Reklama:

Padaczka skroniowa - czy to mozliwe? (322)

Forum: Padaczka

gość
22-07-2006, 20:44:00

Witam. Wczoraj dostalam wynik EEG. Wszystko wskazuje na padaczke skroniowa, ale dla potwierdzenia tej hipotezy jeszcze pewnie pare badan (jakis tomograf pewnie i kolejne eeg) no i wizyta u neurologa - a to dopiero na poczatku sierpnia.
Moze ktos z was ma znajomego neurologa albo wie cos o tej chorobie? Z tego co czytalam to nic straszne, a w sumie, zwaywszy moja sytuacje, to nie bylalby wcale taka zla diagnoza. Nawet napawa mnie to pewnym optymizmem. Niepokoje sie jednak troche i tak
No wiec jak? Wie ktos cos czy nie?
Wynik EEG brzmi:
"Rytm podstawowy alfa obfity, regularny o cz 10c/sek amp 30-100Mcv. W odprowadzeniacg skroniowych i potylicznych obu polkol rejestruje sie nieliczne rozsiane fale theta 6-7c/sek oraz fale ostre o amp do 150Mcv. Rz - obecna , Hv - niew zmienia zapisu (co to jest tak na marginesie?)
Wnioski: Dyskretne zmiany patologiczne w ok skroniowych i potylicznych pod postacia nielicznych fal theta i fal ostrych alfa."
Dodam, ze na badanie zglosilam sie z powodu bolow glowy. Mam je od kilku lat (od zawsze wlasciwie_, ale ostatnio zrobily sie tak straszne, ze nie jestem w stanie funkcjonowac. Tabletki p/bolowe nie pomagaja. Dodam tez, ze miewam stany dretwienia konczyn gornych, zawroty glowy, dziwne deja vu, stany zamyslenia, z ktorych wyrwana nie pamietam o czym to niby myslalam. Czasem tez czuje dziwny zapach, taki nieprzyjemny, jakby spalenizny. A potem dretwieje mi np. cala KG(tak sie stalo 10 min temu). W czasie bolow glowy mam zaburzenia widzenia (podwojne, mroczki, plamki itp), wymiotuje. Mam zaburzenia rownowagi, potykam sie ciagle na prostej drodze,o wlasne nogi itd. Mocno wkurzajace, bo naprawde staram sie nie potykac - a i tak sie potykam i przewracam.
Na podstawie tego wszystkiego, i tego, co przeczytalam, wyszla mi padaczka skroniowa. Czy to moze byc to? Prosze o odpowiedz, jak ktos sie na tym zna.
PS. Przypomnialo mi sie, choc nie wiem, czy to ma zwiazek. 2 lata temu stwierdzono u mnie astme. Ale oststnio zastanowilo mnie, czy to aby na pewno jest astma. Potem to EEG... Czy padaczka moze powodowac napady dusznosci przypominajace astme? Albo wplywac jakos na organizm, ze mam tez takie objawy? Moze ja wcale nie mam zadnej astmy, tylko to jest wlasnie epilepsja?
gość
30-07-2006, 23:43:00

gość
05-12-2006, 15:04:00

swąd rzeczywiście może być jednym z rodzajów tzw. aury czyli uczucia poprzedzającego zwykle atak. jeśli tylko drętwiejesz a nie masz żadnych drgawek to chyba faktycznie warto się skonsultować jeszcze z innym neurologiem - możesz mu pokazać wyniki już zrobionego EEG (jeśli nie jest starsze niż 6 miesięcy najlepiej). Co do tomografii ona raczej wyklucza inne schorzenia niż potwierdza epilepsje. dla spokoju i pewności warto zrobić, taką bez kontrastu można.
co do astmy - nie słyszałam. może zatykać i ciężko się oddycha po ataku ale co do astmy to trudno mi powiedzieć. warto zapytać o to lekarza. ta choroba ma wiele różnych, mniej i bardziej groźnych odmian. ale można z nią żyć, pracować, mieć dzieci. najczęściej potrzebne jest leczenie farmakologiczne. właściwe leki blokują wszystkie objawy. głowa do góry.
gość
13-12-2006, 06:51:00

Astma? a może po prostu "zapominasz" oddychać? Wczoraj tak miałem, problemy z oddychaniem, potem piękne żółte (złote) światło z lewej strony do prawej (w nocy) potem mi przeszło, ale do teraz jestem lekko otumaniony....

Za młodu tez miałem bóle głowy.... Ale się nie leczę, może czasem można by mnie uznać za lekko autystycznego dziwaka.....

Pozdrawiam.
gość
15-12-2006, 22:01:00

padaczka skroniowa jest dosc łagodna odmiana epilepsji. objawy sie zgadzaja. tylko mam pytanie jaki jest Twoj wiek? pytam poniewaz jest to choroba zazwyczaj wieku mlodszego. a nie masz w nocy drgawek przysennych?
gość
28-01-2007, 21:09:00

Na poczatku, po pierwszych atakach, kiedy stwierdzono u mnie padaczke skroniowa (najprawdopodobniej), tez czulem dziwny zapach. U mnie nie byla to spalenizna, tylko zapach swiezo zaparzonej kawy. Niby nic wielkiego, ale draznilo jak diabli. Wrazenie znikalo po kilku sekundach i nie towarzyszyly temu inne objawy, ale czlowiek sie denerwowal, bo wiedzial, ze moze przy tym wystapic atak. Jednak juz od wielu lat nie mialem tego typu odczuc. Pozdrawiam
gość
25-07-2007, 09:47:00

Ja mam 15 lat dziś dowiedziałam się, że neurolog rozpoznał u mnie padaczkę skroniową strasznie się boje. Błagam opiszcie o co dokładnie w tym chodzi...ja nie chce mieć zmarnowanego życia przez głupie bóle głowy
gość
27-07-2007, 18:13:00

Witam. 8lat temu miałam wypadek, od tamtego czasu miałam straszne dolegliwości raz w miesiącu-halucynacje, lęki, dziwne zapachy , utrate świadomosci itp. Po wieeelu wizytach u lekarzy nie stwierdzono nic konkretnego. W lipcu ubiegłego roku dowiedziałam sie ze mam padaczkę skroniową. Leki poczatkowo pomagały ale teraz nic, ataki mam dalej tyle ze bez halucynacji, niestety nie są jednak lżejsze, przechodzę je równie boleśnie i boję sie panicznie jak wcześniej. Podobno w szpitalu na Traugutta we Wrocławiu są wspaniali specjalisci i oddział leczący epilepsję, niestety teraz strajkują. Nie jest to wcale przyjemna ani lekka choroba ale da sie z nią zyć. Jest też prawdopodobieństwo ataków drgawkowych, wszystko zalezy od trybu zycia, leków . Główne zasady to unikanie stresu , wysypianie się, absolutny zakaz narkotyków oraz alkoholu.Ja majac padaczkę urodziłam zdrowe dziecko, ma juz 2,5 roczku, pracuje i ucze się, mam tez prawo jazdy. Generalnie mozna by powiedziec ze jest to w porównaniu z innymi lekkie schorzenie, jednak ja za każdym razem majac atak mam ochote popełnić samobójstwo, choż świadomie nigdy bym tego nie zrobiła. Trzymam kciuki za wszystkich cierpiących na tą chorobę.Chetnie odpiszę na maile dotyczące mojego schorzenia xena-xa@o2.pl -narazie mam zepsuty komp. ale jak tylko bedę mogła odp.
pozdrawiam
gość
02-08-2007, 09:46:00

ja tez mam padaczke skroniowa jakie sa glowne objawy tej choroby
Początkujący
02-08-2007, 17:07:00

Witam!
Objawami padaczki skroniowej, są w szczególnosci zaburzenia orientacji, kłopoty z pamięcią, zaburzenia dotyczące komunikacji słownej oraz zaburzenia koncentracji. Padaczka skroniowa musi być koniecznie leczone, gdyż możźe ona doprowadzić do upośledzenia pamięci. Można ją wykryć za pomoca badania EEG, rezonansu magnetycznego i tomografii komputerowej głowy. Lekarz neurolog przeprowadza takze wywiad lekarski. Dzięki badaniom, lekarz jest w stanie potwierdzić padaczke i ją odpowiednio leczyć. Pozdrawiam.
Dr.Hab.n.med. Sylwin Niemiec, neurolog, neurochirurg

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: