Reklama:

Guz przysadki mózgowej - co to jest????? (290)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
31-01-2009, 16:34:00

na początku października pisałam o przeszłej operacji i nowej zmianie na przysadce.
21.01 w Centrum Onkologii w Wawie poddałam się drugiej operacji, bo nie dało się nic uzyskać farmakologicznie. Nie mogę powiedzieć, jak zacznie zachowywać się mój organizm bo na to za wcześnie. Po operacji czuję się w miarę dobrze (zresztą chyba byłoby coś nie tak jakbym się czuła ok po czymś takim - każda operacja neurochirurgiczna to ogromnie ryzykowna sprawa). Jeden wielki minus - wystąpiła moczówka...
Wg lekarzy neurochirurgów na pewno nie był to gruczolak. Cieszyć się czy smucić? nie wiem, poczekam na wynik badań histopatologicznych
gość
31-01-2009, 20:50:00

Witam !
Dnia 10,11,2008 r. musiałam wykonać badanie TK głowy ponieważ bolała mnie zbyt często głowa i ból był narastający. Wynik wykazał ,że mam cechy znacznego zaniku korowego w okolicach czołowo-ciemieniowych o poszerzonej przestrzeni przymózgowej do grubości około 0,9 cm, podobne zmiany widoczne są od przodu również przysierpowo,widoczne są też cechy niewielkiego zaniku móżdżku.Poza tym obraz mózgowia i wenątrzczaszkowy przestrzeni płynowych jest w badaniu TK prawidłowy a po podaniu kontrastu ognisk patologicznego wzmocnienia nie wykazano. Badanie w oknie kostnym wykazało obustronnie częściowe upośledzenie powietrzności komórek sutkowych ...co to oznacza??????? Po tym badaniu wysłano mnie na MR głowy i badanie wykazało ...poszerzenie przestrzeni płynowych przymózgowych w okolicach czołowo-ciemieniowych obustronnie do 1,2 cm po stronie prawej, do 1,1 cm po stronie lewej. Obraz MR może odpowiadać zmianom pourazowym-wodniaki przymózgowe .Pytanie czy jest to groźne i co te badania oznaczają? Bardzo proszę o szybką odpowiedź.
gość
14-02-2009, 11:51:00

02-08-2007 o 20:06, Sylwin :
Witam!
Guz przysadki mózgowej jest to nieprawidłowy rozrost komórek przysadki. Guzy pojawiają się w szczególnosci w przednim płacie przysadki, występuje miedzy 30 a 5o rokiem życia. Objawy to bole zglowy z zawrotami, wymioty, hipotomia, nadwaga. Konieczne trzeba to leczyć gdyż moze to doprowadzić do wstrzasu mózgu, utraty węchu, niepłodnosci. Koniecznie jest wykonanie badań hormonalnych, RTG czaszki, tomografii komputerowej głowy, czasem lekarz zaleca rezonans magnetyczny. Lecznie guza przysadki mózgowej polega na usunięciu guza za pomoca zabiegu neurochirurgicznego, radioterapii, czasami chemioterapii (ale bardzo rzadko), stosowaniu środków farmakologicznych. Lecznie guza przysaki mózgowej jest konieczne. Pozdrawiam.
Dr.hab.n.med. Sylwin Niemiec, neurolog, neurochirurg
gość
26-02-2009, 20:42:00

Mam 20 lat i w czerwcu 2008 roku wykryto u mnie makrogruczolaka przysadki, miał on ok. 2 cm, prolaktyna wynosiła ponad 10 000. Moja rodzina była zdesperowana, a moi znajomi zorganizowali nawet zbiórkę pieniędzy na leczenie. Teraz jednak zarówno ja, jak i moi najbliźsi wiemy, że nie było czym się tak naprawdę martwić. Dziś po 8 m - cach leczenia Bromergonem czuję się dużo lepiej, a ponaddto muj guz jest o połowę mniejszy, a prolaktyna w normie.
Dlatego wszystkim, którzy mają podobną sytuację radzę naprawdę się nie martwić, na początku brania Bromergonu można tak jak w moim przypadku czuć się źle (bół główy itp.), ale z czasem organizm się przyzwyczaja (juz po dwuch tygodniach) i jest coraz lepiej.
Początkująca
08-03-2009, 10:16:00

Może wie ktoś gdzie można znaleść jakieś forum gdzie można porozmawiać z doktorem Mirosławem Ząbkiem????? Jak ktoś wie to niech mi da znać. Z góry dziękuje.
Joanna_
gość
18-03-2009, 12:46:00

Szanowni Państwo.

Byłam 18.02.2009 na operacji usunięcia guza przysadki w Klinice Nowotworów Układu Nerwowego w Warszawie u doc. dr hab. med. Wiesława Bonickiego. Chciałam tą drogą serdecznie podziękować za operację i atmosferę jaka panuje w tutejszej klinice.
Dziękuję również siostrom za ich opiekę.

Wdzięczna pacjentka
z Krakowa
gość
25-03-2009, 18:20:00

Witam Ja równiez mam guza przysadki mozgowej i torbiela pajeczynownowki. jednak nie poddalam sie oparacji i ciesze sie zdrowiem od 3 miesiecy pije alveo i musze powiedziec ze torbiel mi zgina calkowiecie a guz sie zmniejszyl polecam goraco kazdemu w razie pytam prosze pisac na moje gg 129857755.
pozd i zycze zdrowka kazdemu ))
gość
25-03-2009, 18:31:00

Witam Ja równiez mam guza przysadki mozgowej i torbiela pajeczynownowki. jednak nie poddalam sie oparacji i ciesze sie zdrowiem od 3 miesiecy pije alveo i musze powiedziec ze torbiel mi zgina calkowiecie a guz sie zmniejszyl polecam goraco kazdemu w razie pytam prosze pisac na moje gg 129857755.
pozd i zycze zdrowka kazdemu ))
gość
21-04-2009, 16:05:00

09-08-2007 o 22:33, Renna :
bardzo dobra jest Wojskowy Akademia Medyczny w W-wie . na Seszerów wiedzą tam co robią
gość
30-04-2009, 08:55:00

Witam! Moja siostra jest po operacji guza przysadki. Był on dosyć duży ok 3 cm. Operacje miała we Wrocławiu. Lekarze znakomici i opeka fachowa.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: