę jakbym wpadła w zielone. bardzo wpadła i wypiła do tego dość dużo. rzygałam, nie mogłam chodzić, urwał mi się film i... no, nic nie pamiętam więcej. alkohol + tegretol to zły pomysł... x/

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: