Reklama:

Guz przysadki mózgowej - co to jest????? (290)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
12-12-2008, 22:21:00

Jeszcze raz dziękuję docentowi Bonickiemu i dr Kunickiemu za zoperowanie mnie. Miałam akromegalię. Oni operują w centrum onkologii w Warszawie metodą tzw endoskopowa po niej czułam sie bardzo dobrze. O ile wiem jedźżą tu ludzie z całego kraju bo tu operują najlepiej ta metodą była Pani z wrocławia i katowic. Pozdrawiam i dziękuję wspaniałemu zespołowi
tober
Początkująca
12-12-2008, 22:51:00

Ja też dołączam się do podziękowań, jestem córką i powiem szczerze że byłam załaman diagnozą zwłaszcze, że nikt u nas nie chorował na tą dziwną chorbę. Byliśmy w innej znanej w warszawie klinice ale tam powiedzieli że mogą być duże powikłania . W Centrum Onkologii w warszawie nmają największe w Polscedoświadczenie w operacji guzów mózgu i przysadki. Jeszcze raz dziękuję za operację Dr Jackowi Kunickiemu i całemu zespołowi pana docenta Bonickiego. teraz z mamą mogę pisać na forum a ona widzi!!!! I okazało się że można najnowszą metodą.
tober
Początkująca
13-12-2008, 11:07:00

ja jestem tydzień po zabiegu , wykonano go w Krakowie w Szpitalu Uniwersyteckim polecam opieka medyczna super. Bol, praktycznie żaden, nic strasznego wiecej strachu. Mój makrogruczolak był duży w porównaniu z tymi które są tu opisane. Po zabiegu dostalam moczówke prosta (ogromne pragnienie w nocy =picie + toaleta) to było okropne ale biore teraz Minirin i jest spoko. Bardzo pomogliście mi w chwilach kiedy to lekarz stwierdza: ma pani guza........, dopiero po zapoznaniu sie z waszymi opiniami i przezyciami mozna usiasc i powiedziec sobie nie jest tak żle .
ewamyc
gość
18-12-2008, 11:57:00

04-12-2007 o 21:51, gość :
witajcie nazywam sie ania mam 19 lat od niedawna mam guz przysadki mózgowej wykryto go u mnie czerwiec - maj dokładnie nie pamiętam ale swiadczą o tym dokumęty które na tem temat posiadam objawy były takie ze bardzo mnie głowa bolała ze za sie słabo robiło nie mogłam wytrzymac yez chcem spomnąc ze tego roku w lutym poslizgnełam sie i przewruciłam sie uderzając głowa bo upadłam całym ciezarem do tyłu miałam operacje na noge wogóle to mam proglem z nogami to jest sprawa ortobetyczna wogóle kilka lekarzy jest potrzebnych he tak mozna powiedziec teraz 6 .12.07 mam rezonas troche sie boje bo goz jeste srednicy ziarka grohu tak powiedziano mi chciała bym zobaczyc na oczy bo nie bardzo wieze od wykrycia guza powinam przyjmowac tabletki jeszcze przed tym wszystkim lezałam na neurologi w olsztynie miałam pobierany płyn muzgowo ---rdzeniowy a do tego sterydy i wylądowałam w zakładzie psych tego nie musze pisac ten skrut jeste wiadono o co chodzi brałam tabletki miałam ze snem proglemy wogóle załamania psychiczne ciezko mi było to jest bno w którym byłam czułam to teraz od wrzesnia czhodze do szkoły do zawoduwki nie przyjmuje tabletek panuje nad tym wszystkim staram sie na ogól jestem zrownowarzona alw wtedy sama siebie nie poznawałam było strasznie "powtarzałam ze boje sie smierc i wogoł same pesymistyczne zeczy mi przychodziły mi do głowy ale czasam boje sie ze to moze powrucic ale sobie powtarzam ze bedzie dobrze i jakos bedzie ze dam rade nawet siostra mi nie pomogła ma na imie agnieszka i brat od tamtego czasu przyjmuje witaminy takie jak vigor plus i na nogi artroskop od tamtego czasu wychodzą m włosy troche dziwne są ale co zrobic od pare dni boli mnie głowa nie nad czołem tylko zboku poprostu ciezko to opisac wogóle to nie wiem czy to mornale z tymi włosami jest ze one tak wypadają tez zauwarztłam ze nie mogie sie denerwowac ani słuchac ołosno muzyki i wogóle z moją mama chodzimy ciągle po lekarzach czasami mam dosyc bo mam zaległosc chciała bym zeby ktos mi jakos poradził odezwij sie prosze ania
gość
05-01-2009, 05:50:00

DuZo zdrOwia ANIU
gość
14-01-2009, 20:26:00

Ja moge pomoc bardzo wiele w tym temacie, mam wiedze duza jesli nie bardzo duza:D Takze prosze zadawac pytania ja odpowiem
gość
16-01-2009, 19:09:00

Witam! Mam problem z prolaktyną. Ostatni mój wynik był 33,0 ng/ml i właściwie przy każdym badaniu wychodzi na podobnym poziomie. Zażywam Bromergon już jakieś pół roku, a wcześniej brałam około 1,5 roku Mastodynon. Mam mlekotok z obu piersi. Staramy się z partnerem od dłuższego czasu o dziecko ale niestety bezskutecznie. Dodam jeszcze że niestety mam stresującą pracę która zapewne jakoś się też do tego przyczynia, ostatnio też pogorszył mi się nagle wzrok. Dzisiaj ginka dała mi skierowanie na kolejne badanie prolaktyny oraz na TSH. Poinformowała mnie również że najprawdopodobniej będzie trzeba sprawdzić czy czasem nie mam gruczolaka przysadki mózgowej ale to zobaczy po wynikach jakie teraz mi wyjdą. W osłupieniu nawet nie zapytałam jej dokładnie o te badania. Poczytałam teraz trochę na internecie o tym i wiem że badania robi się za pomocą tomografii komputerowej lub rezonansu magnetycznego. Nie mam pojęcia ile kosztuje takie badanie ale gdzieś wyczytałam że bardzo dużo. Czy możecie napisać ile mniej więcej się płaci za takie badanie? Czy może jest bezpłatne ze skierowaniem? I jak długo trzeba czekać? Jestem z województwa świętokrzyskiego.
Czasem nie mam już siły myśleć o tym wszystkim, a tak bardzo mi zależy na dziecku a ciągle się nie udaje
gość
26-01-2009, 11:27:00

Witam serdecznie mam pytanie moj maz miam RM i na opisie nie napisano dokladnie co to jest tylko ze jest to zmiana wielkosci okolo 5mm do weryfikacji w badaniu przysadki mozgowej,chcialabym wiedziec skad to wiadomo ze to mikrogruczolak lub torbiel albo co innego czy sa na to jakies badania po ktorych mozna to stwierdzic?Bardzo prosze o odpowiedz bo bardzo sie martwie
gość
26-01-2009, 14:40:00

Witam !
Dnia 10,11,2008 r. musiałam wykonać badanie TK głowy ponieważ bolała mnie zbyt często głowa i ból był narastający. Wynik wykazał ,że mam cechy znacznego zaniku korowego w okolicach czołowo-ciemieniowych o poszerzonej przestrzeni przymózgowej do grubości około 0,9 cm, podobne zmiany widoczne są od przodu również przysierpowo,widoczne są też cechy niewielkiego zaniku móżdżku.Poza tym obraz mózgowia i wenątrzczaszkowy przestrzeni płynowych jest w badaniu TK prawidłowy a po podaniu kontrastu ognisk patologicznego wzmocnienia nie wykazano. Badanie w oknie kostnym wykazało obustronnie częściowe upośledzenie powietrzności komórek sutkowych ...co to oznacza??????? Po tym badaniu wysłano mnie na MR głowy i badanie wykazało ...poszerzenie przestrzeni płynowych przymózgowych w okolicach czołowo-ciemieniowych obustronnie do 1,2 cm po stronie prawej, do 1,1 cm po stronie lewej. Obraz MR może odpowiadać zmianom pourazowym-wodniaki przymózgowe .Pytanie czy jest to groźne i co te badania oznaczają? Bardzo proszę o szybką odpowiedź.
gość
27-01-2009, 17:39:00

28-08-2007 o 23:04, kasik69 :
Kochani, jeżeli macie zdiagnozowanego gruczolaka przysadki polecam zoperowanie w wawie w WIM dr Zieliński, wspaniały człowiek i świetny specjalista. Czy ktoś ma jeszcze akromegalię i jest po operacji gruczolaka? Miałam operacje pół roku temu i znowu mi wzrósł poziom hormonu wzrostu a było już super, operacja jest przez nos wiec teraz mam problem z oddychaniem. Ale nie ma już na szczęście trepanacji czaszki.
Adam ja tez sie lecze na to samo biore bromergon juz od ponad roku za pare miesiecy mam znowu rezonans a pszytyłem 15 kg nie ciekawie

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: