Reklama:

Guz przysadki mózgowej - co to jest????? (290)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
01-05-2009, 05:23:00

Ja też mam gruczolaka przysadki muzgowej o wielkości 5,5 centymrtra
gość
03-05-2009, 20:30:00

Witam serdecznie bardzo bym prosila jesli ktos posiada numer telefonu do Doktora Zielinskiego i moglby mi go podac to bylabym bardzo wdzieczna to moj mail bozena_s70@wp.pl z gory bardzo dziekuje pozdrawiam
gość
13-05-2009, 20:40:00

Wita... mila podejrzenie gruczolaka gdyz mialam mlekotok i podwyzszona prolaktyne - rezonans magnetyczny nie wykazal zadnego gruczolaka... Byl to jednak rezonans bez kontrastu... Moje pytanie - czy rezonans musi yc roiony z podaniem kontrastu??? Pozdrawiam Agata
gość
30-05-2009, 18:30:00

witajcie
mam takie pytanie czy po kilku uderzeniach o średniej sile w głowę może coś stać się z mózgiemi przysadką mózgową
gość
08-06-2009, 14:00:00

Ja jestem po zabiegu makrogruczolaka 4 lata termu, nie usunięto mi go w całości, pozostała fragmentaryczna masa. Guza wykryto przypadkiem, mimo, ze miałam okropne bóle głowy i niedowidzenie. Operacja przeszła bez powikłań i czas rekonwalescencji też - jedynie rwa kulszowa po drenie w kręgosłupie. Mój problem polega na tym że nie mogę utrzymać ciąży - obumiera w 4 tygodniu..,. nie wiem co zrobić, proszę o jakieś informacje, wasze doswiadczenia ewntualnie namiary na lekarzy, pragnę własnego dziecka, a nie mam siły po dwóch poronieniach zaczynać wszystkiego od nowa jeśli nie ma cienia szansy że urodzę....
gość
10-06-2009, 19:41:00

22-06-2007 o 16:57, kasiaw_ :
hej, ja tez mam mikrogruczolaka przysadki mozgowej (objawy: mlekotok, straszny ból głowy, problemy z widzeniemi, omdlenia i zawroty głowy, prolaktyna- ku ogólnemu zdziwnieniu lekarzy w normie) od wczoraj biore NORPROLAC, mam go brac przez 3 miesiace, potem powtarzamy rezonans, zeby zobaczyc czy skutkuje. Pozdrawiam
Kasia

Zrób badania prolaktyny utajonej tj pod obciążeniem. Gwarantuję Ci że nie będą w normie :/.
Początkująca
12-06-2009, 14:09:00

Mam robione kontrolnie badania i pole widzenia i hormony- wszytsko ok, więc nie wiadomo, czemu ciaże się nie utrzymały...
Jestem ciekawa, czy ktoś mimo gruczolaka zaszedł w ciażę i donosił??[addsig]
rinka77
gość
27-06-2009, 08:03:00

Płat przedni o niezupełnie jednorodnym sygnale po dożylnym podaniu kontrastu, z nieco wyodrębniającą się ok. 3mm strefą hypointensywną w prawobocznej części - obraz nie pozwala na wykluczenie tworzącego się mikrogruczolaka.
JA MAM TAK NAPISANE PO REZONANSIE TO W KOŃCU MAM TEGO GRUCZOLAKA CZY NIE??
gość
16-07-2009, 21:16:00

mam guza w okolicy przysadki mózgowej, prolaktyna 1000 w tych małych jednostkach, więc bardzo wysoka, niby gruczolak - ale nie mam ani pogorszenia widzenia ani mlekotoku. W opisie rezonansu jest że reczej nie gruczolak, co to może być??? czy ktoś miał podobny przypadek?????
Do jakiego lekarza mam iśc z wizytą??? Pomóżci!!!!!!!
gość
27-07-2009, 17:33:00

proponuję neurochirurga

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Od 2 lat ból kręgosłupa ze zwièkszoną intensywnością
BWK 9 Kanał naczyniowy . Głęboki reaktywny obrzęk zwyrodnieniowy odcinka lędźwiowego kręgosłupa, szczególnie znacząca aktywowana artroza stawu międzykręgowego z pseudoretrolisthezą lwk 4. wieloczynnikowe zwężenie otworu międzykręgowego nerwów l3/l4 i l4/l5 z zajęciem wychodzących korzeni nerwowych i zajęciem wnękowym korzeni l4 . Reaktywny obrzęk prawostronny stawu biodrowo krzyżowego. Czy z tym da się coś jeszcze zrobić ?
szukam miejsca dla taty po zawale i w stanie wegetatywnym , który wciąż jeszcze jest w programie budzikowim ale tylko do sierpnia...
Drodzy Wszyscy! dzień dobry! Nazywam się Joanna, mój tata rok temy 16.05 miał rozległy zawal, był długo niedotleniony, niestety nie wybudził się ze śpiączki, nie odzyskał świadomości; przebywa w programie NFZ budzikowim w Sawicach; niedługo minie rok, prognozy nie są optymistyczne; na jesieni musimy znaleźć mu inne miejsce. jesteśmy z Poznania, tata jest teraz 500 km od nas na Podlasiu, to nas wykańcza.. chcemy znaleźć ośrodek xblziej, wiemy, ze trzeba liczyć się z kosztami... ale czy ktoś w ogole wie o dobrym miejscu w Wielkopolsce? pielęgniarki mwoiac do ZOLu go, a przecież ws tyscy wiemy, ze to wyrok.. chciałabym zawalczyć jeszcze ... proszę, jeśli macie takie doświadczenia lub wiedzę, gdzie mogłabym spawrdzac? pytać? bo nie wiem od czego zacząć....
gość
Mielopatia - wymiar rdzenia 4mm
Cześć, mam zdiagnozowaną dyskopatia na poziomie C5 C6 i C6 C7. Dodatkowo też rozwinęła się już mielopatia / ucisk na rdzen bo wymiar strzałkowy wynosi tylko 4mm. Neurochirurg na razie nie widzi konieczności operacji bo nie mam ciężkich objawów. Aktualnie to lekko obnizona sila miesniowa w rekach, sporadyczne uciski w okolicach karku. Mam tez mrowienie lewej polowy twarzy ale powiedzieli ze to z innego powodu (mam tez zmiany w mozgu). Badania neurologiczne w normie. 2 fizjoterapeutów odmówiło rehabilitacji bo nic się już nie da zrobić a nie chcą zaszkodzić. Nie wiem co robić. Z jednej strony po co się operować jeśli objawy nie są mocno dokuczliwe, z drugiej strony nie chce żeby było za późno... Doradźcie proszę
gość
Mama
Moja mama ma zdiagnozowaną chorobę otepienną z ciałami lewiego oraz PSP. Od ok roku drżą jej ręce i sporadycznie, ale bez powodu się przewracała . Neurolodzy mówili, że mama dużo leki zażywa więc jest osłabiona i tak musi być. Nie dałam za wygraną i po roku poszukiwań znalazłam dr Czarneckiego w Warszawie, który 24.04 tego roku zdiagnozował PSP. Przepłakałam 3 dni, jestem na lekach depresyjnych no nie umiem sobie z tym poradzić . Mama mieszka sama, chce jej za naleźć opiekunkę do wsparcia gdy jestem w pracy. Jak będzie? Jak szybko choroba unieruchamia człowieka ? Proszę o informację Mieszka zna
Reklama: