Reklama:

operacja kręgosłupa szyjnego (125)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
21-07-2018, 17:11:08

W tej chwili biorę B12 (w tabletkach), po wcześniejszej konsultacji z lekarzem rehabilitantem. Kiedy pytałam czy to paskudztwo (przeczulica) mi przejdzie lekarz powiedział, że są dwie opcje, że powolutku wszystko wróci do "normy", kiedy skończą się stany zapalne i opuchlizny pooperacyjne, a wersja mniej optymistyczna mówi, że zostanie to ze mną już do końca życia. W tej chwili ból sprawia mi nawet wiatr i to wcale nie nazbyt silny. Nie mogę się niczym przykryć w nocy, bo to też drażni, nie mówiąc już o rękawach w chłodniejsze dni.
Nie wyobrażam sobie życia z paskudą.
gość
24-07-2018, 16:41:05

Witam kochani
Jestem tu nowa
Na wrzesień mam ustaloną operację C4/C5 i C6/C7
Czy był ktoś operowany w Warszawie na Banacha .
gość
27-07-2018, 12:06:18

Jestem dwa lata po wczepieniu implantu stałego - zwyrodnienie C5-C6 , malacja rdzenia kręgowego - po rezonansie lekarz rodzinny stwierdził ze w tym wieku to normalne - miałam 59 lat , niestety dolegliwości się nasilały - drętwienie barku , rąk -poszłam do neurologa - natychmiastowa operacja -groźba paraliżu kończyn- rąk i nóg . Po operacji nosiłam kołnierz ok 3 tygodni , po 2 miesiącach wróciłam do pracy - tryb siedzący . Do tej pory pracuję - przy dłuższej pracy z komputerem odczuwam ból prawego barku i lekkie drętwienie ręki . Operację miałam w Poznaniu w szpitalu na ul.Szwajcarskiej . Polecam
gość
13-08-2018, 07:25:58

Witam Was wszystkich. Przeczytałem chyba wszystkie możliwe fora na temat samej operacji kręgosłupa jak i następstw tych operacji. Moja sytuacja wygląda następująco. Na początku lipca tego roku doznałem urazu kręgosłupa szyjnego. Diagnoza, złamany wyrostek kolczasty kręgu c5 oraz złamana przednia część trzonu kręgu c7 bez przemieszczenia. Założona orteza i miało się samo zrastać bez konieczności operacji. Po miesiącu tj. 02.08 wizyta kontrolna, zdjęcie RTG i katastrofa. Okazuje się że doszło do podwichniecia kręgów c5 i c6. Konieczna natychmiastowa operacja. Czułem że coś jest nie tak gdyż strasznie bolały mnie barki, ramiona i drętwialy kciuki. Strach przed operacja niewyobrażalny. W dniu 07.08 trafiłem na stół operacyjny. Zabieg około 4 godzin. Implant dysku i stabilizacja kręgów c5/c6, blaszka, śrubki. Po operacji kolejnego dnia z pomocą rehabilitantów pierwsze pionowanie. Jakież było moje zdziwienie gdy o własnych siłach przeszedłem całą salę i miałem ochotę spacerować dalej. Ból w rękach ustąpił całkowicie. Przez pierwsze trzy, cztery dni ból gardła i problemy z przełykaniem podyktowane najprawdopodobniej intubacją podczas operacji. Dziś niespełna tydzień po operacji nie odczuwam już praktycznie żadnych dolegliwości. Wiem że zapewne nie każdy przejdzie operację kręgosłupa w taki sposób jak mnie było dane, ale na swoim przykładzie chcę Wam wszystkim uświadomić że nie taki diabeł straszny jak go malują. Ja przed zabiegiem też naczytałem się mnóstwo postów o powiklaniach i komplikacjach tego typu operacji. Naprawdę mało było tych pozytywnych wpisów. Gdy wszystko już pójdzie dobrze to ludzie po prostu o tym zapominają i nie dzielą się z innymi tymi pozytywnymi informacjami. Ja przed operacja obiecałem sobie że opiszę wszystko jak by się nie ułożyło. Operowany bylem w Szpitalu św. Barbary w Sosnowcu przez co prawda mlodego lekarza, ale naprawdę wspaniałego fachowca dr. Sadło. Życzę wszystkim rychłego powrotu do zdrówka
gość
17-08-2018, 08:35:16

Do gościa z przeczulicą.
Jestem po operacji o podobnym zakresie prawie rok. Też mam przeczulicę i wiem co to znaczy. Leczę się w poradni leczenia bólu. Biorę leki Gabapentynę, Citronil. Co 2-3 tyg. dostaję też zastrzyk (nazwy nie pamiętam). Czasem nawet zapominam, że mam tę nieszczęsną przeczulicę i to już jest sukces. Żadne zabiegi fizykoterapii ani terapia manualna mi nie pomogły. Podobnie Jak Ty, mam za sobą historię onko, więc też niewielkie jest pole działania. Mój neurochirurg stwierdził po kontrolnym rezonansie, że te dolegliwości powstały wskutek zbyt długiego ucisku na rdzeń. Zrobiła się w miejscu ucisku blizna i to ona daje popalić. A rokowania co do tego ostrożnie optymistyczne. Niestety.
gość
08-10-2018, 11:55:01

To forum z lekka wymarłe. Mam mieć operację 16.10 i też opiszę jak się czułam po. Pozdrawiam
gość
10-11-2018, 12:48:30

I jak się czujesz ?
gość
22-11-2018, 22:00:37

Ja jestem po operacji 4 lata u mnie wypadł dysk do rdzenia kręgowego i ucisk spowodował niedowlad ręki i zanik czucia. Wstawiono mi implant na c6-c7 po operacji czucie wróciło. Natomiast jeszcze przez rok przechodziłam rehabilitacje aby przywrócić sprawność w ręce. Do dziś dnia mogę maksymalnie siedzieć 2 godziny potym czasie ból w miejscu operacji jest nie do zniesienia mogę tylko leżeć albo chodzić. Mam bardzo często napięcia mięśniowe więc muszę korzystać z masaży. Czy ma ktoś podobne problemy? Dodam miałam 28 lat jak przeszłam operacje a dysk wypad mi podczas snu.
gość
27-11-2018, 18:17:12

Zapraszam na forum
DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA jest Nas tam sporo ,ponad 2 tyś wpisów.Też piszemy o swoich problemach z kręgosłupem ,operacjach i wspieramy się wzajemnie .Pozdrawiam
gość
18-05-2020, 09:07:42

Ja czuję to samo. Jestem 4 tygodnie po operacji C5, C6. Mam wstawiony ruchomy implant. 2 tyg od operacji było znosnie. Teraz od kilku dni jest dramat. Całe dnie leżę, wstaje tylko do WC. Szyja z tyłu pali ogniem. Czuję ogromny ucisk. Jestem jak wrak człowieka. Sto razy gorzej niż przed operacja

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: