Reklama:

Drżenie samoistne (255)

Forum: Padaczka

gość
06-02-2024, 21:29:12

Dzień dobrym, bardzo skuteczną i refundowaną metodą leczenia drżenia samoistnego jest stymulacja głęboka mózgu, która jest refundowana w Polsce. Znam wielu pacjentów zadowolonych z tej terapii. Można ją wykonać na przykład w Oddziale Neurochirurgii w Szpitalu im. Kopernika w Gdańsku
gość
02-06-2024, 18:00:14

Witam was choruje na drzenienie samoistne od urodzenia kiedyś lekarze nie wypisywali żadnych leków moja przypadłość wygląda że drżą mi nogi brzuch prawa ręka głowa i głos. Podczas stresu. Głowa drżała również w spoczynku czasami. Przerobiłem dużo leków które mi nie pomagały. Poszedłem kiedyś do lekarza i wytłumaczyłem mu moje dolegliwości które bardzo są denerwujące. Lekarz rodzinny przepisał mi benzo które brałem 8 Lat po 1mg. Po tych 8 latach benzo przestało na mnie działać w sumie działało ale tylko 1.5 godz. Nie chciałem zwiększać sobie dawki bo nie jestem narkomanem. Trafiłem do szpitala bo drzenie reki i głowy było w spoczynku więc lekarz zlecił mi wszystkie badania eliminujące chorobe i nawet brałem leki na parkinsona levodope która nic mi nie pomagała. Prepagalina również tylko w głowie mi się kręciło. Po zdiagnozowaniu choroby że mam chorobe Minora przepisał mi Prepagaline 240mg na dobę i Mizodin 250mg. I powiem wam że pomaga ale na jak długo to sam nie wiem. Ta choroba jest straszna........
gość
06-01-2025, 17:06:36

Dzień dobry,
Moj prawie 18-letni syn choruje najprawdopodobniej na ds. Pierwsze objawy zauważyłam kiedy miał 12 lat - lekko drżały mu dłonie. Przeszliśmy wszelkie badania,który wykluczyły inne choroby. Od tego czasu jesteśmy pod opieką poradni neurologii dziecięcej z diagnozą 'drżenie niewiadomego pochodzenia'. Syn nie przyjmuje żadnych leków, jego drżenie dotyczy obu rąk (prawa odrobinę bardziej) i jest określane przez lekarza jako minimalne. Widać je przy precyzyjnych ruchach,ale nie ma problemu w szkole z pisaniem itp., gorzej z bardzo precyzyjnymi działaniami. Jestem wyczulona na to drżenie i od lat cały czas je obserwuje,chociaż on nie zwraca na nie uwagi. Martwię się jak wpłynie na jego przyszłość, na studia,na przyszły zawód. Jego drżenia na przestrzeni lat tych 6 lat nie pogłębiły się raczej lub pogłębiły minimalne. Czy z Państwa doświadczenia z tą choroba jest szansa,że tak zostanie,czy to się zawsze u Was pogarszało?
Nie daje mi spać to schorzenie. Boje się o przyszłość mojego dziecka i komfort jego życia.
Pozdrawiam.
gość
18-01-2025, 19:19:45

Jest tu jeszcze ktoś potrzebuje pomocy/podpowiedzi.
W skrócie
Zaczęło się od zapalenia powrózka
Po nim pojawił się pierwszy węzeł czyli 5lat temu do tej pory mam powiększone węzły szczękowe,szyjne,obojczykowe,pachowe,pachwinowe jak się już powiększyły to takie już zostały od tamtej pory nie mam na nic siły/energi do życia usg wszystkich węzłów miałem podobniesz nie nowotworowe plus mam 12 odchyleń w morfologi ale lekarze twierdzą ze tak mogę mieć do starości.
Od 2lat problemy z mięśniami drżą przy napinaniu ich np jak stojąc wyprostuje nogę przed siebie zaczyna drzeć,sztywność mięśni,cierpniecia od czasu do czasu dwóch lekarzy wystraszyło mnie ze może być to jakaś choroba neurologiczna np:sm a reszta lekarzy mówi żebym wybił sobie to z głowy co o tym myślicie czy może być to DS proszę o pomoc
gość
27-04-2025, 16:02:50

Witam wszystkich z DS. Jestem już wiekowy 62 lata. Odkąd pamiętam drżenie o większym lub mniejszym nasileniu występowało u mnie od zawsze, nie muszę tłumaczyć że powodowało to różne przykre sytuacje. Jak większość wie alkohol oraz propanol łagodzą dolegliwości lecz moim zdaniem jest to chwilowe i nie uzdrowi nas, wręcz przeciwnie trzeba będzie kiedyś za to zapłacić. Zaczynam się zastanawiać czy problem nie leży w naszej przeszłości lub przeszłości naszych rodziców. W moim przypadku rodzice byli po traumatycznych przejściach z okresu II wojny światowej, ojciec po wojnie natomiast dużo spożywał alkoholu. Od jakiegoś czasu staram się podchodzić holistycznie do życia i szukać rozwiązań we własnym umyśle. Może mój przykład komuś pomoże lub ktoś może ma podobne podejście i tak jak ja i poszukuje rozwiązania w sobie, bardzo chętnie bym poznał inne historie żeby znaleźć wspólny mianownik . Życzę wszystkim dotkniętych DS wyzbycia się tych przykrych dolegliwości i zaznania wewnętrznego spokoju. Tylko my wiemy jak się czuje człowiek dotknięty tą przypadłością, od wstydu, bezsilności braku skupienia po skrajne myśli samobójcze.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: