Reklama:

Padaczka skroniowa - czy to mozliwe? (323)

Forum: Padaczka

Początkujący
14-09-2011, 01:23:36

Witam

Tak w skrocie.
Na padaczke skroniowa choruje od gim. Ale dopiero od liceum zaczela sie "przygoda z neurologami", a choroba sama w sobie zostala zdiagnozowana dopiero jakos w styczniu. Teraz jestem na drugim roku studiow. Ostatnie ataki mialem w nocy z piatku na sobote i w sobote, na egzaminie poprawkowym podczas, ktorego do poprzednich zachowan podczas ataku doszla nowa, zaczalem krzyczec.

Bardzo bylbym wdzieczny za kontakt kogos kto tez choruje na ta padaczke. Po samych atakach jest mi bardzo ciezko przez pare dni. Towarzysza mi jakies stany lekowe, boje sie sluchac swojej ulubionej muzyki, spac we wlasnym domu, lozku. Dostrzegam zmiany w zachowaniu, podejsciu do zycia i ludzi. Takze prosze pisac jesli ktos chce porozmawiac, podzielic sie "wrazeniami", sposobami jak sobie radzic. Chwilami sie zastanawiam czy nie isc do psychiatry.

Pozdrawiam
Początkująca
23-09-2011, 06:42:21

CZEŚĆ !
A BIERZESZ REGULARNIE LEKI ? - JESLI TAK TO MOŻE DAWKA JEST ZBYT MAŁA.
TWOJE LĘKI I FOBIE BIORĄ SIĘ Z ZAOSTRZENIA CHOROBY - ZANIM MÓJ NEUROLOG ZWIĘKSZYŁ MI DAWKĘ TO ZACZĘŁĄM MIEĆ TAKIE LĘKI, ŻE BAŁAM SIĘ CHODZIĆ PO ULICY - LUDZI TEŻ UNIKAŁĄM..
PRZEZ CHWILĘ TEŻ MYŚLAŁAM, ŻE MNIE DOPADA FIKSUM-DYRDUM,ALE PRZEMYSLAŁAM I POSZŁAM DO DOKTORA -ZŁY BYŁ NA MNIE STRASZNIE, ŻE NIE PRZYSZŁAM WCZESNIEJ,ALE TERAZ PO ZWIĘKSZENIU LEKU WRÓCIŁO WSZYSTKO DO NORMY.
PAMIĘTAJ, ŻE STRES POTĘGUJE CHOROBĘ ! - A TY BYŁEŚ ZESTERSOWANY EGAZMINEM..
TO OCZYWIŚCIE NIE ZNACZY BYŚ PRZESTAŁ STUDIOWAĆ !! -ABSOULTNIE NIE !
WIELE ZALEZY OD LEKARZA PROWADZĄCEGO -JA MIAŁAM SZCZĘŚCIE I MÓJ NEUROLOG JEST SUPER FACETEM - UMIE MNIE POSTAWIĆ DO PIONU
gość
23-09-2011, 12:03:22

Nastepnym raem prosze zmienic czcionke, mozna dostac fiksum -dyrdum czytajac.
Początkująca
23-09-2011, 13:07:52

nie zamierzam zmieniac czcionki,jezeli chodiz o odpowiedzi,to trzeba troche poczekac,dostalam psychozy i jestem na dziennym oddziale psychiatrycznym.b
gość
23-09-2011, 18:47:49

"Kasieńka 63" ma rację, stres może wywołać atak padaczki, ale ataki padaczki może wywołać również nie regularne i nie systematyczne zażywanie leków przeciwpadaczkowych, niedobrane leki, tryb życia jaki zazwyczaj prowadzą studenci, różnego rodzaju imprezki małe, większe przy alkoholu czy bez (piwo też jest alkoholem), dyskoteki (światła migające),nawet długie siedzenie przed komputerem może wywołać atak padaczki, wkuwanie przed samym egzaminem powoduje zmęczenie, również może nastąpić atak. Taka jest nasza choroba wymaga wielu ograniczeń, nie mniej jednak trzeba nauczyć się z nią żyć. Jest takie słynne powiedzenie "wroga jak nie możesz pokonać musisz go pokochać" naszym wrogiem jest nasza choroba. A co tyczy się złego samopoczucia po ataku, tak może być, przecież to są zaburzenia mózgu, radzę Ci abyś udał się do dobrego neurologa specjalizującego się w leczeniu padaczki. Życzę Ci dużo siły zarówno w trakcie nauki jak i w walce z chorobą. Alicja
Początkujący
24-09-2011, 07:34:09

Mysle, ze dobrego neurologa znalazlem, leki lykam, fakt, podczas miesiecznej nauki lykalem troszke nieregularnie bo wydawalo mi sie,ze leki mnie jakos nie wiem, wytracaja z koncentracji. Po zadnych imprezkach, dyskotekach nie chodze, nie moje klimaty;) aa alkoholu juz teraz nie ruszam po tym ataku na egzaminie bo sam sie po prostu przerazilem.

Sam neurolog mowil, ze najpierw trzeba dobrac optymalna dawke, no i tak ciagle jak zwiekszamy. Wybieram sie do niego pod koniec wrzesnia/poczatek pazdziernika.

A co do stresu wywolujacego atak. hm, to musialbym miec go codziennie;) bo codziennie cos mnie stresuje
Początkująca
26-09-2011, 07:07:23

Cześć,
Alicja ma rację - prawie wszystko może wywołać padaczkę, wszystko oprócz spokojnego ,wygodnego życia bez stresu
Ja tam staram sie pokochać tą moja epinkę - tak ją nazwałam.
W końcu to moja nieodłączna towarzyszka życia -no nie?!
EKWI : kłopoty z koncentracją to też wynik choroby choć niektóe leki potęgują zawirowania w naszej głowie.
Wielokrotnie zawracałam uwagę lekarzowi, że mam kłopoty z koncentracją i pamięcią - w końcu "pękł" i powiedział : Pani Kasiu, leki lekami, ale głowna przyczyna lezy po stronie choroby, trzeba nauczyć się z tym żyć..
Ja się uczę - gorzej z tymi którzy żyją ze mną..
Natomiast CHOLERNIE utrudnia mi to pracę zawodową..
Mój kolega wie, że mam padaczkę i rozumie to -sprawdza po mnie niektóre dokumenty bo potrafię coś schrzanić.
Nowych przepisów tez trudno mi się uczyć -ale tak to już jest..
Usmiechnijmy się teraz razem - w końcu epi to nie koniec świata !!
GRUPA CHORYCH NA EPI? -FAJNY POMYSŁ..
gość
09-10-2011, 06:44:29

ile tacy ludzie jak my mogą pociągnąć?,ja już nie daje rady chyba lekarz zwiększy mi dawkę lamotrixubo jest nie naj lepiej.adi666
gość
09-10-2011, 06:56:08

WITAM!CZY KTOŚ Z WAS JEST WRAŻLIWY ZA ZMIANE ŚWIATŁA NP. W LOKALU KTOŚ NAGLE ZGASI ŚWIATŁO WTEDY BOJĘ SIĘ JAK CHOLERA PRZED ATAKIEM.MUSZE SIE NIEŹLE NAMĘCZYĆ ŻEBY PSYCHICZNIE (PRZYGOTOWAĆ MÓZG)ŻEBY WYŁĄCZYĆ ŚWIATŁO.MA KTOŚ Z WAS ZABURZENIA WZROKU COŚ JAKBY 3D?POZDR.ALEX
gość
09-10-2011, 18:32:30

A moze porozmawaij ze swoim neurologiem na ten temat moze da sie na to poradzic czyms:)
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/ywny14dp4yxug7g1.png[/img][/url]

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: