Mam gorącą prośbę o interpretację wyników TK kręgosłupa lędźwiowego. Badanym jest bliska mi osoba i bardzo się martwię , co oznaczająte wyniki. Wizytę u neurologa ma dopiero w środę, ale ja przy niej nie będę, a poza tym, chciałabym jak najszybciej dowiedzieć się, na co się szykować, bo ogromnie się martwię i nie wytrzymam do środy.
Badany mężczyzna, lat 60, z zawodu muzyk, dużo pracy w pozycji siedzącej (instrument). Wyniki TK kręgosłupa, na którą został skierowany z powodu dolegliwości rwy kulszowej (drętwienie kończyny lewej łydki, ból pośladków i ud):
"Kręgosłup lędźwiowy ze zniesioną lordozą w odcinku środkowym bez skrzywień bocznych i rotacji. Trzony L2, L3 i L4 z cechami osteofitycznej nadbudowy zwłaszcza na przednich i bocznych krawędziach trzonów będącej wyrazem umiarkowanie zaawansowanych kostnych zmian zwyrodnieniowych. Zarysy blaszek granicznych trzonów gładkie. Obniżone są przestrzenie międzykręgowe L3/L4 i L4/L5; pozostałe prawidłowej wysokości. Na poziomie L4/L5 stwierdza się cechy zwyrodnienia gazowego krążka międzykręgowego oraz obecność centralno - lewobocznej przepukkliny jądra miażdżystego w znacznym stopniu redukującej szerokość światła kanału kręgowego, zwłaszcza lewego zachyłka bocznego, z obecnością pęcherzyków gazu w kanale kręgowym i tendencją do przemieszczania się materiału przepuklinowego ku górze oraz uciskiem korzenia lewego nerwu rdzeniowego na tym poziomie. Na pozostałych poziomach PJM nie stwierdza się. Szczelinowate niespojenie łuku tylnego S1. W kości biodrowej prawej drobne (4 mm) ognisko o typie ubytku włóknistego. W kości biodrowej lewej obszar sklerotycznej przebudowy kostnej o średnicy około 15 mm."
Bardzo proszę o interpretację, albo podanie telefonu do kogoś kto mi jej udzieli. Zapłacę jeśli będzie trzeba.To dla mnie bardzo ważne. Nie mogę dłużej czekać.