Reklama:

Miotonia wrodzona Thomsena (93)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
19-09-2024, 12:12:16

Witam wszystkich,

Mam 31 lat i od 10 roku życia żyje z chorobą thomsena (Miotonia wrodzona) i oprócz spowolnionego rozkurczania mięśni nigdy nie miałem innych objawów typu ból, więc zaciekawiła mnie wypowiedź 3 posty wyżej gdzie ktoś napisał że jest już przyzwyczajony do bólu. Czy u Was ta choroba sprawia ból?

Dodam od siebie że miałem robione badanie genetyczne i znaleźli u mnie zmiany w genie CLCN1 które powiązane są z miotonią. Lekarz przepisał mi lek o nazwie Namuscla i póki co poprawa mobilności jest naprawdę znacząca. Czuję się lżej i zwinniej, mogę wykonywać szybkie i nagłe ruchy, nie zatrzymuje się na schodach lub wysiadając z auta. Nawet spróbowałem sił zapisując się na piłkę nożną i gra mi się super. Skutków ubocznych narazie żadnych. Ktoś jeszcze próbował ten lek i może podzielić się swoją opinią w tym temacie?
gość
01-04-2025, 23:24:43

Hej:) ja żyje z tą chorobą od 30 lat, objawy były już w wieku 7 lat.
Zdiagnozowano w wieku 18 ponieważ zawsze czułam się inna i nikomu o tym nie mówiłam starając się ukrywać. Słyszałam że z wiekiem objawy są mniejsze, nie biorę żadnych leków. Pani Drac z Warszawy powiedziała że są bardzo mocne więc stwierdziłam że skoro 18 lat bez nich przeżyłam to i teraz dam radę.
Pytanie brzmi czy moje dzieci też będą na to chorować? Dodam że u mnie nikt w rodzinie nie miał tej przypadłości, lub o tym nie wiemy.
gość
15-07-2025, 20:42:53

Cześć grupa mam pytanie czy nie ma ktoś na odsprzedaż paru tabletek bo ja dopiero zaczynam kurację meksyketyna, i mam dwie recepty jedną na import, a druga jakbym chciał sam sobie pojechać za granice po lek, pewnie sobie pojadę ale chciałem zapytać czy może ktoś coś ?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
gość
Caspr 2
Czy mając objawy neurologiczne oraz przeciwciała anty-CASPR2 w surowicy można mówić o przypadkowym znalezisku ?
gość
Dr Nikodem Przybyłko.
Witam, czy kogoś z Państw operował dr Nikodem Przybyłko? Wydaje się, że jest to naprawdę super fachowiec. Czeka mnie operacja. Pozdrawiam Piotr
gość
Dyskopatia c5/c6
Cześć, mam zdiagnozowaną dyskopatie szyjną c5/c6 z centralną prawostronną przepukliną dyskową. Od marca miałam 3 nawroty bólowe (2 x prawa ręka- blokada ruchu, zamieniająca się w promieniujący ból od karku łopatki do przedramienia ostatni nawrót wyszedł na ręce lewej razem z drętwieniem całej ręki- trwało to dobrych parę tygodni) od lat w nocy wybudza mnie drętwiejący kark z mocnym tępym bólem głowy (ciężkość głowy do tego stopnia, że aby wstać muszę złapać przedramionami głowę i się zerwać do góry) kiedyś podczas fizycznej pracy w nocy drętwiały mi obie ręce. Lekarz neurochirurg powiedział, ze kwalifikuję się do operacji. Mam 29 lat i nie wiem czy operować czy się jednak wstrzymać, co lepsze, czy robić i odczuć komfort życia (mam nadzieję) powrót do sportu, aktywne życie bez bólu, czy czekać nie wiadomo na co ( może ta przepuklina się wchłonie? jest taka szansa)
Reklama: