Reklama:

podwójne widzenie (327)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
11-08-2008, 14:47:00

hej
ja podwójne widzenie mam "od zawsze", do tego doszły bóle glowy- tragedia były połączone z nudnościami i światłowstrętem. okulista rozłożył ręce wyslał do neurologa, tóry z kolei wysłał mnie na MR głowy. wysło, że mam zespół Arnolda Chiarii typ 1.

jestem dwa lata po operacji, podwójne widzenie nie znikneło bóle głowy dalej dokuczają. zniknął światłowstręt i nudności. lekarze rozkładają ręce bo kolejny MR wyszedł czyściutko a co było to jest.

moja rada- trzeba się przyzwyczaić.
gość
22-08-2008, 14:14:00

Witam. Na 1 września mam umuwioną wisyte u lekarza okulisty. Jak juz coś będę wiedział napisze...
Początkujący
26-08-2008, 19:40:00

Witam czytając forum, wasze podwójne widzenie okazuje się gdy oboma oczami patrzycie na świat w moim przypadku podwójne widzenie objawia się tylko w jednym prawym oku nie zależnie czy zamknę czy otworzę lewe oko lewym okiem widzę normalnie.

Gdy jest dużo światła widzę tym jednym okiem normalnie natomiast gdy nadejdzie zmrok i gdy dany przedmiot bardzo kontrastuje z tłem np latarnie na drodze od każdej odchodzi w tym samym kierunku taka smuga na której końcu widzę drugą żarówkę latarni sama latarnia zostaje na swoim miejscy im się zbliżam do latarni tym ta odległość maleje jak oddalam wzrasta.
Kolejny przykład gdy są napisy w filmie na czarnym tle widzę tylko te napisy podwójnie a cały film widzę w lekkiej poświacie tak ok 5 cm przesunięty w lewą dolną stronę po skosie.

Czy ktoś miał taki problem dodam w sumie najważniejsza rzecz miałem wypadek na rowerze i uderzyłem głową w ulicę dokładnie uderzyłem zębem jedynka i złamałem ją w połowie od tego momentu zauwazyłem takie objawy lekarze okuliści nie wiedza czy to jest tego przyczyną ani wo gule jaka to przyczyna.
gość
27-08-2008, 10:17:00

ja widze podwojnie od roku - znaczy nie jest to pernamentne, tylko wskutek np. wysiłku fizycznego czy złego swiatla. jednak w moim przypadku jest to skutek juz drugiej operacji na zeza po ktorej wlasnie objawy te sie rozpoczely. okazalo sie ze moj miesien jest naciagniety i juz nic sie z tym nie da zrobic (mam zalecone cwiczenia ale to raczej po to by sie nie pogorszylo...). lekarka mi powiedziala ze poprostu musze sie do tego przyzwyczaic...choc wedlug mnie to blad lekarzy ktorzy mnie operowali bo po pierwszej operacji na zeza nic mi nie bylo!
gość
01-09-2008, 09:08:00

Byłem dziś u lekarza okulisty który bez badań stwierdził ze to robota dla neurologa. Byłem w poradni neurlogoicznej, jutro mam umówione badnia tomografi i rezeonasu. Lekarz nie powiedział nic co by mogło wskazywać na powód podwójnego widzenia... Czekam do jutra.
gość
01-09-2008, 14:23:00

Witam ! Bardzo bym chciała nosić soczewki kontaktowe, ale mam zeza zbieżnego w prawym oku, nie jest to duzy zez, ale niestety go widac...pod koniec wrzesnia mam umowiona wizyte w sprawie konsultacji na temat czy moge miec go usunietego operacyjnie, poleciła mi to moja okulistka do której chodze juz 13 lub 14 lat i rzeczywiscie jest chwalona wsród pacjentów. Natomiast wczoraj, byłam w vission express w sprawie zakupu soczewek, one wprawdzie nie korygują zeza, ale są wygodniejsze od okularów....natomiast okulistka zapytała mnie czy mialam robiona operacje i wtedy moja mama powiedziła, że jeszcze nie...ze jedziemy dopiero w sprawie konsultacji....natomiast ta okulistka powiedziala, ze w tym wieku (mam prawie 18 lat) zeza sie raczej nie operuje, bo skutkiem ubocznym moze byc wlasnie PODWÓJNE WIDENIE !! Sama nie wiem co mam myslec...byłam juz w wieku 10 lat w sprawie usuniecia zeza, ale wtedy kazali mi czekac do 18 roku zycia na zabieg kosmetyczny usuniecia tego zeza...CZY U KOGOŚ Z WAS POJAWIŁO SIE PODWÓJNE WIDZENIE PO TYM JAK MIAŁ OPERACJE ZEZA ????
gość
03-09-2008, 08:01:00

26-08-2008 o 21:40, guma7107 :
Witam czytając forum, wasze podwójne widzenie okazuje się gdy oboma oczami patrzycie na świat w moim przypadku podwójne widzenie objawia się tylko w jednym prawym oku nie zależnie czy zamknę czy otworzę lewe oko lewym okiem widzę normalnie.

Gdy jest dużo światła widzę tym jednym okiem normalnie natomiast gdy nadejdzie zmrok i gdy dany przedmiot bardzo kontrastuje z tłem np latarnie na drodze od każdej odchodzi w tym samym kierunku taka smuga na której końcu widzę drugą żarówkę latarni sama latarnia zostaje na swoim miejscy im się zbliżam do latarni tym ta odległość maleje jak oddalam wzrasta.
Kolejny przykład gdy są napisy w filmie na czarnym tle widzę tylko te napisy podwójnie a cały film widzę w lekkiej poświacie tak ok 5 cm przesunięty w lewą dolną stronę po skosie.

Czy ktoś miał taki problem dodam w sumie najważniejsza rzecz miałem wypadek na rowerze i uderzyłem głową w ulicę dokładnie uderzyłem zębem jedynka i złamałem ją w połowie od tego momentu zauwazyłem takie objawy lekarze okuliści nie wiedza czy to jest tego przyczyną ani wo gule jaka to przyczyna.

radze wizte u neurologa! zrób tomografie albo rezonans i zbadaj dno oko. Nie chciałbym Cię dołować ale może to bać zarówno krwiak w dnie oka jak i na mózgu.
gość
19-09-2008, 07:51:00

Witam.
Ja też mam taki problem:
PODWÓJNE WIDZENIE , które pojawia się , trwa kilka dni i znika

Jakiś czas temu trafiłam do szpitala z tego powodu.
Podejrzenie: STWARDNIENIE ROZSIANE, GUZ MÓZGU, TĘTNIAK, MIASTENIA, PROBLEMY OKULISTYCZNE, TARCZYCA itp

Wszystko zostało wykluczone!
Badania , które miałam robione to miedzy innymi:
REZONANS Z KONTRASTEM I BEZ, TOMOGRAFIA Z KONTRASTEM I BEZ, EEG, EMG, PRÓBA MIASTENICZNA (cholernie nieprzyjemne i bolesne badanie), RTG KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO, USG GAŁKI OCZNEJ, TSH, SZEREG BADAŃ OKULISTYCZNYCH itp

Lekarze juz załamali ręce bo nie wiedzą co mi jest, a podwójne widzenie cały czas się powtarza.
Neurolodzy odsyłają mnie do okulistów a oluliści do neurologów!

Dodam że moje prawe oko pracuje OK, problem powstaje przez oko lewe. Zaj zasłonie "chore" oko wszystko widzę OK!

Mam już dośc życia z takimi dolegliwościami bo nie mogę pracować, prowadzić samochodu itp
Niech to się wkońcu skończy

gość
19-09-2008, 08:00:00

ps. skoro wszyscy cierpimy na taka samą nieprzyjemną dolegliwośc , postanowiłam założyć wątek PODWÓJNE WIDZENIE-MÓJ PROBLEM na portalu GRONO.NET
Oto link: http://grono.net/forum/2377919/0/
Nikomu z nas nie jest łatwo, więc tam przynajmniej spokojnie sobie porozmawiamy
gość
22-09-2008, 09:56:00

Witam. Juz wczesniej wypowiadałem się na ten temat ale pisze jako gość takżę przypomnę wszysko. Od 4 miesięcy zaczełem widzieć podwójnie, stopniowo drętwiały mi palce następne cała dłoń, doszły do tego zaburzenia równowagi. Badania okulistycznie (były robione chyba wszyskie jakie są możliwe) nic nie wykazały, na reznonansie pokzało pare pojedynczych zmian deminalizacji. Właśnie wróciłem ze szpitala z diagnozą SM. Miałem robioną punkcję która q 90% oddaje prawde. Przeszedłem terapię stedrydową po której nie czuje zmian. Dostałem jeszcze sterydy do domu. Pozdrawiam Wszyskich chorych na tą chorobę i głowa do góry.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: