Reklama:

podwójne widzenie (327)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
02-08-2009, 20:14:00

Sam/Sama jesteś głupi/głupia. Czy pisałam że nie mam zamiaru się leczyć? Widzę,że niektórzy mją problemy ze zrozumieniem tekstu.
gość
06-08-2009, 13:31:00

Witam, po wykonaniu wszystkich badań,które mogą zdiagnozować podwójne widzenie nie znaleziono przyczyny. Okulistów było chyba z 5, laryngolog, endokrynolog (tarczyca), pobyt w szpitalu na naurologii - 3 rezonanse : głowy, kręgosłupa szyjnego, oczodołów, angio ct, próba miasteniczna, punkcja lędźwiowa, nie licząc takich podstawowych badań jak krew, czy usg tarczycy. Potwierdzają moja chorobę tylko wzrokowe potencjały wywołane. Jutro mam kolejny rezonans głowy - robiony przez kogoś innego i gdzie indziej - bo rezonans rezonansowi nierówny.
Neurolog prowadzący zadecydował wziąć w ciemno sterydy. Brałem 3 tygodnie medrol doustnie i ... coś sie ruszyło, polepszyło się znacznie ale nie do końca - patrząc w dól się dwoi ,ale na wprost i do góry ok. Sterydy pomogły więc to dobry znak, w planach mam solu-medrol na 5 dni pod kroplówką podawany. Podsumowaując, sterydy pomogły ale nie wiadomo co częściowo zwalczyły. Mam w planach jeszcze sanepid - choć boreliozę już wykluczono, ale są jeszcze inne choroby odzwierzece.
Pozdrawiam
gość
06-08-2009, 13:33:00

Wybaczcie za literówki, ale jak mówię patrząc w dół mi się dwoi nadal... Pozdrawiam
Tomek
gość
02-09-2009, 15:23:00

To znowu ja, coś zostało u mnie znalezione. mimo kolejnego bardzo dobrego rezonansu jest podejrzenie SM. Wyszedł mi dodatni wynik białka Nogo - to innowacyjna metoda wykrywania wczesniego stadium sm, chyba nie uznawana przez wszystkich lekarzy. Polecił zrobienie tego badania prof. Selmaj (specjalista od SM z Łodzi) . Nie wiem co dalej ze mna (profesor podejmie dopiero decyzje). Polecam zatem spytania się swojego neurologa o to białko Nogo - badanie z płynu mógowo-rdzeniowego. Punkcje macie zapewne za soba jezeli podejrzewano u was sm, a płyn z pewnością zamrożono, więć jest to tylko kwestia transortu w inne miejsce - gdzie robią badania. Pozdrawiam
Tomek
gość
28-09-2009, 17:30:31

witaj Tomku,zaglądasz tu jeszcze? jeśli tak, to czy mógłbyś napisać jak wyglądało u Ciebie to dwojenie, czy było ciągle, jak długo (ile dni, m-cy) trwało i czy dwoiło Ci się patrząc we wszystkich kierunkach i na każdą odległość?
pozdrawiam i mam nadzieję,że w końcu ustąpiło i ustalili Ci co było przyczyną (mam nadzieję, że to jednak nie sm...też się tego obawiam choć tak jak Tobie rezonans mózgowia wyszedł mi ok)
Asia
gość
04-10-2009, 17:16:56

Witam.... Od paru lat borykam się z podwójnym widzeniem, na początku nie wygladało to zbyt groxnie, normalnie mogłem patrzeć w lewo do góry i w dół, jednak był problem co do silnego patrzenia w lewo, wtedy obraz się zlewał w kierunku dolnym i widziałem podwójnie. Byłem u okulisty. stwierdził, ze wzrok mam na 6. z miesiąca na miesciąc było coraz to gorzej teraz jak nasilę wzrok w obojetnie jakim kierunku widzę podwójnie. jak jak biegam to widzę obraz drżący co to może byc może coś wiecie na ten temat? gdzie się zgłosić ? czekam na odpowiedz Paweł
gość
05-10-2009, 12:43:44

hej ja mam taki problem, że gdy jest np. jakiś obraz plakat lub cokolwiek z ostrym końcem widze taka poswiatke niewiem czy to moze z tym zwiazane ale jak mi sie to zaczelo to pojawily sie na oczach czrewone zylki i przez 2 miesiace sa takie same nie chca zejsc i caly czas widze poswiatke w niektorych zeczach jezeli ktos ma taki sam problem niech pisze
gość
06-10-2009, 19:32:54

witaj Asiu,
Rok temu siepojawiło na 2 tyg i nie wiadomo dlaczego zniknęło.teraz podwójne widzenie trwa nieustannie od lutego. sterydy podane doustnie - Medrol polepszyły nieco sprawe. Teraz mi sie dwoi tylko jak patrze w dół, na wprost i do góry jest ok. Generalnie zawsze tak było że do góry lepiej a w dół gorzej.Tak sobie zyje i czekam na decyzje co dalej - z pewnoscia sterydy dożylnie, a co potem nie wiem... Jutro mam wizyte u profesora Selmaja - specjalisty od SM i zobaczymy co powie.
Pozdrawiam
Tomek
gość
14-10-2009, 08:51:26

Proponuję wszystkim z zaburzeniami widzenia poprosić Neurologa o skierowanie na MRI kręgosłupa szyjnego.
Mam podwójne widzenie prawego oka spowodowany uciskiem dysku na korzeń oponowy kręgosłupa szyjnego.
pozdrawiam Krzysztof
gość
24-10-2009, 15:06:40

Gość 2009-10-06 21:32:54 witaj Asiu,
Rok temu siepojawiło na 2 tyg i nie wiadomo dlaczego zniknęło.teraz podwójne widzenie trwa nieustannie od lutego. sterydy podane doustnie - Medrol polepszyły nieco sprawe. Teraz mi sie dwoi tylko jak patrze w dół, na wprost i do góry jest ok. Generalnie zawsze tak było że do góry lepiej a w dół gorzej.Tak sobie zyje i czekam na decyzje co dalej - z pewnoscia sterydy dożylnie, a co potem nie wiem... Jutro mam wizyte u profesora Selmaja - specjalisty od SM i zobaczymy co powie.
Pozdrawiam
Tomek

Daj spokój Selmaj może jest ekspertem od eSMu ale nie liczy sie z ludzmi. Jest drogi.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: