Reklama:

Drżenie samoistne (254)

Forum: Padaczka

gość
28-05-2009, 09:28:00

Nawet gdzieś ostatnio czytałam, że w DS mamy jakby zbyt silne reakcje, że impulsy przebiegające łatwo powodują "ruch" mięśni w postaci drżenia.
M.
gość
28-05-2009, 15:04:00

witam mi teżs ię trzęsą ręce jak u Was ale nie mam pojęcia czy to drżenie samoistne czy co? byłam u zwykłego lekarza pierw przepisał tabletki na uspokojenie ale to nic nie pomagało potem przepisał propranolol i dużo mi pomaga bo zmniejsza drżenie. jakie badania tzreba zrobić rzeby sprawidzić czy to drżenie samoistne?
gość
28-05-2009, 19:10:00

28-05-2009 o 11:25, gość :
zanim mi zadrży to najpierw czuje takie jakby napięcie, jakby impuls się naładował i gdzieś musiał się rozładować i faktycznie jak niestety zadrży to po chwili już nie czuje tego napięcia i jest jakby ok.

Cześć M.
Ja mam tak samo z tym napięciem. Tak sobie myślę, że gdyby jeszcze głowa mi nie drżała, to by było ok. Samo drżenie rąk bym jakoś zniosła. I też tak jak Ty schudłam nie wiem czemu, mimo tego, że i tak zawsze byłam szczupła.
A jeszcze odnośnie tego drżenia głowy, dzisiejsza wizyta u fryzjera-masakra
gość
29-05-2009, 07:29:00

Do Gościa:
Aby stwierdzić czy ktoś ma drżenie samoistne, po prostu wyklucza się wszystkie inne choroby/przyczyny drżenia .
Pozdrawiam
Początkująca
29-05-2009, 07:38:00

Oj dla mnie też wizyty u fryzjera to koszmar, jeszcze jak mnie "ciągnie" za włosy i próbuje ją utrzymać w miejscu, to przez to, że napinam mięśnie to też potrafi mi zadrżeć głowa.
Jak drżały mi same ręce, to byłam załamana, że mi drżą, a jak doszła głowa, to też zaczęłam myśleć, że już wole same ręce, a żeby głowa nie drżała, bo to jeszcze gorsze.
Ja mam w ogóle też tak, że czasami mam ogólnie jakby lepszy dzień i jestem w miarę stabilna, a czasami (jak ciśnienie niskie albo upał itp.) to jakby od rana cały czas jestem taka drżąca i gorzej sobie radzę ze wszystkimi czynnościami.
A głowa to mi ogólnie drży czasami tak po prostu zadrży, a tak to w zasadzie zawsze jak mam skupić na czymś wzrok (np. rozmawiać z kimś, patrzeć na tv, albo w trakcie wykładu, albo jak patrze na komputer).
Pozdrawiam,
M.
Sophia4
Początkująca
29-05-2009, 08:42:00

Podaję link do artykułu o DS: http://www.neurologiczne.pl/drzenie_samoistne.htm

W nim znalazłam informację, że w przypadku DS w tomografii komputerowej i rezonansie magnetycznym nie ma zmian, ale w badaniu PET widać zmiany w móżdżku!
M.
Sophia4
Początkująca
29-05-2009, 08:56:00

"Badania elektrofizjologiczne sugerują, że za drżenie odpowiedzialny jest „ośrodkowy generator oscylacji” — zespół nadaktywnych pętli neuronowych, nadających rytm pobudzeniom ruchowym. W badaniach EMG połączonych z obserwacją drżenia wykluczono obwodowe pochodzenie objawów [8]. Z eksperymentów przeprowadzanych na modelach zwierzęcych wynika, iż ów „generator” jest zlokalizowany w dolnym jądrze oliwki pnia mózgu. Powstające tam rytmiczne impulsy wysyłane są do jąder móżdżku, a następnie drogami móżdżkowo wzgórzowokorową i piramidową do neuronów ruchowych rdzenia kręgowego. Generowanie oscylacyjnych wyładowań jest naturalną właściwością dolnego jądra oliwki, jednak w stanie zdrowia aktywność ta pozostaje pod kontrolą złożonych mechanizmów hamowania neuronalnego. Z nieznanej przyczyny u pacjentów z ET kontrola ta ulega osłabieniu [9]."

O to mi chodziło: nadaktywne pętle neuronowe.
źródło: www.fmr.viamedica.pl/darmowy_pdf.phtml?indeks=3&indeks_art=40

M.
Sophia4
gość
29-05-2009, 12:52:00

Sophia4, fajnie że wrzuciłaś link do artykułu, własnie czytałam też o tych zmianach w móżdżku , pisałam o tym kilka postów wczesniej i gdzieś mi to później umknęło. A o tych badaniach PET słyszałam, że tylko w niektórych miastach można je zrobić i trudno się na nie dostać, nawet skierowanie na to badanie nie gwarantuje jego wykonania...

Ja też mam gorsze i lepsze dni jeśli chodzi o drżenie i dokładnie tak samo: jak zmienia się ciśnienie albo po prostu jest duszno/gorąco, czuję się gorzej. Podobnie jest jak wypiję za mało płynów w ciągu dnia.
gość
29-05-2009, 13:04:00
Początkująca
29-05-2009, 17:13:00

No właśnie.. ale w sumie po co nam teraz PET, jak i tak wiemy, że raczej na pewno mamy DS i nie da się tego zmienić. No ale może chociaż lekarzom uda się dzięki temu znaleźć jakiś cudowny sposób na wyleczenie..

EllaCD bierzesz może propranolol?

M.
Sophia4

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: