Renta jest możliwa ale nie wiem na jak długo... mi dają na 2-3lata i komisja i komisja... w sumie mam ją od 16lat.. kolejna komisja czeka mnie w przyszłym roku...
Starać się o rentę zawsze można, tylko ciekawe jak orzecznicy do tego podejdą.. mi powiedziała że z chorobą da się żyć, że to nic specjalnego itd itd, ale dała ostatnio..
wiele zależy też od tego czy mamy dokumentację naszej choroby, badania stały kontakt z lekarzem, jakieś zabiegi lecznicze tak mi się wydaje
Jeśli macie dzieci chore to możecie się ubiegać o zasiłek pielęgnacyjny ale to trzeba się dokłądnie dowiedzieć co i jak i na jakiej zasadzie, bo jak pamiętam moi rodzice go dostawali dopóki nie skończyłem 25roku życia - to trzeba się zgłosić do MOPR-u tak było kiedyś - obecnie jakoś nie zagłębiam się w te kwestie ale warto byście spróbowali się dowiedzieć gdy macie możliwość dostać od państwa trochę kasy
co do leków na pewno dłuższe ich używanie ma jakiś wpływ na wątrobę, mi zawsze lekarz przepisywał w sumie lek by trochę odciążyć ten organ.. ale tego tupu leków na "m" niestety nie otrzymywałem by potwierdzić jak on faktycznie działa...
co do maluchów, to chyba najważniejsze nie dać im odczuć że są inne, wiadomo choroba chorobą ale nie można zbytnio się użalać czy też dawać poczucie że są chore i wyręczać je na każdym kroku, są w życiu momenty gdy pomoc jest potrzebna bo organizm sam nie da rady ale ogólnie mimo problemów najlepiej by same sobie z nią radziły, bo choroba siedzi w nas i sami wiemy czujemy co gdzie jak kiedy, doradzić zawsze można w danej sytuacji
ja w sumie sam musiałem sobie radzić, chociaż to różnie bywało bo gdy wiedziałem że nastąpi za chwile coś to się w jakiś sposób mogłem przygotować po napinać mięśnie by było im trochę luźniej, ale gdy były jakieś zdarzenia losowe wtedy już tak różowo nie było, i przeważnie upadek następował i mięśnie całego ciała jakby sparaliżowane, a następnie chwilkę trzeba było odczekać by się rozluźniły