Reklama:

podwójne widzenie (327)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
14-01-2009, 16:56:00

Widzę podwójnie od ok miesiąca. Co ciekawe jedna rzeczy widzę pod inne nad. Np telewizor mi wystaje o 2cm do góry a literki w dół. Noszę okulary, gdy zdejmę to widzę jeszcze gorzej. U okulisty byłem i mocniejszych już dostać nie mogę, oczywiście nic nie znalazł.
I teraz ciekawa sytuacja - gdy przymrurze oczy widzę normalnie.
Dodam że im z dalsza patrze na dany przedmiot to widzę gorzej, jak np patrzę na TV z 10m to już nie widzę drugiego (znaczenie słabszego) obrazu przesuniętego o 2cm ale z 8cm.
Co polecacanie?
gość
16-01-2009, 00:05:00

Witam,
mam również problem z podwójnym widzeniem, ale tylko na jedno oko. (większośc z Was pisze o podwójnym widzeniu, ale nie wiem czy to schorzenie jest związane z dwoma obrazami po jendym każdego oka, które sie nie nakładają)

Ja mam problem z prawym okiem. Widzę dwa obrazy - jeden powiedzmy 'główny', który zgodny jest z obrazem z drugiego oka. Drugi obraz z prawego oka jest 'przesunięty' o trochę w górę. Jest on nieco mniej ostry i mniej wyraźny. Przesunięcie jest o jakiś kąt (tzn przedmioty z bliska są względnie widziane normalnie, przedmioty z dali wyraźnie widzę drugi obraz. Gdy zbliżam sie do przedmiotu obrazy sie nakładają.

Problem pojawił się jakieś kilka miesięcy temu. Kąt z jakim rozchodzą mi się obrazy zmienia się. CZasem niemal ustępuje. CZasem mam problemy z czytaniem gazety, bo wiersze mi się mieszają i bardzo mi to przeszkadza. NIe zauważyłem prawidłowości kiedy to się pojawia.

Byłem badany przez okulistę i nie stwierdził nic niepokojącego. (badanie dna oka, ciśnienia, usg oka). Okulista rozłożył ręce i powiedział, że nie spoktał się z czymś takim na jednym z oczu.

Czy ktoś spotkał się z takim schorzeniem lub przechodził coś takiego? co mi radzicie. MOże jakiegoś konkretnego specjalistę - jestem z Poznania.

info możecie wysłac na maila krzysiek.j(małpa)wp.pl

Pozdrawiam,
Krzysiek

gość
16-01-2009, 10:42:00

Cześć. Jak często pojawia sie u Ciebie to podwójne widzenie i jak długo (jak już się pojawi trwa)??

...........................
Kasia
gość
16-01-2009, 22:00:00

Cześć,
jak często... hmmm... w zasadzie jest to prawie zawsze, ale z różnym natężeniem. Czasem jest to na tyle wyraźne, że przeszakadza w prowadzeniu auta czy pracy na komputerze, bo literki mi sie zlewają (mieszkają mi się wiersze).

Zwykle jednak jest to na tyle niewielkie przesunięcie obrazu oraz to, że ten drugi obraz jest słabszy (może nie mniej ostry, ale niby bledszy), że nie przeszkadza w normalnym funkcjonowaniu.

Jak często bywa mocniej - raz na miesiac? NIe wiem - nie rejestrowałem tego, chociaż chyba zacznę. Zwykle zauważam to rano, a potem w trakcie dnia stopniowo się rozsunięcie obrazów zmniejsza. Zwykle na drugi dzień jest już to dużo słabsze.

Pierwszy raz zauważyłem to u siebie na początku kwietnia 08. Potem przez jakiś czas myślałem, że to ustąpiło, ale gdzieś cały czas siedzi. Może miałem to wcześnej, ale nie zauważyłem tego.

Czy Ty tez widzisz podwójnie jednym okiem? CZy zauważyłaś jakieś reguły (pojawiania się i ustępowania schorzenia?) CZy ktoś postawił u CIebie jakas diagnozę lub jednoznacznie wykluczył jakąś poważnąchorobę?

pozdr,
Krzysiek
gość
19-01-2009, 09:13:00

No to kłania się wizyta u neurologa!!!

U mnie podwójne widzenie pojawia się raz na 1-2 miesiące i trwa około 1 tygodnia. Generalnie wyglada to tak że obraz z lewego oka nie nakłada mi się na obraz z oka prawego ( pojawia się wyżej i w dodatku przekrzywiony).
Nie potrafie stwierdzić cykliczności ani tego w jakich sytuacjach to siępojawia

Byłam w szpitalu na neurologii i nic nie wykryli, teraz cały czas jeżdze po Polsce po okulistach i tez nic nie widzą Okiliści odsyłaja mnie do neurologów a neurolodzy do okulistów Generalnie juz zaczyna mi brakowac siły na kolejne próby diagnozowania tego cholerstwa. W tej chwili alurat mam "atak" - trwa juz 6 dni
gość
19-01-2009, 09:14:00

sorry zapomniełam sie podpisać

....................................
Kasia
gość
19-01-2009, 16:42:00

Kasia, byłaś ponownie w Krakowie u doktora Mądroszkiewicza? Ja mam nadzieję, że już zbliżam się ku końcowi tego epizodu, trzy miesiące już minęły. Skończyłam brać AlaNerv na odżywienie komórek nerwowych i cały czas ćwiczę ,tak jak mówił Mądroszkiewicz. To wodzenie okiem za długopisem przynosi świetne efekty. Pozdrawiam serdecznie.
Dominika.
gość
20-01-2009, 12:09:00

Nie nie byłam u niego po raz kolejny. A ten preparat co dostałaś to na co dokładnie jest??

---------------
Kasia
gość
20-01-2009, 12:12:00

Ten lek to chyba ma selen w składzie. ja selen brałam i nic nie pomogło. jak ćwiczyłam oczy to potem mnie strasznie bolały Czyli Ty od wizytu w Krakowie nie miałaś ataku??

27-01-2009, 15:17:00

radze nie ignorować podwójnego widzenia, ja poszlam do okulisty a pare miesiecy pozniej lezalam juz na stole operacyjnym.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: