Reklama:

Padaczka a prawo jazdy (694)

Forum: Padaczka

gość
18-10-2017, 05:40:13

O uprawnienia do kierowania pojazdami mechanicznymi możesz się ubiegać po dwóch latach bez napadów padaczki. Poczekaj do lutego i daj im te zaświadczenie (rozumiem, że takie o jakim mowa w rozporządzeniu cytowanym powyżej).
gość
03-01-2018, 18:03:39

Witam. Mam pytanie czy jak mam migreny z aurą to lekarz może zgłosić to do wydziału komunikacji o cofnięcie prawa jazdy. Dodam że żadnych badań mi nie robił tylko ja nie wiedząc że można mieć takie problemy powiedziałem mu o tym. Pytał od razu czy mam prawo jazdy. Dodam że był to orzecznik wojskowy, a ja chciałem zmienić sobie kategorię wojskową żeby mnie nie ciągali na szkolenia bo w wojsku byłem. Migreny miałem jakieś 11 lat temu i mi przeszły tylko tak mu powiedziałem. Komisji nie zakończyłem. Była na moją prośbę. Bardzo proszę o odpowiedź bo nie wiem co teraz robić, a prawo jazdy mam zawodowe 20 lat jeżdżę bezwypadkowo. A po przeczytaniu tego wszystkiego w internecie mam stracha że stracę prawko i pracę.
gość
10-01-2018, 16:23:45

Witam mam 23 lata jako dziecko chorowałem na padaczkę nie pamietam dokładnie wszystkiego bo było to w szkole podstawowej , miałem przez okres paru lat kilka napadów czyli omdlenia ale zazwyczaj były one spowodowane wysiłkiem fizycznym bądź po jakimś upadku i uderzeniu się i zawsze czułem ze robi się mi słabo nawet pare godzin przed omdleniem chodź nieraz udało się mi wytrzymać i nie zemdlałem zakończyłem leczenie bodajże w wieku 12 lat od tamtej pory się nie leczę i niemam napadów prowadziłem normalny tryb życia jak inni rówieśnicy od dziecka tez ciężko pracuje i zarywam noce czy tez pije alkohol sporadycznie oraz paliłem przez 4 lata papierosy bardzo dużo i nie odczuwam tego ze byłem chory na epi oraz nigdzie sie do tego nie przyznaje i teraz moje pytanie brzmi czy mam szanse na zrobienie prawo jazdy zawodowego c+E a jeśli nie to czy jakbym skłamał na badaniu lekarskim ze nie miałem padaczki to czy mogę mieć z tego jakieś problemy ?
gość
10-01-2018, 16:27:00

Dodam tez ze od początku leczyłem się u prywatnego neurologa.
gość
11-05-2018, 08:35:57

<a href=http://bukmacherzy-lokalni.pl>zaklady bukmacherskie w polsce</a>
gość
11-05-2018, 09:56:25

Trochę czasu minęło, do pana z 10-01 :
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1 z dnia 17 lipca 2014 r.
w sprawie badań lekarskich osób ubiegających się o uprawnienia do kierowania pojazdami i kierowców
zał. 5
"13. W przypadku osoby:
1) ubiegającej się o wydanie lub posiadającej: prawo jazdy kategorii C1, C1+E, C, C+E, D1, D1+E, D, D+E lub pozwolenie na kierowanie tramwajem,
2) podlegającej badaniom na podstawie art. 39j ust. 1 albo art. 39m ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie drogowym,
3) występującej o zezwolenie na kierowanie pojazdem uprzywilejowanym lub przewożącym wartości pieniężne albo o przedłużenie ważności tego zezwolenia,
4) o której mowa w art. 34 ust. 1, art. 60 lub art. 117 ust. 4 ustawy z dnia 5 stycznia 2011 r. o kierujących pojazdami
– u której rozpoznano padaczkę lub wystąpił napad o symptomatologii padaczkowej, orzeka się istnienie przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania tymi pojazdami.
14. Jeżeli u osoby, o której mowa w ust. 13, wystąpił napad o symptomatologii padaczkowej, która wykaże co najmniej 10–letni okres bez konieczności leczenia farmakologicznego i bez napadu o symptomatologii padaczkowej, można orzec brak przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdami po przedstawieniu opinii lekarza neurologa."
Czyli oświadczasz pod odpowiedzialnością karną, że nie masz padaczki. Jeżeli oświadczysz, że masz to dotyczą ciebie te dwa punkty.
Art. 233. § 1. Kto, składając zeznanie mające służyć za dowód w postępowaniu sądowym lub w innym postępowaniu prowadzonym na podstawie ustawy, zeznaje nieprawdę lub zataja prawdę, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
gość
11-05-2018, 11:36:21

Witam, od 4.5 roku lecze się na epi.Mialem jeden atak w życiu ale mam zwiastuny i biore Lamitrin. Co pol roku jezdzilem do Womp i dawali mi orzeczenie tylko na 6 miesięcy
Teraz sprawa się skomplokowala bo moj lekarz neurolog rok temu odszedl na emeryturę i już mi mie wyda zaswiadczenia o braku przeciwwskazań do prowadzenia pojazdów kategorii B które zawsze wozilem do Womp z wyniliem EEG.Poszedlem do innego nowego lekarza a on mi nie chce nic wypisac bo nie jestem jego pacjentem 6 miesiecy i tak juz 2 miechy jeżdżę bez waznego orzeczenia i zostalo mi jeszcze 4 miechy zeby nowy neurolog moglby mi napisać zaswiadczenie do Womp.Co teraz w sytuacji jak jeżdżę bez ważnego badania?Jak Policja zatrzyma to bedzie o tym wiedziała?
gość
11-05-2018, 12:39:12

Wychodzi na to, że nie masz uprawnień do kierowania pojazdami (prawo jazdy straciło ważność). Policja sprawdzi to przy kontroli.
gość
11-05-2018, 12:42:05

Jego niewiedza a bardziej niechęć do brania odpowiedzialnośći.
gość
11-05-2018, 14:49:09

Jezeli przez pół roku jeździłem z waznym orzeczeniem ale nie zawozilem kopii do Starostwa to tez mialem nieważne prawko .Trochę to wszystko nie tak, do Womp kolejki, do neurologa kolejki, badanie Eeg kolejki a lekarz Womp mówi ze zaswiadczenie od lekarza neurologa wazne tylko miesiąc czasu i jak to wszystko zgrać.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: