Reklama:

podwójne widzenie (327)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
11-08-2006, 13:29:00

Cześć. Od kilku lat borykam się z podwójnym widzeniem. Epizody dwojenia się obrazu trwają do dwóch miesięcy. POjawiają się samoistnie i w ten sam sposób ustępują. MImo uporczywych prób zdiagnozowania mojego przypadku jeszcze nikomu nie udało się znaleść przyczyny tego zaburzenia. Może jest ktoś, kto spotkał się z podobnym przypadkiem lub sam doświadczył dwojenia się obrazu? Będę wdzięczna za jakąkolwiek odpowiedź.
[addsig]
dominika
gość
14-08-2006, 19:42:00

Powodem moze byc cukrzyca.
gość
15-08-2006, 07:53:00

A skąd takie przypuszczenia, ze to może być cukrzyca???
gość
12-12-2006, 18:55:00

11-08-2006 o 15:29, dominikabicka :
Cześć. Od kilku lat borykam się z podwójnym widzeniem. Epizody dwojenia się obrazu trwają do dwóch miesięcy. POjawiają się samoistnie i w ten sam sposób ustępują. MImo uporczywych prób zdiagnozowania mojego przypadku jeszcze nikomu nie udało się znaleść przyczyny tego zaburzenia. Może jest ktoś, kto spotkał się z podobnym przypadkiem lub sam doświadczył dwojenia się obrazu? Będę wdzięczna za jakąkolwiek odpowiedź.

Witam, czy cos sie poprawilo, lub wiadomo co to jest? W rodzinie ktos widzi podwojnie i tez nikt nie potrafi powiedziec dlaczego. pozdrawiam tomek.sa0@op.pl
gość
22-01-2007, 10:59:00

od dwoch lat mam również podwojne widzenie.Jest to bardzo denerwujące, ale trzeba sie chyba do tego przyzwyczaic:/u mnie jest to najprowdopodobniej zwiazane z tym, ze mialam zeza, mialam 2 operacje, ale podwone widzenie mam nadal.
gość
25-01-2007, 21:12:00

Podwojne widzenie..co przychodzi i odchodzi i trwa kilka miesiecy..
Ja bym poszla do neurologa moze byc zapalenie nerwu wzrokowego..
gość
07-02-2007, 07:19:00

Witam. Mam ten sam problem od jakiegoś czasu. Problem podwójnego widzenia nasila się przy jakimkolwiek wysiłku fizycznym, w sklepach w których jest ostre światło. Problem pojawia się od tak, i tam samo "znika"
Czy ktoś z Was uporał się z tym uciążliwym problemem??
Pozdrawiam.
gość
07-02-2007, 18:17:00

Ja podwojnie widze od bardzo juz dlugiego czasu. Do tego mam niedowidzenie. Ostre swiatlo wzmaga niesamowicie podwojny obraz. Ciemne okulary poprawiaja sytuacje ale tylko delikatnie.

Poki co jedna okulistka stwierdzila, ze to efekt uboczny niedowidzenia spowodowanego nienoszeniem okularow. Niedlugo porobie badania jakies dokladniejsze to sie czegos dowiem.

Dobrze wiedziec, ze nie tylko ja mam problem, ktorego nie da sie wykryc zadna (prawdopodobnie) aparatura.

Pozdrowienia.
gość
07-02-2007, 18:19:00

Do lekarza, wszyscy, i to juz!

"Podwójne widzenie - Jest na ogół spowodowane nieprawidłowym działaniem mięśni, które kontrolują ustawienie gałki ocznej. Ich nierówne napięcie powoduje, że każde oko widzi dany przedmiot pod różnym kątem i dlatego obrazy w mózgu, zamiast nakładać się, rozdwajają się, a wszystko, na co patrzymy, ma podwójny kontur. Tego typu dolegliwości powinny być szybko skonsultowane z okulistą, ponieważ mogą być wczesnym objawem nawet tak groźnej choroby, jak guz mózgu. Podwójne widzenie czasem jest związane z wirusowym zapaleniem nerwu czaszkowego. Bywa też oznaką cukrzycy, zawału albo jednym z pierwszych symptomów stwardnienia rozsianego."
gość
13-02-2007, 08:03:00

WITAM TEZ MIALAM Z TYM PROBLEM.15 LAT TEMU OKAZALO SIE ZE BYLO TO ZAPALENIE OPON MOZGOWYCH, 10 LAT TEMU ZE OSLABIL MI SIE NERW JAKIS I TERAZ MI SIE TEZ TO ZROBILO I JADE NA REZONANS MAGNETYCZNY.PO WSZYSTKIM NAPISZE ZN ZA OK 1 TYDZIEN.ALE KONIECZNIA JEST WIZYTA U DOBREGO NEUROLOGA.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: