Reklama:

podwójne widzenie (327)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
25-03-2018, 20:56:28

Jestem z wami kochani.mecze się już z tym 1,5 mięs.nikt nic nie wie.angio tk ok,rezonans glowy ok.okulista Chorob. oczu ok.czeka nie teraz rezonans oczodolow w Opolu.potem mam wizytę u kolejnego neurologa w Katowicach 140 pozytywnych opinii.nie mam planu co dalej można wykonać.jakie badania nawet priv.to nie ma znaczenia chce wrócić do normalnego życia 😐
gość
11-01-2020, 22:19:07

Witam,
Moja 13letnia córka nagle zaczela widziec podwójnie byliśmy u dwóch okulistów neurologa u okulisty okej wszystko dobrze nie ma wady wzroku itp neurolog po badaniu nic nie stwierdził ale zalecił zrobienie rezonansu podwójne widzenie pojawia się podczas patrzenia w górę i w prawy bok ale jeżeli zakryje jedno oko to widzi normalnie neurolog przepisał tabletki revitanerw stosawal je ktoś może
gość
03-07-2021, 08:34:57

Witam od października 2020 roku borykam się z podwójnym widzeniem nie jestem też w stanie patrzeć do góry. Zrobiłam badania endokrynologiczne, okulistyczne i neurologiczne, wszystko jest w normie. Jedynie rezonans magnetyczny wykazał poszerzenie mięśnia prostego gałki ocznej które wskazywało na chór. Gravesa-Basedowa ale po zrobieniu przeciw ciał ją też wykluczono. Od października lekarze wysyłają mnie do innych lekarzy umywając ręce a ja mam dwojenie nonstop co powoduje problem w poruszaniu się i obsłudze niepełnosprawnego syna. Czy ktoś potrafi mi pomóc
gość
07-03-2022, 11:16:43

Jestem w 13 tygodniu ciąży, od 8 tygodnia w godzinach porannych, 12 razy pojawił mi się atak lewego oka - podwójne widzenie który trwa 10-20 min. Bezbolesny. Z tym że nie musze zamknąć oczy i go przeczekać. Pojawia się przy np. kichnięciu, odruchu wymiotnym, odkurzaniu, w pośpiechu... Badania u okulisty ok, z tym że oko to ma wadę +1 oraz delikatnego zeza. Jestem po dwóch poronieniach, to trzecia ciąża. Neurolog wysyła mnie na rozszerzone badania krwi. Żadnego rezonansu nie mogą zrobić w ciąży. Czy ktoś spotkał się z czymś takim ? Moja ginekolog bardzo mnie straszy, że może to tętniak, może guz, że nie urodzę, że będę mdleć, stracę wzrok... a może to na tle nerwicy ?
gość
09-03-2022, 10:46:00

może być np z bakterii np bartonella oczna
gość
30-06-2022, 21:59:40

Czy komuś udało się z tego wyleczyć ? Moim zdaniem uszkodzonych nerwów nie da się wyleczyć . Mam tak już 25 lat i nie jest ani trochę lepiej z tym że kiedyś przeczytałem gazetę bez okularów a teraz okulary i lupa
gość
08-09-2022, 09:42:59

To ja opowiem swoje story. Na wstępie zaznaczę, że jeśli macie Państwo jakiekolwiek problemy z oczami, to oczywiście okulista i neurolog - to podstawa. Jeśli jednak na badaniach (tomografia, rezonans- głowy itd.) nic nie wychodzi i wszystko jest ok, to ta historia może być dla kogoś pomocna. Na wstępie powiem, że napady obuocznego podwójnego widzenia zaczęły się u mnie na początku 2020 roku. Po raz pierwszy złapało mnie to w marcu tamtego roku. Trwało kilka sekund, uspokoiło się, zapomniałem o incydencie. Po roku (2021) znów mnie złapało, znów trwało chwilę. Napady nie były długie, trwały kilka, kilkanaście sekund. Problem polegał na tym, że zaczęły się pojawiać coraz regularniej. Najpierw raz na dwa miesiące, potem raz w miesiącu. Były to napady obuocznego podwójnego widzenia i nic poza tym się nie działo. Poszedłem na badania: okulista, neurolog, rezonans głowy. Z konsultacji wynikało, że nic złego w głowie/oczach się nie dzieje. Profilaktycznie (robiłem badanie całego siebie) zrobiłem sobie echo serca, w sercu znaleziono mi guza w prawym przedsionku i wrodzoną wadę zastawki aortalnej. Nadmieniam, że żaden lekarz mojego problemu z oczami nie wiązał z wynikami echa serca - co nie jest zaskakujące, bo to nie są typowe objawy do schorzeń, jakie mi znaleziono. Natomiast, po operacji serca (usunięciu guza i wstawieniu sztucznej zastawki - aortalnej) napady obuocznego podwójnego widzenia zaczęły ustępować. Operację miałem w lipcu zeszłego roku, na początku września mnie znów zaatakowało (chyba najbardziej intensywne). Po tym taki epizod zdarzył się jeszcze w grudniu 2021 (dużo bardziej delikatny). Dziś mamy wrzesień 2022 i tego problemu nie mam. Chcę przez to powiedzieć, że warto przy okazji sprawdzić serce, jeśli w głowie nic nie wychodzi. Profilaktyczne badanie serca może uratować żyćko - wiem z doświadczenia.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Opis MRI-konflikt
Witam. Od kilku miesięcy cierpię na silne bóle głowy,od pewnego czasu doszły zawroty. Po wykonaniu MRI głowy(w zasadzie wszystko dobrze) na końcu opisu jest : Pętla naczyniowa AICA po stronie prawej- predyspozycja anatomiczna do konfliktu naczyniowo-nerwowego z nn.VII-VIII. Czy jest to coś poważnego? Czy powinnam skonsultować się z neurologiem czy neurochirurgiem?
gość
Proszę o odpowiedź
Dzień dobry robiłam rezonans magnetyczny głowy i wyszło mi , że w połowie długości stoku widoczne jest ognisko hiperintensywne o średnicy 0,7 cm np.odpowiadające ( tluszczakowi ) czy to coś groźnego jest? Proszę o odpowiedź
gość
Dyskopatia szyjna z objawami neurologicznymi
Witam. Ok 8 tygodni temu miałem epizod z nagłym bólem i sztywnością szyi(wcześniej zdarzały się, ale ustępowały w ciągu tygodnia), jednak tym razem powrót do względnej sprawności zajął ok 2 tygodnie, a pozostał lekki ucisk i słyszalny dźwięku przy kręceniu szyją. Od 3-4 tygodni zaczynam mieć objawy neurologiczne, z początku to było delikatne uczucie ciepła w jednej dłoni, tydzień później zdecydowanie bardziej wyczuwalne uczucie ciepła i uczucie zmęczenia już w obu dłoniach, po kolejnym tygodniu delikatne mrowienie, dzisiaj pierwszy raz miałem silne mrowienie przy wstawaniu z łóżka(przy ziewnięciu przy którym spięły mi się mięśnie szyi poczułem w obu dłoniach jak bym uderzył się w łokcie), wszystkie te objawy występują przy poruszaniu głową, więc jestem 99% pewien że to to. Od ok tygodnia przyjmuję niesteroidowe leki przeciwzapalne przepisane przez ortopedę, w tej chwili czekam na MRI żeby potwierdzić na 100% diagnozę, ale niestety to trwa, a objawy eskalują szybko. Nie mam z kim o tym rozmawiać(kolejna wizyta u lekarza z wynikami MRI za 2 tygodnie, jedyna osoba którą znam, a która przechodziła to samo miała kilka miesięcy między delikatnym a silnym mrowieniem, u mnie to tydzień), a boję się o moje zdrowie, czy nie skończę na wózku jeszcze zanim zacznie się leczenie. Pytanie czy przy kolejnych objawach(jakich, niedowład, paraliż?) nie powinienem zgłosić się na SOR? Czy przy ewentualnym niedowładzie/paraliżu jest możliwe późniejsze przywrócenie sprawności? Czy przy takich objawach i szybkości ich postępowania jakiej teraz doświadczam jest jeszcze szansa , że leczenie farmakologiczne i fizjoterapia przyniosą efekt?
gość
Wynik TK głowy
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
Reklama: