Reklama:

podwójne widzenie (327)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
16-03-2009, 16:58:00

Wiatm, mam to samo co wszyscy. Podójne widzenie niewiadomo z jakiego powodu. Po badaniach wszystko zostało wykluczone, kręgosłup mi jeszcze został. Jeden z neurologów powiedział, że to moze byc cukrzyca mimo,że mam cukier w normie - ale dosc wysoki -96. Podwojne widzenie moze byc objawem cukrzycy, która udwidoczni się za nawet kilkadziesiąt lat (mam 24). W rodzinie była cukrzyca wiec to mozliwa hipoteza

Mamprosbe, moze ktos opisac jakie cwiczenia okiem nalezy wykonywac?

Pozdrawiam, Tomek
gość
17-03-2009, 07:47:00

Cwiczenia??
Wodzisz oczami za np długopisem we wszystkie strony .
Mi ćwiczenia nie pomogły
Wykluczono wszystko (cukrzycę też) a ja nadal widze podwójnie
(właśnie mam "atak"

----------------
Kasia
gość
22-03-2009, 10:51:00

Mam podwóje widzenie i dalej nie wiadomo dlaczego. Wykombinowałem ostatnio ze to moze byc skutek zapalenia zatok, wkleje coś z forum o zatokach " Nieleczone lub niewłaściwie leczone zapalenie zatok może prowadzić do powikłań oczodołowych i ocznych (np. ropień podokostnowy oczodołu, zapalny obrzęk powiek, pozagałkowe zapalenie nerwu wzrokowego), powikłań wewnątrzczaszkowych (np. ropień zewnątrzoponowy i wewnątrzoponowy, zapalenie opon mózgowych, zakrzepowe zapalenie zatoki jamistej, ropień mózgu). Powikłania oczodołowe i wewnątrzczaszkowe występują u ponad 3% chorych z zapaleniem zatok przynosowych. W większości przypadków są to powikłania ostrego zapalenia zatok przynosowych. Przyczyną jest w większości przypadków zbyt późne wdrożenie leczenia. Pogorszenie lub nawet całkowita utrata wzroku postępuje nagle lub stopniowo i dotyczy nawet do 12% chorych z powikłaniami oczodołowymi zapalenia zatok przynosowych."

Wiec przynajmniej jest jakaś kolejna hopoteza, pytanie tylko dlaczego moja okulistka która jest dr. hab. z zeza i zajmuje sie tez podwójnym wideniem nie wpadła na to wcześniej.
zwlaszcza ze na rezonansie wyszlo mi zapalnie zatok.
pozdrawiam.
Tomek
Początkująca
27-03-2009, 22:07:00

Mój mąż pewnego wieczoru dostał strasznego bólu głowy, pojechaliśmy na izbę przyjęć, zrobiono tomografię, która nic nie wykazała, i rano wypuszczono go do domu. Po jakichś dwóch dniach, mąz mówi, że zaczyna widzieć podwójnie, dodam jeszcze, że cały czas miał ból głowy oraz szum w głowie ***tak to opisywał). W ciągu następnych paru dni widzenie pogarszało się i można już było zauważyć, że dostał zeza. Chodziliśmy od lekarza do lekarza i nic. Zrobiliśmy nawet prywatnie rezonans i tu również nic. W końcu jeden z lekarzy pokonsultował się z kolegami i dał skierowanie do szpitala na neurologię. Tam pobrano mężowi płyn z rdzenia kręgowego i był mętny...Wtedy zawieziono go do Bydgoszczy na angiografię (rezonans żył i tętnic), która ujawniła malformację naczyniową - przetokę szyjno - jamistą. Mąż miał tętniaka, który zamiast pęknąć zamienił się w tamtą pamiętną noc w przetokę ***szczęście w nieszczęściu). Jest to bardzo rzadka przypadłość, mąż był operowany w Gdańsku, gdyż w Bydgoszczy nie podjęli się, ma założony bajpas mózgu. W tej chwili jest już prawie ok, został tylko niedowład lewej ręki.
Mój post nie jest po to, żeby kogoś straszyć, ale uczulić na istnienie czegoś takiego jak malformacje położone blisko oka, które to mogą powodować podwójne widzenie. Pozdrawiam Agata
flora22
gość
19-04-2009, 16:25:00

Dzisiaj rano po przebudzeniu miałem podwójne widzenie przez około 30 minut rozdwojenie było na odległości około 30 metrów potem wszystko przeszło czy to może być coś poważnego, poczekać czy od razu udać się do lekarza . Pozdrawiam
gość
21-04-2009, 16:37:00

Witam, ja również borykam się od lat z przejściowym podwójnym widzeniem, zawsze występującym tylko w prawym oku. Chętnie podzielę się swoimi spostrzeżeniami na ten temat.
gość
22-04-2009, 21:36:00

jak ktos chce wiedziec jak to wyleczyc niech pisze!!! mialem to samo kilka razy ale moj sposob dziala w 100% na kilka lat. dario2122@yahoo.com
gość
24-04-2009, 22:01:00

dario, napisz tutaj na forum, wszyscy umieramy z ciekawosci, co to za cudowny sposob ;]
gość
04-05-2009, 10:14:00

Witam
Także widzę podwójnie. Zaczęło się pod koniec stycznia tego roku. Na początku widziałam podwójnie tylko wieczorami gdy zdejmowałam okulary. Z czasem zaczęło się to nasilać. Teraz widzę podwójnie zawsze jak zdejmę okulary, a wieczorami czasem nawet w okularach. Najbardziej jest to widoczne jak patrzę np na cyfry na zegarze elektronicznym lub na telewizor. Jak patrzę z bliska lub mrużę oczy jest lepiej. Okulista nie znalazł żadnej przyczyny.Kazał mi iść do neurologa. Wizytę mam jutro.Strasznie się denerwuję. Wiele razy zdarzało się że lekarze traktowali mn ie tak jakbym zmyślała sobie różne objawy.Boję się że znowu zostanę zignorowana i zostawiona sama sobie.

Monika
gość
06-05-2009, 09:00:00

Byłam u neurologa. Lekarz nastraszył stwardnieniem rozsianym i dał skierowanie do szpitala.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: