Reklama:

Guz przysadki mózgowej - co to jest????? (289)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
15-10-2008, 19:55:00

Proponuje corce powiedziec to spokojnie w domu i od razu pokazac strony w necie czym jest gruczolak. Prosze sobie wejsc w Kafeterie i poczytac forum o gruczolakach, tam jest wiele historii. Jezeli gruczolak jest zdiagnozowany to radze szybko skontaktowac sie z dr Zielinskim ze szpitala WIM na szaserow w Wawie bo to jest najlepszy specjalista w kraju od usuwania gruczolakow. Po innych neurochirurgach zostaja rozne dziwne historie, on operuje po 2-3 DZIENNIE !!!!!wiec ma duze doswiadczenie. I prosze przekazac corce ze trzymamy za nia kciuki, i ma z pewnoscia ogromna sile mlodosci by z tym wygrac. Ja jestem juz po operacji i od pierwszego dnia bardzo duzo czytalam w necie o tym i moze dzieki temu ze duzo wiedzialam, latwiej mi bylo ztym walczyc. POWODZENIA!
gość
16-10-2008, 11:29:00

Witam! U mojej mamy zdiagnozowano gruczolaka przysadki mózgowej, w przyszłym tygodniu będzie miała konsultacje u Dr Zielińskiego, z Waszych informacji wiem już że to bardzo dobry specjalista. Wszytko wskazuje na to że nie obędzie bez operacji, wiecie ile sie czeka na zabieg w WIM? Czy poza WIM są inne ośordki specjalizujące się w takich operacjach?Liczę na Waszą pomoc, Pozdrawiam!
gość
16-10-2008, 18:33:00

Obawiam sie, ze tylko lekarz moze Ci powiedziec ile nalezy czekac na operacje z kilku powodow: po pierwsze kolejka - niektorzy czekaja i 3-4 mies, a po drugie w jakim stadium jest guz i czy mozna czekac czy operacja musi byc natychmiast. NIe polecam innego miejsca niz WIM, osoby operowane w innych szpitalach mialy rozne komplikacje lacznie z paralizem, utrata czucia. Tu chodzi o doswiadczonego specjaliste a najlepszym jest Dr Zielinski.
gość
16-10-2008, 18:48:00

Dziękuje Ci za odpowiedź
gość
16-10-2008, 20:48:00

02-08-2007 o 20:06, Sylwin :
Witam!
Guz przysadki mózgowej jest to nieprawidłowy rozrost komórek przysadki. Guzy pojawiają się w szczególnosci w przednim płacie przysadki, występuje miedzy 30 a 5o rokiem życia. Objawy to bole zglowy z zawrotami, wymioty, hipotomia, nadwaga. Konieczne trzeba to leczyć gdyż moze to doprowadzić do wstrzasu mózgu, utraty węchu, niepłodnosci. Koniecznie jest wykonanie badań hormonalnych, RTG czaszki, tomografii komputerowej głowy, czasem lekarz zaleca rezonans magnetyczny. Lecznie guza przysadki mózgowej polega na usunięciu guza za pomoca zabiegu neurochirurgicznego, radioterapii, czasami chemioterapii (ale bardzo rzadko), stosowaniu środków farmakologicznych. Lecznie guza przysaki mózgowej jest konieczne. Pozdrawiam.
Dr.hab.n.med. Sylwin Niemiec, neurolog, neurochirurg
gość
16-10-2008, 21:07:00

Witam pana,
Wykryto u mnie guza przysadki, a dokladnie wykryl rezonans.Pierwsze niepokojące objawy były takie,że nie miałam miesiączki 10m-cy,pierwotnie myślałam,że to wina ogromnego stresu w jakim żyję.Ale dodakowo nie jedząc więcej itp utyłam dobre 10kg.No i w lipcu tego roku straciłam nagle przytomność w pracy.Czułam taki dziwny ucisk w głowie, jakby ciśnienie rozsadzało mi głowę, a ja mam od zawsze niskie ciśnienie.Od wtedy zaczęły się badania i najważniejszy był rezonans.Guz ma 5mm,cała przysadka jest pogrubiała po prawej stronie o 10mm.Mam nagłe bardzo silne bóle głowy i są z tyłu głowy a częściej nad oczami z uciskiem na oko,aż ciężko mi je wtedy otwierać.A także wypadają mi strasznie włosy-czy to może mieć związek z guzem??Wyciągam włosy garściami No i jest jeszcze jedna rzecz,trace węch i smak.Bywa,że mam ale coraz częściej nie.. Przestaję czuć i np nie czuję zapachów a także smaku i np po paru dniach a czasem godzinach powraca.I później znów nie mam. Czy to również może być wina mikrogruczolaka? Bardzo bym była Panu wdzięczna za odpowiedź Panie Sylwinie. Nie mam zbyt wiele czasu by tu bywać,oto mój mail: magda.niewiadomska@vp.pl
gość
28-10-2008, 11:42:00

Witam .Mam takie pytanie u mojego synka w rezonansie napisanoo ze w niepowiekszonym siodle tureckim mały gruczoł przysadki o wymiarach 13mm ,a-p 8,5mm, wysokosc 3,5 czy to cos groznego .Prosze o odpowiedz .Z góry dziekuje Anna mama Kacperka
gość
29-11-2008, 16:17:00

02-08-2007 o 20:06, Sylwin :
Witam!
Guz przysadki mózgowej jest to nieprawidłowy rozrost komórek przysadki. Guzy pojawiają się w szczególnosci w przednim płacie przysadki, występuje miedzy 30 a 5o rokiem życia. Objawy to bole zglowy z zawrotami, wymioty, hipotomia, nadwaga. Konieczne trzeba to leczyć gdyż moze to doprowadzić do wstrzasu mózgu, utraty węchu, niepłodnosci. Koniecznie jest wykonanie badań hormonalnych, RTG czaszki, tomografii komputerowej głowy, czasem lekarz zaleca rezonans magnetyczny. Lecznie guza przysadki mózgowej polega na usunięciu guza za pomoca zabiegu neurochirurgicznego, radioterapii, czasami chemioterapii (ale bardzo rzadko), stosowaniu środków farmakologicznych. Lecznie guza przysaki mózgowej jest konieczne. Pozdrawiam.
Dr.hab.n.med. Sylwin Niemiec, neurolog, neurochirurg
gość
29-11-2008, 16:46:00

Witam! Jestem chora na wielohormonalną niedoczynnośc przysadki.W marcu tego roku miałam wykonane badanie MR przysadki mózgowej. Opis wyniku badania brzmi; "Siodło tureckie niepowiększone.Cały płat gruczołowy przysadki ma niejednorodny sygnał z ogniskami wysokosygnałowymi w T1 i niskosygnałowymi w T2 odpowiadającymi produktom rozpadu krwi w różnym stadium.Gruczoł asymetrycznie uwypuklony od strony lewej do 8mm wysokości z modelowaniem i przemieszczeniem lejka w prawo 2mm od linii środkowej.Wymiar poprzeczny do 11mm,a-p do 10mm.Po podaniu gadolinium brak wzmocnienia kontrastowego.Skrzyżowanie wzrokowe nie jest uciśnięte. Zatoki jamiste wolne. Wnioski:Gruczolak przysadki z cechami krwawienia do guza." --mam pytanie w związku z tym: czy ten gruczolak jest w formie rozpadu?Czy trzeba go usunąć?Czy podane wymiary dot. samego guza? Bardzo proszę Pana o te informacje. aniapunk
gość
29-11-2008, 17:08:00

aniapunk mój email: pinkgilbert@wp.pl bardzo proszę Pana o informacje na w/wym temat

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: