Reklama:

podwójne widzenie (327)

wątek zamknięty, nie można dodawać postów

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
24-10-2009, 18:44:54

Treść zablokowana przez moderatora

gość
26-10-2009, 20:20:28

Witam,
jestem po pobycie w szpitalu, prof. Selmaj zobaczył mój już drugi rezonans i potwierdził że nie ma choroby demielinizacyjnej - może jest drogi ale akurat był w szpitalu jak leżałem, od SM to najlepszy ekspert. Teraz przynajmniej wiem na pewno że to coś innego niż stwardnienie.
Zgodnie z planem dostałem solu-medrol przez 5 dni po 1 gramie. Widzenie wreszcze się poprawiło, ale nie do końca, mimo że to końska dawka. teraz mam jeszcze tydzień medrol doustnie na podtrzymanie efektu.
Licze, że w końcu przejdzie to cholerstwo, które trwa nieprzerwanie od stycznia. A, i to Selmajowi dało odpowiedż, że nie mam SM - brak rzutów, tylko cały czas ten sam stan podwójnego widzenia.
Miałem jeszce inne badania w szpitalu przed podaniem sterydów i tylko VEP potwierdziło mój problem.
Pozdrawiam
Tomek
gość
30-10-2009, 04:33:06

Mam 60 lat.Od okolo 4 lat zauwazylam ,ze widze podwojnie, nosze okulary do czytania i do dali takie /bifocal/ nie wiem jak to po polsku okresla sie takie okulary.Ostatnio robilam badania oczu na nowe okulary i lekarz stwierdzil,ze mam wade wzroku i usunie mi to laserem.Wyjasnil, ze za soczewka z tylu jest/ ale to juz w wieku starszym / jakas powiekszona tkanka czy tak cos i to uciska na nerw oka.Pojechalam i usunal mi to laserem , nie bolalo ale krzyknelam bo to byl bol mniejszy niz uklucie igla. Zabieg mialam siedzac na krzesle, wszystko trwalo moze ze 3 minuty.Czulam takie lekkie oslabienie w nogach.Nie mogla stac. Pojechalam do domu i na drugi dzien do pracy tez poszlam.

Wczesniej bylam u lekarza w Polsce /2 lata temu/ i mowilam o tym problemie, to lekarz nic nie widzial . Pytal czy mam to tak jak jestem zmeczona, niewyspana i tak bylo.

Teraz widze,ze kiedy patrze w prawa strone to dobrze widze ale w lewo podwojnie widze i wtedy kiedy jestem zmeczona to jest gorzej i widze podwojnie ale w odleglosci 30 m. ,blisko widze dobrze.

We wrzesniu mialam zabieg laserem.Ide wkrotce na kontrole. I chyba na drugie oko tez bede miala.Napisze w listopadzie.

Od dwoch tygodni robie masaze wokol oczu,w dol na nosie na zatokach nosowych i wodze oczami w prawo i w lewo wkolo oraz robie cwiczenia oczu w gore i w dol i na boki.Wytrzeszczam tez oczy.Jest lepiej.Widze. ze sie poprawia.Cwiczenia mozna robic zawsze i wszedzie.Mysle ,ze to tez jest dobre.Zobacze po 2 miesiacach.Moze wszystko bedzie dobrze.
gość
30-10-2009, 04:42:10

To ja jeszcze raz.

Nie biore zadnych lekow.Nie chodze do lekarzy.W Polsce bylam tylko po okularty u lekarza i tak przy okazji zapytalam.Wszystko co mam blisko to dobrze widze.Gorzej jak dalej i w ktora strone patrze.

Za tydzien wybieram sie do lekarzea na kontrole to znow napisze moze wiecej cos na ten temat.
Irena
gość
01-11-2009, 08:55:09

Witam wszystkich.Od ponad tygodnia widzę podwojnie Stalo to sie nagle wstajc rano mialem przed oczami dwa takie same silne obrazy.Jednoczenie zauwazylem patrzac odzielnie na kazde oko wszystko jest OK.Sprawa jest dla mnie dziwna poniewaz kilka dni wczesniej dostalem szczepionke przeciw grypie po ktorej dostalem silnej goraczki a nastepnie zaczalem podwojnie widziec.Niezwlocznie udalem sie do szpitala na oddzial neurologii gdzie zaliczylem duzo badan tomograf komp. dopllera szegolowe badania okulistyczne .Stwirdzono jedynie niedowlad nerwu VI po stronie pranej.Choruje na cukrzyce ale mam ja zbilanowana. Zwiazek z tarczyca wykluczono.Mam pytanie czy ktos spotkal sie z takim przypadkiem?(dzialanie szczepionki)
Leon
gość
03-11-2009, 18:56:04

Witam moje problemy z podwojnym widzeniem zaczeły sie trzy lata temmu,miałam operacje usunieto mi guza muzgu.Podczas operacji uszkodzili nerwy wzrokowe. Do tego mam cukrzyce i kupe innych chorob,tak to zycie sie na mnie uwzielo a mam dopiero 48 lat.Pozdrawiam wszystkich :)
gość
30-11-2009, 19:06:30

siema ja z podwojnym widzeniem borykam sie juz od dawna, od kad pamietam obraz mi sie rozdwaja, tzn nie caly czas napisalbym 50/50 nasila sie przy zmeczeniu i niezalezy to odemnie. w wieku 4 lat mialem operacje na zeza i mozliwe ze to jest przyczyna podwojnego widzenia, konsultowalem sie juz z 3 bardzo dobrymi specjalistami z tej dziedziny najprawdopodobniej bede musial sie z tym meczyc juz do konca życia. poniewaz obraz rozdwaja mi sie nie tylko w poziomie ale tez w pionie, jedynym ratunkiem sa szkła pryzmatyczne ale ciezko do mojej wady jest je dobrac jutro jestem umowiony na wizyte w katowicach beda sie starac dobrac mi te szkiełka pryzmatyczne, z tego co mi mowili specjalisci wade ta powinno sie wyleczyc(skorygowac) do 12roku życia, bo pozniej niestety moze juz byc zapuzno tak jak w moim przypadku ciezko jest juz z tym cos zrobic mam 20 lat. jest to strasznie uciazliwe, ale przez tyle lat juz zdazylem sie przyzwyczaic, niestety operacyjnie tez nieda sie tego naprawic :( czekam na wyniki rezonansu bo robilem ostatnio, moze sie cos wyjasni. jak cosik to napisze tu jeszcze pozdro dla wszystkich podwojnie widzacych
gość
01-12-2009, 09:03:27

co wam daje te pisanie?
gość
01-12-2009, 15:11:45

pozdrawiam wszystkich potrójnie widzących
gość
12-12-2009, 19:32:40

"trzy lata temmu,miałam operacje usunieto mi guza muzgu.Podczas operacji uszkodzili nerwy wzrokowe. Do tego mam cukrzyce i kupe innych chorob,tak to zycie sie na mnie uwzielo a mam dopiero 48"
A ja mam 20 lat i dwie operacje usunięcia guza mózgu za sobą. nie widzę po lewej stronie a do tego obraz mi się podwaja. Można to skorygować?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
gość
Wylew podpajęczynówkowy
Witam piszę bo już tracę nadzieję. Mój tata trafił do szpitala 6 dni temu , okazało się że to wylew podpajeczynkowy , obecnie jest w śpiączce na całe szczęście stan stabilny ale wciąż poważny . Nie oddycha samodzielnie, wykryli u niego genetyczną przypadłość malformacji naczyniowej wiem że na forum za pewne odpowiedzi nie uzyskam i muszę uzbierać się w cierpliwość jednak szukam jakiejkolwiek informacji która sprawi że zacznę wierzyć że wszystko będzie dobrze. Wiem , to bardzo ciężka przypadłość , tata ma 61 lat całe życie żył pracą aż do momentu wylewu . Pomoc na szczęście przyjechała bardzo szybko bo w ciągu godziny tata już był w szpitalu pod opieką . Jutro ma wynik badania szczerze nie pamiętam jakiego bo zbyt dużo informacji i stresu w ostatnich dniach . Cały czas drenowany , lekarze mówią że krwi jest niewiele , więcej płynu rdzeniowego. Błagam Was czy ktoś już kiedyś znał taki przypadek??? :
Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
Reklama: