Witajcie ! też mam polineuropatię astralna 4 kończynową zdiagnozowaną w 2009 roku tylko wtedy jeszcze nie za bardzo wiedziałam co to jest? Dziś już wiem daje coraz mocniejsze, dotkliwsze dolegliwości. Najbardziej doskwierają mi kłopoty z poruszaniem. Od lat prawa stopa mi leci do środka, zupełnie wykręcona w stawie skokowym. Od może 2 lat " laci " lewa tylko w dużo mniejszym stopniu. Coraz gorzej jest z zburzeniami równowagi, chodziłam od wielu lat o jednej kuli od 6 lipca 2017 chodzę o dwóch. Mam też zanik nerwów prawego kciuka , najbardziej osłabione końcówki palców obu rąk. Nie mogę zapiąć guzików, wystukać numeru na telefonie, często nie mogę utrzymać długopisu w ręce, ale jeszcze nie najgorzej bo są dni lepsze i gorsze. Najgorzej mi z tym, że coraz trudniej mi chodzić bo mięśnie słabsze, a stopy mnie przewracają, nie mam równowagi często trudności w staniu .. Nie wiem jak sobie radzić ? noszę wkładki bo bez nich bym nie chodziła, ale to juz nie wystarcza, noga prawa bardzo krzywa, widać gołym okiem nawet dla laka. Oglądałam nie raz ortezy, ale nie mogę sobie dobrać bo nie trzymają stopy ( stawu skokowego) Butów nie potrafią zrobić... Jestem z Lublina. Może macie doświadczenia, pomysł .. jak sobie z tym radzić.? Nogi, stawy skokowe mnie przewracają.
Tak prawdę jestem leczona i nie bo neurolog w klinice stwierdziła, że skoro nie znany powód choroby to nie wiadomo jakie leki i czym to leczyć. pozostaje rehabilitacja, ruch. Cukrzycy nie mam. Przypomniało mi się może ktoś wie jaka jest dieta w polineuropatii czuciowo ruchowej astralnej. Co jeść, co eliminować?
POZDRAWIAM grupę. Po raz pierwszy znalazłam i weszłam na forum.
Proszę o poradę..