@D.arek
Mam k***ę od neurologa od 12.2018 r. bez napadową + bez leczenia farmakologicznego + prawidłowe
EEG i MR głowy. Piszesz, że okres na jaki lekarz z WOMPu wydaje prawo jazdy zależy od jego "widzi misie".
Jakich argumentów użyć aby ten okres był jak najdłuższy?
Standardowo prawo jazdy wydają na 6 miesięcy, bo należy co 6 miesięcy przedłożyć opinie lekarza. (2 lata -> 4 pinie + 3 lata -> 3 opinie = 7 opinii
)
Czy to wynika z wytycznych? (proszę o źródło) bo z ustawy wynika, że osoba powinna przedstawić zaświadczenie od lekarza co 6 m-cy przez 2 lata i co 1 rok przez następne 3 lata ale nie jest to równoznaczne z tym, że prawko będzie ograniczone na 6 miesięcy a jedynie będzie wymóg dostarczyć opinię neurologa co pół roku.
Wg mojej interpretacji mógłbym okresowo dostarczać dokument od lekarza neurologa do starosty aby prawo jazdy było utrzymane w mocy.
Z czeego wynika, że w kolejnych okresach można robić badania w "zwykłych" ośrodkach medycyny pracy a nie w WOMP?
PS. więc z innej branży, że ustawa jest postawą ale to wytyczne ukierunkowują do wydawania decyzji stąd moje pytanie czy do Dz. U. "w sprawie badań lekarskich osób ubiegających się o uprawnienia do kierowania pojazdami i kierowców" są wytyczne?
PS1. Jest na forum Prawnik, który zajmuje się takimi zagadnieniami? Oczywiście odpłatnie
Dla zainteresowanych aktualny Dz. U.:
http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20190001659/O/D20191659.pdf
Przepraszam za chaotyczność. Mam wiele aspektów sprawy do wyjaśnienia.