Reklama:

Padaczka skroniowa - czy to mozliwe? (323)

Forum: Padaczka

Początkująca
09-03-2010, 22:41:20

Jak, nie pomaga Tobie ten lek , może należałoby go zmienić - zapytaj lekarza. Pozdrawiam
Początkująca
14-03-2010, 07:26:21

witam. mam do wypełnienia anonimową akietę która posłuzy mi do pracy która ma uświadomić ludzi na temat epilepsji.jeśli ktoś chciałby wypełnić taka ankietę bede bardzo wdzięczna. poproszę chętnych o kontakt na maila: cotyniewieszocochodzi@wp.pl z góry dzięki za pomoc:)
gość
14-03-2010, 11:03:45

Gość 2010-03-09 13:18:50 witam.Mam 33 lata od 6 lat mam padaczkę skroniową.Badania żadne nie potwierdzają tego,ale ataki mam takie jak wy.Choroba nasila się i już 3 razy straciłam przytomność na dłużej.Lądowałam na 2 dni w szpitalu.lekarz mówi że to normalne w tej chorobie i zwiększa dawkę leku,przez miesiąc dwa jest lepiej po czym znów ataki wracają.Chwilkę przed atakiem zakręci mi się w głowie i dalej nic nie wiem,dopiero chwilę po ocknięciu się boli mnie głowa i spać mi się chce,chodzę jak pijana i widzę jak przez mgłę.Już się do tego przyzwyczaiłam ale ciężko jest po ataku,dzieci muszą mi nieraz pomagać wstać nawet. pozdrawiam:

W eeg wychodza Ci jakieś zmiany-czy tez pusto?
Ty masz jakies leki?.
Ja tez mam podobnie.. tyle ze nie strace przytomności. Moj "przypadek" opisuje pare postów wcześniej..
Jeżdze po neurologach,psychiatrach 6 lat.. i nadal nie mam postawionej diagnozt i nie mam leków.
W eeg i MRI mam zmiany, no ale lekarze powiedzieli ze to są ok-dziwne.
Ostatnio mialam ok. 15 napadow w miesciacu, zdarza mi sie ze mam np. 5 napadów takich, ze nawet tego nie widać na zewnątrz, a pozniej dostaje wiekszego gdzie nie pamietam nie ktorych sekwencji, mam mocne drzenia (nie sa to klasyczne drgawki), czasem sobie pocharatam dziąsla z tylu szczeki itp.
Podonie jak ty sie czuje po napadzie.. ostatnio zdrzylo mi sie spac po napadzie 13h (miedzy czasie mialam 3 napady) !!

A jak wy sie czujecie na nastepny dzien jak macie po pare/ narenascie napadów dzien wczesniej?? - zwlaszcza kiedy trafiaja wam sie w nocy?
Macie tak,że zaczyna wam sie w nocy i wtedy juz wiescie ze beda one przez caly dzien?
gość
14-03-2010, 14:34:58

Cześć . Mam synka 5 lat który choruje na padaczkę skroniową. Miał 2 lata temu napad grandmall. teraz 3 miesiące temu małe w czasie snu , bierze kilka leków narazie napady ustały.
Bardzo polecam wizytę u lekarza neurologa prof. Tadeusz Bacia z Warszawy. Super lekarz pomaga wszystkim zna się nieprawdopodobnie na leczeniu. Lekarz , który napewno wam pomoże.
mariusz_b1@onet.eu
gość
24-03-2010, 11:50:23

Witam wszystkich

Choruje od 13 roku życia na padaczkę skroniową, typ napadów to mała, chwilowa utrata świadomości.
Teraz mam prawie 20 lat i napady nie ustąpiły chociaż czytałam, że ten typ występuje u dzieci i ustępuje przed okresem dojrzewania.
Natomiast moje napady nie ustąpiły przez 6 lat mam wciąż ten sam typ napadów.
Przyjmowałam różne leki:
- topamax - nie mogłam go przyjmować gdyż miałam uczulenie
-depakine - tutaj napady na początku ustąpiły lecz po okresie 2 lat znów się pojawiły
-lamitrin - wprowadzając ten lek razem z depakime napady ustąpiły, lecz po odłożeniu depakime wszystko znów wróciło
-obecnie przyjmuję lamitrin lecz lada dzień zostanie wprowadzona mi keppra

Nie cierpię z powodu mojej choroby zbyt mocno jednak ten stan trochę mi przeszkadza np. gdy udzielałam odpowiedzi ustnej w szkole a od niedawna na studiach.

Najważniejsze pytanie, które mnie trapi: czy ten rodzaj napadów z czasem może przekształcić się w duże??????

Proszę o odpowiedz.

Pozdrawiam
Początkująca
24-03-2010, 22:59:34

Ja mam też małe od 15 roku. Najpierw miałam duże. Teraz jest dużo nowych leków na epi .
Nie musisz wcale dostać dużego ataku.
Tylko sama nie odstawiaj leków.
Właśnie te małe też mam często, jak coś opowiadam komuś podczas zwykłej rozmowy.
gość
25-03-2010, 20:29:56

Przez jak długi okres miałaś duże?
I czy teraz masz tylko małe czy oba typy?

Pozdrawiam
Początkująca
25-03-2010, 20:52:44

Witaj
Dużych nie mam od 5 lat. Miałam razem i jedne i drugie. Tylko ,że ja tak mam ,że te duże się wyciszają na kilka lat później muszę zmienić lek i wtedy są do czasu zadziałania leku. Pozdrawiam
gość
27-03-2010, 14:31:40

To ile lat się już z tym męczysz??

Jak myślisz czy to kiedyś może minąć i da się żyć bez leków??
Wszyscy byśmy na pewno tego chcieli ale czy to możliwe?
Początkująca
27-03-2010, 21:48:30

24 lata niestety.
To zależy jesteć młoda - są w tej chwili nowocześniejsze leki, nie brałaś starej generacji leków(dużo skutków ubocznych). Masz szanse ,że po jakimś czasie nie będziesz brała leków. Coraz nowsze leki dochodzą. Musisz wierzyć ,że wyjdziesz z tego. Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: