Reklama:

Guz przysadki mózgowej - co to jest????? (290)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
03-02-2010, 15:12:57

Witam! W 2007r.miałam wynik prolaktyny powiększony,wyciek z piersi,ból głowy,od pare lat nie mogłam zajsć w ciąże,rezonans magnetyczny -mikrogruczołak przysadki mózgowej.(stosunkowo mały-2-2mm).Od tamtej pory lecze się u endokr.,ginekologa.Leczenie Bromergon.Dodam iż mam córkę 13 lat.Każdy lekarz mi mówił ,żebym się cieszyła,bo mam dziecko,a ja na to,że chciała bym drugie,to pani nie ma szans..:(Po tylu latach znalazłam prywatnie dobrego lekarza ginekologa i teraz mam synka rok skonczył.Oczywiście ciąza była zagrożona,ale się udało,urodziłam wcześniaka,karmiłam piersią,choczarz lekarzy mi zabraniali,bo miałam zawroty głowy,i napewno dużą prolaktynę.Teraz czuje się różnie,ale zawsze boli głowa,zawroty,niestrawność,ciało jakby nabrznięte,nie mam siły,rozdrażniona jestem,a przy wychowaniu dzieci muszę być zdrowa żeby dzieci były zadowolone,i mąż też.Trzy lata temu miałam usunięty jajnik z przewodem.WIECIE może jak się zachowuję gózek po ciąży,porodzie siłami natury,bo mówią,że mógł przez to się powiększyć?A rezonans będę miała w maju,i tyle czekania jeszcze:(proszę o odpowiedzi,przepraszam za ortografiję,bo ciągle się uczę jej.Jeden lekarz mi powiedział.że gruczołak to nie problem,ale to nie prawda,bo jest to duży problem ,i pozdrawiam wszystkich z tym problemem:)
Ola.O.
gość
28-02-2010, 15:36:01

Witam!!
U mnie wykryto gruczolaka 9na 4 mm w wieku 16 lat a zaczął rozwijać się o wiele wcześniej tak przypuszczam.
Zaczeło się w wieku 14 lat od niewinnego "Mamo chodźmy do okulisty bo nie widzę jakoś za dobrze" a okulista stwierdził że mam astygmatyzm tylko taki nietypowy. Zaczełąm miesiączkowac w wieku 11 lat w miare regularnie i nagle przestało być to systetatyczne. W koncu jak miałam 16 lat (obecnie mam 22) moja mama się już wkurzyła zbywaniem tekstem "że to się musi unormować" bo "to" trwało za długo :( Po konsultacjach badaniach i rezonansie wyszło, że jednak to nie fizjologia tylko patologia w postaci guza przysadki. Objawy
- niesamowite bóle głowy
- zawężenie pola widzenia
- cykle albo co 70 dni albo co 13 i plamienia po 1 miesiąc
- tkliwość piersi niezależnie od dnia cyklu
- wbrew pozorom u mnie nastąpiła drastyczna utrata wagi
- podwyższona prolaktyna
- przepiekna cera, zero pryszczy w okresie życia gdy każda dziewczyna pragnie torby na głowe żeby tylko je ukryć ( to był poniekąd objaw pozytywny, skończył się z leczeniem)

Brałam 3 lata bromergon małymi dawkami, początkowo reagowałam na niego dreszczami i bardzo złym samopoczuciem potem tylko niskim ciśnieniem i lekką sennością. Obecnie nie biorę już bromergonu od 1 roku i 9 miesięcy i mam dziwne przeczucie ze guz powrócił bo nie mam znowu pryszczy nieco schudłam również, piersi są tkliwsze nawet po okresie ale miesiączki mam regularne i całkiem dobrze się czuje.
Czy ktoś może miał nawrót guza??

Gagool
Początkująca
28-02-2010, 17:21:18

Nie wiem,co to się dzieję z tą przysadką,bo coraz częściej czytam ,że są problemy u młodych ludzi,i lekarzy powinni na to zwrócić uwagę.A co do twojego pytania GAGOOL,to faktycznie są przypadki,że gruczolak jest,a potem znika,ale po jakimś czasie wraca:(.Ja też w maju ,jak tu wyżej napisałam czekam na badanie rezonansu,żeby się dowiedzieć,co się dzieję u mnie po trzech latach,a w tym po przebytej ciąży.Nawet prosiłam o odpowiedzi tu ,ale nikt mi nie odpowiedział,więc muszę czekać na wynik.I na pewno każdy przypadek inny,bo organizm inaczej reaguję na te czynniki.Pozdrawiam,Ola.O.
Ola.O.
Początkująca
28-02-2010, 20:52:26

ja mam takie pytanie - co robicie zbólami głowy ja miałam usuniety guz w grudniu 2008 jest 2010 guz jest nadal 17x10x19 był duzo wiekszy hormony mam dziwne to znaczy takie sobie i nie za wysokie i nie za niskie/ mam czekac pewnie na zabieg czy ktos był operowany dwa razy? a co z głową boli was
gość
15-03-2010, 10:31:29

Gość 2007-03-29 20:48:00 Jest to guz który często wystęopuje u osób w młodym wieku, w zaleznosci od jego wielkosci lekarz wraz z Toba podejmie leczenie... zazwucvzaj jest to terpia chormonalna (operacja jest ostaetcznoscia:/) Jezeli nie jest on duzy to nie ma sie o co martwic. Sama jestem po operacji guza piersi czekam na oparcje drugiej i mam guza przysadki za mieisac zaczyna leczenie-trwa ono ok 3 mieisiecy w czasie ktorych rozrost guza zostanie zachamowany i byc moze uda sie ze zniknie zupelnie Powodzenia
gość
05-04-2010, 19:38:09

Witam ;]
Od ok . roku mam straszne bóle głowy , uczucie senności (w nocy odziwo nie mogę spać ) ,dwa tygodnie temu przez kilka dni miałam cyklicznie powtarzające się [co 5-10 min. ] uciski na czaszkę , dośc często kręci mi się w głowię , gdy sie kładę to czasem jest mi nie dobrze , na dodatek często tracę równowagę , byłam na TK głowy , jutro mam wizytę u neurologa w tej sprawię i strasznie się boję , naczytałam się wiele , że gdy guz jest np . we wczesnym stadium to tomografia tego moze nie wykryć ..
Nie wiem co robić ..
gość
07-04-2010, 17:42:51

Nie martw się.Ja mam też guza przysatki ,leczy się go lekami.Zbadaj prolaktynę i udaj się do endokrynologa.Powodzenia.
gość
29-04-2010, 22:34:01

No coz, to wcale nie jest tak. Okolo 10-12 lat bralam lekarstwa na obnizenie prolaktyny (bromocriptine) i tym samym zmniejszenie guza przysadki mozgowej. Byl okolo 2 cm!!!! Zniknal. Ale zanim sie dowiedzialam ze zniknal, przestalam brac leki. Bromocriptine powodowal tak straszne skutki uboczne, ze juz prawie nie wstawalam z lozka. Chociaz minelo 5 miesiecy bez lekow ciagle jeszcze jestem slaba, moze bardziej obolala niz w bolu, ale jeszcze. Lekarze dawali mi leki rowniez przeciwko skutkom ubocznym i tak bralam przez wiele lat multum pastylek. Nie wytzymalam tego, ale lekarze do dnia dzisiejszego nie widza nic w tym dziwnego ze mi przepisywali te dodatkowe leki. Wiecej, maja mi za zle ze sama podjelam decyzje. Sa wrecz obrazeni. Ale prolaktyna niestety znow sie podnosi, pojawil sie pokarm w piersiach. Teraz trzeba tylko czekac na resultaty. Naczytalam sie o roznych lekach ktore bierzecie, a mnie poinformowali ze sa tylko 2 lekarstwa na to schorzenie, drugie podobno wyjatkowo drogie i mnie na nie nie stac. Ciekawe to wszystko.
Czy ufac lekarzowi?
Początkująca
30-04-2010, 10:47:37

Długo brała Pani te tabletki,ja dopiero 4 lata,ale wiedziałam od innych pacjentów,że nie wolno je odstawiać z dnia na dzień,też nie wiem co będzie dalej,jest to dziwna choroba,gdyż po odstawieniu leków objawy wracają,a lekarzy mało informują na ten temat.:((( Życzę Pani powrotu do zdrowia. A co do lekarzy,to co lekarz,to inaczej mówi,ale ufać komuś trzeba,i mieć wiarę,że wszystko będzie dobrze.Pozdrawiam-Ola.O.
Ola.O.
gość
06-05-2010, 14:43:09

Cześć :) u mnie wykryto mikrogruczolaka gdy miałam 14 lat - obecnie mam 26. Przez cały tek czas zażywał Bromergon 3 tabletki dziennie. Prolaktyna przy tej dawce utrzymuje się w górnej granicy norny, po próbie odstawiania tabletek zaczyna momentalnie wzrastać. Ogólnie podczas tych lat wszystko było w jak najlepszym porządku, miesiączki były regularne, kontrolne rezonanse ok aż do lutego tego roku. Od lutego wymioty, nudności, podwyższona, temp. zawroty słowy, senność itp. lekarz rodzinny prawie 3 miesiące leczył mnie na grypę żołądkową, w tym tyg. się poddała i powiedziała, że mam go gastrologa jechać. Jutro jadę do mojego endokrynologa - zastanawiam się, czy po tylu latach zażywania Bromergonu nagle przestał mi pasować ???? Czy może ktoś miał podobne reakcje ???

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: