Reklama:

Drżenie samoistne (254)

Forum: Padaczka

gość
23-12-2011, 20:11:33

BOORG, jak miło, że się odezwałeś! Nie ukrywam, jak czytam smutne posty to i mnie robi się gorzej, ale na szczęście to działa w obie strony. Twój post dał mi coś w rodzaju nadziei... Proszę podziel się z nami informacjami, jak sobie z tym radzisz i jakie masz sposoby na to cholerstwo. Chciałabym wierzyć, że nie musi być gorzej, że może być lepiej. Wiele osób nie rozumie tego problemu, nie znając przyczyny drżenia po prostu się z tego naśmiewa. Może patrzę na to subiektywnie, ale nawet prosta rzecz, jak podanie herbaty czy trafienie kieliszkiem do ust (chodzi mi tutaj o drżenie rąk) może stanowić problem. Jak pozbyć się tego stresu i napięcia? Jak nie bać się kompromitacji? Jak przejść nad tym do porządku dziennego? Będę wdzięczna za wszelkie wskazówki.
gość
23-12-2011, 20:22:40

Kasiu z 13.10 NIE PODDAWAJ SIĘ!!! Zbadaj się dokładnie i sprawdź czy oby na pewno to DS. a ds to nie wyrok, to tylko pstryczek na nosie ;)
Pozdrawiam serdecznie Wszystkich DS-owców życząc zdrowych i radosnych (a właśnie, ze tak!) Świąt Bożego Narodzenia.
Kamila
gość
10-02-2012, 20:15:57

Witam,
moja dolegliwość jest taka : drży mi lewa ręka, uprawiałam 10 lat sport wyczynowo, myślałam , że to od wysiłku, już sportu nie uprawiam, pracuje w biurze 8h dziennie, praca stresująca, zwłaszcza ludzie pracujący w firmie mnie stresują co dodatkowo podwyższa stan drżenia ręki, prawa ręka mniej drży, moja mama także ma problem drżenia rąk, ale tylko rąk. uważacie , że to genetyczne? póki co nikt nie zauważa moich trzęsących się rąk, nie byłam u żadnego lekarza, mówicie o proponolu chetnie bym coś zażyła na uspokojenie i na drżenie, ale boje sie że bedę po tym obłąkana , że jest on dla osób z chorobami psychicznymi, prosze o odpowiedź albo radę.
gość
18-02-2012, 11:02:26

Witajcie,
zażywam propranolol już od kilku lat i bardzo mi on pomógł, bo nie dość że pomaga na ds to jeszcze na objawy lęku uogólnionego. Na pewno uspokaja, ale dawkę trzeba dobrać indywidualnie. Receptę na ten lek dostałem od swojego neurologa. Mój problem polega jednak na tym, że oprócz ds jestem również chory na astmę oskrzelową, i zażywanie propranololu powoduje zwężenie dróg oddechowych, przez co trudniej jest mi oddychać. Nie mam wyjścia, muszę go odstawić. W związku z tym właśnie wróciłem od lekarza, który przepisał mi nowy lek Concor Cor. Tutaj jest trochę o tym leku:
http://www.przychodnia.pl/el/leki.php3?lek=2441
Może ktoś go zna i podzieli się ze mną swoimi odczuciami?
gość
18-02-2012, 11:10:02

Gość 2012-02-10 21:15:57 Witam,
moja dolegliwość jest taka : drży mi lewa ręka, uprawiałam 10 lat sport wyczynowo, myślałam , że to od wysiłku, już sportu nie uprawiam, pracuje w biurze 8h dziennie, praca stresująca, zwłaszcza ludzie pracujący w firmie mnie stresują co dodatkowo podwyższa stan drżenia ręki, prawa ręka mniej drży, moja mama także ma problem drżenia rąk, ale tylko rąk. uważacie , że to genetyczne? póki co nikt nie zauważa moich trzęsących się rąk, nie byłam u żadnego lekarza, mówicie o proponolu chetnie bym coś zażyła na uspokojenie i na drżenie, ale boje sie że bedę po tym obłąkana , że jest on dla osób z chorobami psychicznymi, prosze o odpowiedź albo radę.
Sport, w ogóle wysiłek fizyczny pomaga przy tej dolegliwości. Tak, to jest choroba genetyczna- moja matka ją miała a ja odziedziczyłem ją po niej. Musisz zmienić kategorie myślenia-> propranolol jest przeznaczony dla osób zdrowych psychicznie, które mają jedno ze schorzeń: ds, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia rytmu serca lub są w grupie ryzyka choroby wieńcowej. Zalecam przeczytanie informacji o leku na internecie.
gość
18-02-2012, 18:10:51

dzieki , pomogłeś mi
gość
26-02-2012, 21:33:09

Cieszę się, że mogłem pomóc.
gość
24-12-2012, 10:12:12

czytałam, opisz jak opanowałeś swój problem
ja niestety byłam na propranolu ale okazało sie że on rozszerza oskrzela , a przy nasileniu niewiadomej jeszcze alegrii wystapilo podejrzenie astmy i musiałał odstawić ten lek, znacznie lepszy okazał sie bisocard który wycisza tetno i jak mam niskie tetno 67-75 to i ręce nie lataja, podwjrzewam że od rtetna przynajmniej u mnie duzo zalezy, a tez mam od neurologa podejrzenie drzenia samoistnego z takiego stwierdzenia to kardiolog się usmiechał
gość
04-02-2013, 21:25:24

Hey,
kardiologiem nie należy się przejmować. Schorzenie jak każde inne. I tyle. Niech pan/pani kardiolog poczyta w mądrych książkach ;)
DS nie da się całkowicie wyleczyć. Natomiast da się zniwelować objawy. Przede wszystkim starać się o tym nie myśleć, bo to tylko je pogłębia. Dobrze jest ograniczyć kawę i inne środki pobudzające. Zastąpić to ruchem na świeżym powietrzu. Im więcej tym lepiej. Trzeba znaleźć dobrego specjalistę (neurolog), który zrozumie ten problem i da poczucie, że nie jesteśmy z tym sami. Niezmiernie ważni są też bliscy przyjaciele/ rodzina, którym można się zwierzyć kiedy jest ciężko.
Alkohol pomaga zmniejszyć napięcie, ale to nie jest sposób, można się łatwo wpędzić w uzależnienie. Zróbcie coś, co wprowadzi Was w dobry nastrój i spowoduje odprężenie - gorąca kąpiel, hobby czy coś słodkiego. Wtedy o wiele prościej jest sobie z tym radzić :))
Pozdrawiam,
Grażyna
06-02-2013, 09:41:27

Propranolol blokowal mi mikcje.Kawe musze np. pic zeby dostardzyc dopaminy i byc bardziej "zywotny" i w dobrym nastroju.Aha mam silne drzenie samoistne lewej konczyny gornej, 11 lat juz, po wylewie.Drzenie sie bardzo nasililo 1,5 roku temu gdy konowal-psychiatra probowal leczyc depresje velafaxem
Rafal

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: