Reklama:

Padaczka a prawo jazdy (694)

Forum: Padaczka

gość
17-10-2019, 13:03:54

I tak trzymaj. Pozdrawiam
D.arek
gość
30-10-2019, 23:25:02

@D.arek
Mam k***ę od neurologa od 12.2018 r. bez napadową + bez leczenia farmakologicznego + prawidłowe EEG i MR głowy. Piszesz, że okres na jaki lekarz z WOMPu wydaje prawo jazdy zależy od jego "widzi misie".
Jakich argumentów użyć aby ten okres był jak najdłuższy?
Standardowo prawo jazdy wydają na 6 miesięcy, bo należy co 6 miesięcy przedłożyć opinie lekarza. (2 lata -> 4 pinie + 3 lata -> 3 opinie = 7 opinii )
Czy to wynika z wytycznych? (proszę o źródło) bo z ustawy wynika, że osoba powinna przedstawić zaświadczenie od lekarza co 6 m-cy przez 2 lata i co 1 rok przez następne 3 lata ale nie jest to równoznaczne z tym, że prawko będzie ograniczone na 6 miesięcy a jedynie będzie wymóg dostarczyć opinię neurologa co pół roku.
Wg mojej interpretacji mógłbym okresowo dostarczać dokument od lekarza neurologa do starosty aby prawo jazdy było utrzymane w mocy.
Z czeego wynika, że w kolejnych okresach można robić badania w "zwykłych" ośrodkach medycyny pracy a nie w WOMP?
PS. więc z innej branży, że ustawa jest postawą ale to wytyczne ukierunkowują do wydawania decyzji stąd moje pytanie czy do Dz. U. "w sprawie badań lekarskich osób ubiegających się o uprawnienia do kierowania pojazdami i kierowców" są wytyczne?
PS1. Jest na forum Prawnik, który zajmuje się takimi zagadnieniami? Oczywiście odpłatnie
Dla zainteresowanych aktualny Dz. U.:
http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU20190001659/O/D20191659.pdf
Przepraszam za chaotyczność. Mam wiele aspektów sprawy do wyjaśnienia.
gość
30-10-2019, 23:25:38

Treść zablokowana przez moderatora

gość
31-10-2019, 11:45:04

Zgodnie z pkt 6 interesującego nas załącznika jest tak jak piszesz. Z tym, że prawo jazdy będzie ważne 6 m-cy (pkt 4b prawka).
Aby dostać nowe na te pół roku należy:
przedstawić kartę konsultacyjną swojego lekarza (specjalisty) lekarzowi uprawnionemu (lekarz specjalista może mieć te uprawnienia ). Czyli dwa w jednym. On wystawia orzeczenie lekarskie, dopiero z tym udajesz się do Wydziału Komunikacji po nowe prawo jazdy. Masz koszt badania + koszt wydania prawa jazdy. Razem jest to bardzo kosztowne.
Mi powiedział pan w Wydziale komunikacji, że teraz mam przedstawiać to orzeczenie od lekarza uprawnionego.
Z tego co piszesz "podpadasz" pod pkt 6. Tu są sztywne daty, dopiero na końcu masz "wg wskazań lekarza"
Ja pod pkt 11. Mój lekarz napisał tak jak mówi prawo i tego musiał się trzymać : brak napadów - bezterminowe prawo jazdy. Konsultantka neurolog w WOMP (lekarz uprawniona nie respektowała opinii mojego lekarza) w swojej opinii napisała, że na 2 lata. Po odwołaniu się również nie chciano mi dać bezterminowego. Dopiero po pokazaniu tego rozporządzenia i odpowiednich zapisów wymogłem konsultację z ich neurologiem. On znał przepisy i porozmawialiśmy sobie o ich bezsensie (np. bezdech - chrapanie) i o tym, że na zachodzie wystarczy rok bez napadów. Dostałem od niego opinię, że na 5 lat.
Ludzki lekarz.
Nie ma wytycznych
Jest Ustawa i Rozporzadzenie
D.arek
gość
31-10-2019, 20:48:10

Gość 2019-10-31 12:45:04
należy przedstawić kartę konsultacyjną swojego lekarza (specjalisty) lekarzowi uprawnionemu (lekarz specjalista może mieć te uprawnienia ). Czyli dwa w jednym.
Masz na myśli aby znaleźć lekarza neurologa, który zajmuję się również medycyną pracy?
Trochę mało prawdopodobne.

On wystawia orzeczenie lekarskie, dopiero z tym udajesz się do Wydziału Komunikacji po nowe prawo jazdy. Masz koszt badania + koszt wydania prawa jazdy. Razem jest to bardzo kosztowne.
Mi powiedział pan w Wydziale komunikacji, że teraz mam przedstawiać to orzeczenie od lekarza uprawnionego.
D.arek
Chodzę do neurologa na NFZ więc ten koszt mi odpada. Natomiast lekarz medycyny pracy tak samo jak ten w WOMPie opiera się na karcie konsultacyjnej. Tylko czy mogę do niego iść zamiast do WOMPu po tych pierwszych 6 miesiącach od odzyskania prawka?
gość
31-10-2019, 21:25:45

Mój lekarz neurolog ma również uprawnienia lekarza uprawnionego. Czyli wystawi orzeczenie lekarskie dla wydziału komunikacji.
Masz znaleźć lekarza uprawnionego (zał. nr 13) do wystawiania takich orzeczeń. Wydaje mi się, że obojętnie gdzie.
gość
28-01-2020, 10:25:50

Cześć, mam takie pytanie odnośnie prawka.
Jestem już od ponad roku bez napadów, biorę leki.
Kiedyś zacząłem robić kurs jak jeszcze ataki nie występowały, następnie miałem pierwszy atak i został on chyba zgłoszony do wydziału komunikacji.
Chciałbym zacząć kurs od nowa. Ta informacja jest zawarta dalej w wydziale komunikacji?
Jak to jest, jeżeli powiem lekarzowi który dopuszcza mnie do kursu że choruję, wystarczy iż dam zaświadczenie od neurologa iż jestem ponad 1 rok bez napadów i to wystarcza? Następnie będę miał co jakiś czas badania czy wystarczą zaświadczenia od mojej Pani neurolog? Czy na takim prawo jazdy jest data do jakiej jest ważne prawko - np na pół roku?
Sorry że tak dużo pytań ale to dla mnie bardzo ważne. Pozdrawiam serdecznie.
gość
03-02-2020, 09:34:23

możesz chyba zapytać czy jest tam taka informacja
gość
28-03-2020, 11:27:21

Dzień dobry,
Przez lata przepisy nieco się zmieniły (np. obowiązuje wymóg jednego roku bez napadów zamiast dwóch).
1. Czy wiecie coś na temat aktualnego podejścia lekarzy rodzinnych i neurologów oraz szpitali do zgłaszania napadów np. do starostwa? Czy aktualnie jest jakiś przepis, który ich do tego zmusza (może ktoś ma źródło)? Czy to faktycznie robią?
2. Czy w obecnej erze cyfryzacji ktoś z wydziałów komunikacji lub policji szuka osób chorych na padaczkę wśród osób z prawem jazdy? Np. na podstawie danych z NFZ, WKU (kat. E), czy wśród przyznanych stopni niepełnosprawności (ZUS, PZds.OoN)?
gość
03-04-2021, 21:47:47

Witam, córka ma 18 lat , od 8 lat przyjmuje lek, na młodzieńcza padaczkę nieświadomości . Od momentu brania leków nie ma zawieszeń .ostatnie eeg w styczniu które pokazuje małe wyładowania . Niestety musimy szukać nowego lekarza już dla dorosłych . Będąc u jednego z lekarzy powiedział ze nie mieliśmy podawać ze choruje , a sam nie chciał wystawić zgody na prawo jazdy . Córce nic nie dolega co roku miała kontrolne badania . Nie wiem czy szukać innego lekarza , czy odpuścić na jakiś czas prawo jazdy .

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: