Reklama:

Guz przysadki mózgowej - co to jest????? (290)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
15-05-2010, 13:52:36

jestem po badaniu rezonansu magnetycznego. wszystko niby w normie oprócz tego, zę w opisie mam : Tylny płat hyperintensywny w obrazie T1-zaleznym położonym anatomicznie. o co chodzi??????????? jestem jeszcze przed wizytą którą mam ustaloną na 30 czerwa-dopiero!!!
gość
19-05-2010, 08:11:23

Witam! Ja miałam usuniętego makrogruczolaka przysadki pięć lat temu nie całowicie bo naciekał zatokę. teraz znowu mi odrósł że zaczyna dotykac skrzyżowania nerwów wzrokowych. cały czas biorę hydrokortyzol.
Guz jest nieaktywny hormonalnie .Czy są jakieś leki żeby go zmniejszyć ,czy muszę się drugi raz operować. Może ktos był w podobnej sytuacji? Co sądzicie o Szpitalu Klinicznym"4" w Lublinie .Ja byłam tam operowana i jestem zadowolana.Pozdrawiam.Mika
gość
24-05-2010, 18:30:28

witajcie,u mnie wykryto guza przysadki półtora roku temu,jestem leczona Bromergonem,bezskutecznie a nawet guz ok.pół roku temu powiększył się,teraz mam miec wizytę u neurochirurga(guz ma 14mm).mam 33lata, boję się czy będę mogła urodzic zdrowe dziecko,byłam w ciąży ale obumarła w 3miesiącu.Prolaktynę mam w normie od roku na najmniejszej dawce bromergonupozdrawiam Was,aga
gość
26-05-2010, 13:03:39

hej. ja mam 18 lat i właśnie się wczoraj dowiedziałam że mam gruczolaka. wszystko zaczęło się od okulisty ponieważ miałam bardzo pomniejszone pole widzenia. miałam 1 tomografię 6 rezonansów i dopiero przy ostatnim trafiłam do Bydgoszczy do szpitala wojskowego i oni od razu zauważyli, że jest coś nie tak. mój guz ma 5mm nie wiem sama czy to dużo czy mało ale zważając na fakt że jestem młoda to chyba duży guz.. mam także większość objawów . Nie wiem jak to jest u młodych osób.. (chyba bardzo rzadko wykrywają) jak myślicie u osoby w moim wieku będzie leczony lekami czy będzie usuwany chirurgicznie?

Pozdrawiam Asia
gość
11-06-2010, 09:41:18

Witaj Asiu! Twój guz nie jest taki duzy. Napewno będziesz musiała zrobić jeszcze inne badania zwłaszcza hormonów i wtedylekarze zdecydują czy można go leczyć.Ja miałam duzo większy i usunieto go operacyjnie.
Głowa do góry!Będzie dobrze.Monia
gość
28-07-2010, 19:17:43

Cześć Jestem Mateusz! W kwietniu tego roku (2010) dowiedziałem się ,że mam gruczolaka przysadki mózgowej.. jest on wielkości ok.1cm Biorę teraz zastrzyki co miesiąc na zatrzymanie hormonu wzrostu.. Mam 18 lat.. i boję się tego zabiegu.. (najprawdopodobniej będę miał to robione w Warszawie-listopad) Czy jest się czego bać??!! Proszę o odpowiedź

Pozdrawiam
gość
29-07-2010, 19:23:56

witam was ja tez mam wysoką prolaktyne najgorsze jest częste zapominanie i ból głowy jestem bardzo nerwowa . Jaki lekarz powinien mnie wysłać na rezonans
gość
29-07-2010, 19:24:51

witam was ja tez mam wysoką prolaktyne najgorsze jest częste zapominanie i ból głowy jestem bardzo nerwowa . Jaki lekarz powinien mnie wysłać na rezonans
gość
06-08-2010, 12:38:18

witam, na rezonans powinien dać skierowanie endokrynolog,natomiast czy lekarz pierwszego kontaktu moze je równiez wydac tego nie wiem
gość
26-08-2010, 13:44:35

Powiem wam tyle mam gruczolaka.. na początku przejmowałem się tym.. ale teraz nawet nie myślę o tym idę do szpitala w październiku na badania potem jak dostaną oni wyniki.. będę miał zabieg. Po porostu ludzie nie możecie się załamywać.. Zrobią zabieg i wszystko się dobrze ułoży!! Nie mozecie myśleć że się nie uda i nie wiem.. umrzecie.. nie!! nie ma takiej opcji :) Więc róbcie co lekarze wam mówią a nie sugerujcie się tym co w internecie pisze bo tu są same głupstwa wymyślone przez ludzi któzy nie wiedzą co to jest i nawet tego nie mają.. Pozdrawiam wszystkich !! Trzymajcie się Dam znać jak będę po wszystkim :)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Wynik rezonansu magnetycznego głowy z kontrastem
Dzień dobry, miałem wykonany rezonans głowy z kontrastem z powodu historii tętniaków w rodzinie. Tętniaków nie wykryto ale : W zakresie podkorowej istoty białej obu półkul mózgu widocznesą pojedyncze, bardzo drobne ogniska hyperintensywne w sekwencjach T2-zależnych, wielkości do 2mm(na granicy widzialności, możliwe do uwidocznienia jedynie w sekwencji wykonanej drobnymi warstwami). -Zmiany te nie ograniczają dyfuzji, nie ulegają wzmocnieniu kontrastowemu - ich charakter niespecyficzny - w pierwszej kolejności w różnicowaniu uwzględnić należy drobne ogniska degeneracji naczyniopochodnej. Mężczyzna 32 lata. Czy jest się czym martwić? Jakie mogą być przyczyny i leczenie? Nie mam objawów. Pozdrawiam
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
Reklama: