Reklama:

podwójne widzenie (327)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
18-01-2010, 13:20:12

Witam,

link do strony z kliniki ocznej- mnie to wiele powiedziało Zapraszam do lektury

http://www.okulistyka.com.pl/klinika/09_nr_46_art15.htm

pozdrawiam
Paweł
gość
15-02-2010, 13:37:47

Cześć
Ja też widzę podwójnie ,ale wcześniej się nie zastanawiałam czy ktoś ma też tą "przypadłość"
Widzę podwójnie od nastu lat ,byłam chyba w 2 klasie podstawówki mniej więcej
Jeśli chodzi o okulistów ,to kiedyś za gówniarza stwierdził jakiś ,że jest to Astygmatyzm nadzwroczny czy jakoś tak,dał okulary i tyle.Niestety dalej widzę podwójnie ,a okuliści twierdzą ,że nic mi nie jest,ze nie mam wady wzroku i nie wiedzą skąd to się wzięło ;)

Teraz powiem szczerze ,że dopiero wczoraj jak weszłam na to forum to sobie "przećwiczyłam" to widzenie.
Widzę podwójnie w pionie i po skosie ,ale tylko mam otwarte obydwoje oczu .Jak prawe mam zamknięte to widzę normalnie na lewe i na odwrót.Strasznie mnie od tego bolą oczy i głowa i jak mrużę to też ledwo co odczytuję.
Byłabym wdzięczna za jakieś propozycję ,może ktoś też tak ma i wie o co kaman :]
gość
15-02-2010, 20:42:27

http://www.edziecko.pl/starsze_dziecko/1,79351,4449090.html
gość
15-02-2010, 20:43:11

http://www.edziecko.pl/starsze_dziecko/1,79351,4449090.html
gość
17-02-2010, 18:24:13

Czesc mam 16 lat i od 7 lat mam ten problem. Nastepowalo to co kilka miesiecy, ale najczesciej po zbyt intensywnym wysilku fizycznym, widzenie przezchodzilopo 20-30min. Kiedy sie to zaczelo, zaczelam chodzic po lekarzach bylam u okulisty, neurologa ten skierowal mnie na badania do szpitala. Wszyscy stwerdzili ze mam idealny wzrok i nic mi nie jest. Od tamtego czasu nic nie ustepowalo.
Ostatnio zaczelam miewac to czesciej. Bolaly mnie oczy glowa.Znowu zglosilam sie do lekarza u okulisty nic nie wykryto stwierdzili ze moze to astygmatyzm, zostalam skierowana do neurologa. On skierowal mnie na rezonans magnetyczny i znowu nic nie wykryto wszystko jest jak nalezy. Ale tym razem stwierdzil ze jestem nerwowa i sierowal mnie do psychologa. Jestem ciekawa co teraz wymysla.
A tez macie tak ze w czasie tego widzenia tak jak przysowa sie palec do oczu zeby zrobic zeza to nie schodzi wam sie jedno oko??
gość
17-02-2010, 19:04:57

Mnie prawie codziennie boli głowa,jadę na tabletkach przeciwbólowych kilka lat,nieraz mam migreny.Mnie nikt nie dał skierowania na żadne badania kazali sie tylko zapisać na badanie dna oka ale kolejka długa a nie mieszkam w Pl ;)
Czytałam ten artykuł powyżej ,ale mnie jakoś nie pomógł ,nie sądzę zeby to było związane ze stresem z dzieciństwa
Od jakiegoś czasu tez mam na okrągło zawroty głowy nie sporadycznie jak wcześniej i taki ucisk w czole czuje ,ale to chyba bardziej od zatok.poza tym przez te kilkanaście lat nie noszenia okularów wzrok się pogarsza ,strasznie muszę go nadwyrężać ,a lekarze twierdzą że brak wady mam chyba o.5 na minusie na jednym oku i to tyle:] Nic z tego nie rozumiem
gość
19-02-2010, 10:58:33

nie chodzi o stres z dziecinstwa a o zaburzenia akomodacji oczu
gość
19-02-2010, 16:20:26

Cieszę się, że trafiłam na to forum.

Właśnie wróciłam od okulisty. Od ok 3 tygodni widzę podwójnie, ale tylko patrząc w jedną stronę.
Doktor zrobił masę testów i dokładnie wszystko mi wyjaśnił (poprzednia okulistka była zła, że szkła które mi podawała mi nie pomagają!!!)
To co usłyszałam: Mam typowe objawy zeza :/ i jest to spowodowane porażeniem mięśni gałki ocznej - tylko teraz spróbuje dojść czy to porażenie wtórne, czy już tak mam od zawsze. Dodatkowo mam zrobić badania poziom cukru, bo czasem cukrzyca powoduje pogorszenie widzenia. I jeszcze czeka mnie badanie akomodacji oka, dla spr czy nie mam jakiejś wady wrodzonej...

Wcześniej strasznie się denerwowałam... a teraz mogę być o tyle spokojniejsza, że doktor zajmie się tym porządnie :)
gość
22-02-2010, 12:01:53

To kurczę pozwać rodziców muszę o spowodowanie uszczerbku na zdrowiu ;p
gość
23-03-2010, 20:08:05

Trzeba rozróżnić podwójne widzenie spowodowane dwoma oczami w tym przypadku moze być przyczyną zez, lub podwójne widzenie jednym okiem przyczyna moze być astygmatyzm. Oczywiscie może zdarzyć sie tez objaw widzenia podwójnego związany ze sprawami neurologicznymi. Nie wiem tylko po co jedni ludzie drugich bardzo straszą ... co to nie mają.
Pzdr

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: