Reklama:

Padaczka skroniowa - czy to mozliwe? (323)

Forum: Padaczka

Początkująca
16-05-2009, 11:54:00

nie boje sie-wychowanie syna zmusiło mnie do walki ,do wywrócenia swego życia do góry nogami...życie ze skroniowkowcem to ciagła zagadka i ciagłe napiecie;wieczne tłumaczenie wszedzie i za niego "w czym rzecz".Niestety gdy ludzie chorzy stają sie pelnoletni najcześciej trudniej zapanować nad chorobą.W przypadku syna przełomem bylo odstawienie przez niego leków i całkowite negowanie lekarzy/orzeczenie o niepełnosprawnosci miał czasowe-na3lata-nie stanał juz na kolejną komisję.Wszedł w swiat dorosłych rozdygotany jak galareta ,bez leków za to z lękami ,które się pojawiły;zabija je róznymi srodkami:alkoholem lub maryśką ,znajomych ma jednodniowych,o niczym nie pamieta-przestał się angażować w cokolwiek-gubi droge i kierunki.Czesto chodzi głodny bo jest zbyt rozkojarzony ,żeby zrobić sobie kanapkę.Zadziwiające jest też podobieństwo do ojca(również chorego) który go nie wychowywał i nie widywali się wogóle),objawiające się somnabulizmem, gadaniem przez sen,dretwieniem nóg..i puszczaniem wody ,tj.siada na wannie i patrzy jak woda leci a nie zamoczy palca nawet,jakiś dziwny wodowstręt ,może nie myć sie tygodniami.Może też umrzeć na inne choróbska bo neguje leki całkowicie-pod przymusem(sporo mnie to kosztowało)trafił do szpitala na czyszczenie ogromnego ropnia ,ból spowodował,że stał sie agresywny i o mało sie nie zabił a leczyć się nie chciał.Wiele rzeczy nie chce bo...nie wiadomo dlaczego-ot tak ma i już-nagle ,któregos rana wpada w złosc dlaczego twaróg? a ja się znów dziwie o co chodzi ale szybko podaję coś innego..Czemu wogóle podaję? Przecież jest dorosły..otórz on czy w szpitalu czy w domu musi mieć zblirzone warunki ,wszyscy muszą wiedzieć,że jest inny ale bez słów i bez pytań..jak w szpitalu.Szkoda tylko ,że policja ma jeszcze małe lub żadne pojęcie na ten temat-dla nich jest takim samym obywatelem jak każdy...[addsig]
Tamima
gość
16-05-2009, 17:41:00

Nie chcę Cię martwić, ale te zaburzenia raczej nie są spowodowane epi, nie wiem dlaczego nikt nie zauważył tego, kiedy Twój syn był jeszcze mały i nie skierował na odpowiednią terapię. Teraz to już niestety za późno, nie masz już wpływu na decyzje syna. Przyzwyczajenie do pewnej schematowości, życie we własnym świecie, stereotypie ruchowe, zainteresowania dziwnymi rzeczami (lecąca woda z kranu) obojętność emocjonalna, wybuchy złości i agresji, to tylko kilka z przykładów zachowań autystycznych. Ale nie do mnie należy stawianie diagnozy, to musi zrobić specjalista. Epi to najprawdopodobniej dodatek do innego zaburzenia.
Początkująca
17-05-2009, 06:32:00

nikt mnie juz niczym nie zmartwi-nie przeczytałeś uważnie mojego wpisu.Syn miał orzeczenie-zatem komplet dokumentacji z wielu lat leczenia-poznałam specjalistów z całego województwa a i z Holandii także-bo należe do kregu osób rodzin z tym problemem-to nie ja rozpoznałam u niego skroniówke a tylko neurolodzy i psychiatrzy,którzy badali go dziesiatki razy-był wielokrotnie przenoszony z oddziałów neurologicznych na psychiatrie-tam kontynuował naukę-do liceum został wysłany również ze skierowaniem do integracji-miał tak spotkania czwartkowe z terapeutką,która także w nocy i weekendy ,w prywatnym czasie była zaangazowana w pomoc mojemu synowi-złota kobieta-a miała takich wielu-bardzo sie poswieciła//pisałam powyżej o objawach bo ludzie tutaj o to pytają.Każdy lekarz powie ,że skroniówki nie mozna zaszufladkować ,co osobowość to inne objawy,wspólne chyba maja tylko chwilowe wyłaczenia swiadomości-utraty pamięci i takie zapadanie sie lub wrażenie uciekania obrazu-oddalania.Skroniówkowce w przewadze też mają nadwzrocznosc i skroniówka dotyczy głównie chłopców ,u dziewczat może wystąpić jedynie jako pourazowa-łatwiejsza do leczenia nawet całkowicie może sie cofnąć-mój wieloletni kontakt z dobrymi specjalistami daje mi naprawde dużą wiedze na ten temat
Tamima
Początkująca
17-05-2009, 06:34:00

bolus-podpis matka-tego dotyczy powyższe..ale nie dałam rady zalogować bo coś nie przechodzi
Tamima
gość
17-05-2009, 12:23:00

W Skroniówkowce w przewadze też mają nadwzrocznosc i skroniówka dotyczy głównie chłopców ,u dziewczat może wystąpić jedynie jako pourazowa-łatwiejsza do leczenia nawet całkowicie może sie cofnąć. Ciekawa teoria, szczerze mówiąc nigdy się z nią nie spotkałam,a z osobami o podobnych zaburzeniach - tak, stąd moja sugestia dotycząca innej choroby niż tylko epi. Jeśli syn był prowadzony nie tylko przez neurologów ale i psychologów oraz psychiatrów, to więcej już nie mogłaś zrobić, zrobiłaś to, co powinnaś, niektórych rzeczy nie przeskoczymy, ludzki mózg, to nadal ogromna zagadka.
gość
21-05-2009, 16:16:00

Ten opisany przez matkę przypadek jest bardziej złożony, chyba rzadko spotykany i nie można przez pryzmat tego ''przypadku'' podchodzić do wszystkich innych chorych na padaczkę skroniową.
gość
15-07-2009, 17:02:00

ja mam padaczke wykryta dokladnie we wtorek ciemieniowo-skroniowo-potyliczna! mam 18 lat. od roku lecze sie neurologicznie ale rok temu neurolog skierowal mnie tylko na tomografie i nic nie wyszlo 3 tyg. temu mialam wstrzas mozgu. od roku mam bole glowy za 2 tyg. mam 18 urodziny we wtorek wyszlam ze spzitala z padaczka ciemieniowo-skroniowo-potyliczna i wracam 21 na 24h badanie serca. bo przez ten wypadek moj mozg tak jak to nazwali lekarze "WYLACZYL SIE" wiec nie anrzekajcie na swoja padaczke skroniowa ja mam ja x3 + serce i 18 lat.
ZECZE ZDROWIA
gość
15-07-2009, 18:40:00

wyjdziesz z tego-trzymaj sie tylko leków i nie odstawiaj bez wiedzy lekarzy-powypadkowe padaczki czesto zanikają samoistnie a nieraz pod wpływem leczenia..trzymam kciuki
gość
23-07-2009, 16:53:00

Witam. Mam 20 lat i wczoraj lekarz stwierdził u mnie padaczke skroniową na podstawie zapisu badania EEG. Moje objawy to deja vu, podczas którego drętwieje mi ciało, mam gęsią skórkę i po którym najczęściej boli mnie głowa, raz słabiej raz mocniej. Ataki te są w przeróżnych odstępach czasu, raz miewam je pare razy w miesiącu, ostatnio nie miałam przez 3 miesiące, a przedwczoraj miałam pięć razy w ciągu dnia i kiedy zasypiałam. Nie mam drgawek i nie czuję dziwnych zapachów, więc czy to rzeczywiście jest padaczka? Chciałabym również wiedzieć czy padaczka skroniowa może z czasem zamienic sie w ta padaczkę z drgawkami i omdleniami. Proszę o szybką odpowiedź, bo jestem przerażona diagnozą lekarza...
gość
23-07-2009, 18:21:00

jak nie będziesz pić alkoholu (wogóle) i brać narkotyków-nic ci nie grozi .Powyższe używki nasilają objawy padaczkowe i moga prowadzić też do wystąpienia drgawek .

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: