Witam serdecznie.
Jestem mamą 2,4 letniego Brajanka.Brajanek po urodzeniu dostał 10 punktów Apgar.I do 10 miesiąca życia na nic poważnego nie chorował.Dopuki nie zaczął sam wstawać w łóżeczku.Stawał na palce,mieliśmy wrażenie że coś jest nie tak.Udaliśmy się do pediatry po skierowanie do neurologa.Neurolog zaś skierował nas na kompleksowe badania neurologiczne do Katowic.W maju 2006 roku po badaniach stwierdzono-POLINEUROPATIA CZUCIOWO-RUCHOWA PRAWDOPODOBNIE GENETYCZNA I STOPY KOŃSKO-SZPOTAWE OBUSTRONNE.Zaczeliśmy zwracać uwage na to,że tata Brajanka ma problemy ze stopami,ma STOPY WYDRĄŻONE.Ale Mirek (tata Brajanka) nie ma większych problemów z chodzeniem,jeśli już są to jedynie zmęczenie po długim spacerze.W rodzinie nie było takich przypadków.W grudniu 2006 roku Brajanek miał operacyjne wydłużenie lewego ścięgna Achillesa,potem była rehabilitacja,1 lutego 2007 roku operacyjne wydłużenie ścięgna Achillesa prawego.Obecnie jesteśmy w trakcie rehabilitacji w szpitalu rehabilitacyjnym.Mam problem,bo robi przeprosty w kolanach.Jeden lekarz twierdzi,że ortezy na przeprosty,czy buty ortopedyczne są narazie nie potrzebne,a inny zaś uważa,że są potrzebne.Już sama nie wiem co mam robić.Ja osobiście zbierając opinie uważam,że są potrzebne i buty i ortezy żeby mógł zacząć naukę chodzenia,czy wogule do tego żeby zaczął w końcu sam trzymać równowaę,nie mówiąc już o samodzielnym chodzeniu.Proszę o doradzenie mi co mam zrobić lub o kontakt z lekarzem który zajmuje się z tego typu schorzeniem.Mile widziane wiadomości od osób które miały lub mają doczynienia z polineuropatią czuciowo-ruchową.Pozdrawiam.
[addsig]