Reklama:

Drżenie samoistne (254)

Forum: Padaczka

gość
18-09-2011, 08:40:40

Zgadza się, ds może rozpocząć się już w wieku młodzieńczym. Tak też było i ze mną. Pierwsze objawy zaobserwowałam w czasach liceum. Uważam, że kwestia rozprzestrzenienia się drżenia na kolejne części ciała i jak i czas postępu choroby są sprawą bardzo indywidualną. Od początku mam drżenie rąk, rzadko głowy, natomiast czuję bardzo silne napięcie i sztywność w okolicy karku. Też zażywam propranolol, jedną lub 2 tabletki na dobę w zależności od nasilenia objawów. Jeśli chodzi o podawanie napojów czy czegoś na talerzu, zwykle proszę kogoś o pomoc. Nie należy bać się tej choroby, tylko nauczyć się z nią w miarę "normalnie" funkcjonować.
gość
01-10-2011, 23:35:20

Witam wszystkich.Mam takie pytanie?Jakie badania trzeba zrobić żeby być 100% pewnym że ma się chorobę DS.Miesiąc temu zdiagnozowano u mnie to paskudztwo.Mam 42 lata.Zaczęła mi drżeć głowa i to tak mocno że wpadałam w depresję,a przy stresach to był szok.Wyjechałam na urlop i po odpoczynku drżenie częściowo zanikło.Nie jestem do końca przekonana czy to DS,bo tak może ustać?.Neurolog stwierdzł ją u mnie przez wyciągnięcie rąk,zamknięciu oczu itp.Trochę to dziwne nie dał mnie na żadne badania.Chcę zrobić je odpłatnie bo chyba nie mam wyjścia.Na kasę chorych to w tym kraju nie wyleczą.Ten lekarz potraktował mnie fatalnie.Proszę niech ktoś odpisze,poradzi DZB. KATARZYNA
gość
02-10-2011, 09:00:42

ooooooooOdpowiadam Katarzynie z 2.10.2011r
J Jeśli z badania już wykonanego przez lekarza jesteś nie zadowolona, to trzeba udać się do neurologa, a on napewno precyzyjnie określi co Ci dolega. Mój neurolog zdiagnozował DS, ale zeby być pewnym, że to nie jakaś odmiana Parkinsona dał mi skierowanie na konsultacje do profesora, który zajmuje się Parkinsonem i on również potwierdził DS.
Kasiu, możesz sama sprawdzić czy to jest DS. Dość dużo jest informacji w internecie na temat objawów DS. Jak poczytasz to szybko się zorientujesz u siebie czy to DS czy coś innego. Jednak bym namawiał na kontakt z neurologiem
Pozdrawiam w niedoli
gość
04-10-2011, 14:44:08

Dziękuję za odp.Pisałam wcześnie ale gdzieś ta moja odp.zanikła.Byłam u neurologa,i stwierdził u mnie DS,ale nurtuje mnie że bez żadnych badań komputerowych,a chcę być pewna że to DS,bo mam jednak nadzieję że to jakaś nerwica.Muszę zrobić jakieś badania tylko nie wiem jakie?Czy rezonans czy jakieś inne.Trudno mi uwierzyć że mam DS bo nikt w rodzinie nie chorował.Badania zrobię odpłatnie bo tu mnie lekarze zbywają,mówiąc że nie są one konieczne.Ale ta niepewność mnie dobija.Myślę że nie chcę w to uwierzyć,i dlatego muszę zrobić badania tylko jakie?
gość
13-10-2011, 17:49:42

Witam!

Mam 23 lata i od kilku lat posiadam problem z drżącymi dłońmi. Jest to dla mnie bardzo uciążliwe i stresujące, tym bardziej, że studiuje kierunek który wymaga dużej precyzji. Właściwie nie jestem w stanie wykonać czynności, które dla moich kolegów nie stanowią najmniejszego problemu, np. odważyć odczynniki (wysypuje wszystko); zrobić PCR (nie trafiam w kieszonki), czy nawet zrobić posiewów. Z jedzeniem łyżką zupy, lub surówki widelcem, to również dla mnie nie lada wyczyn, szczególnie w obcym towarzystwie. Zaczynam się dołować, że nikt nie znajdę pracy w zawodzie, bo po co paralityk z dobrą teorią, skoro praktycznie jest do niczego. Jestem osobą dość wrażliwą, przejmuje się wieloma rzeczami, ale nastawienie raczej mam pozytywne, wiem ze z wielu sytuacji jest jakieś wyjście. Mam jeszcze nadzieje, że to może chora tarczyca, lub po prostu nerwica, coś co da się leczyć. W przyszłym tyg wybieram się do lekarza, narazie rodzinnego. Zobaczymy co będzie dalej.

Pozdr. Kasia
gość
13-10-2011, 20:37:23

Moim zdaniem powinnas wziasc skierowanie do neurologa,poniewaz to neurologiczna dolegliwosc a napewno pomoze:)
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/ywny14dp4yxug7g1.png[/img][/url]
gość
14-10-2011, 15:04:40

Wizyta u lekarza specjalisty- neurologa pomoże. Samemu nie warto się leczyć.
gość
07-11-2011, 12:34:16

MAM 48 LAT NAZYWAJCIE MNIE BOORG.
CHORUJE NA TO G... OD 19-tego ROKU.
RĘCE TO PRYSZCZ,NAJGORZEJ TO GŁÓWKA.
W POCZĄTKOWYM OKRESIE TEJ CHOROBY MYŚLAŁEM O SAMOBÓJSTWIE.JA WIELKI ,NIEUSTRASZONY,SAME SUKCESY A TU...U MNIE DRŻENIE GŁOWY MIAŁO MIEJSCE PRZED ZAŚNIĘCIEM.TRAGEDIA ZASYPIAM Z NOWA GWIAZDĄ SŁODKO PRZYTULONĄ ,A TU ŁEB MI WYKRĘCA.UDAWAŁEM ŻE WYCHODZĘ DO KIBLA ,NA BALKON itd.PUSZCZAŁO PO OKOŁO 5 -15 MINUTACH,A NASTĘPNEGO DNIA TO SAMO.BYŁY MIESIĄCE ,ŻE DOLEGLIWOŚĆ USTĘPOWAŁA. TOWARZYSZY TEJ CHOLERZE ZMIANA OSOBOWOŚCI,POJAWIA SIĘ STRACH PRZED KOMPROMITACJĄ...itd.-DEPRESJA,KTÓRA POGŁĘBIA TĄ DOLEGLIWOŚĆ.NAJTRUDNIEJ BYŁO MI ZREZYGNOWAĆ Z CAŁONOCNYCH IMPREZ STUDENCKICH I BRYDŻOWYCH,GDZIE PO ALKOHOLU NAD RANEM TRZEPANIE SIĘ NASILAŁO. CÓŻ , ŻYĆ TRZEBA DALEJ.
MUSZĘ DODAĆ ,ŻE OPANOWAŁEM I ZAŁAGODZIŁEM TĄ DOLEGLIWOŚĆ W 99PROC.JEŚLI KTOŚ TO PRZECZYTAŁ I CHCIAŁBY ŻEBYM KONTYNUŁOWAŁ TO NIECH DA ZNAK,ZROBIĘ TO Z PRZYJEMNOŚCIĄ.
DODAM,ZE O MOICH PROBLEMACH WIEDZIAŁA TYLKO MOJA MATKA PÓŻNIEJ ŻONA, TAK JUŻ ZOSTAŁO.WYDAJĘ MI SIĘ,ZE MOGĘ WAM MOI DRODZY POMÓC .PISZĘ PIERWSZY RAZ NA TEN TEMAT I NIE WIEM CZY .....KTOŚ TO CZYTA... NA KONIEC :
WIARA.....W SIEBIE.......I JESZCZE RAZ WIARA....W POPRAWĘ !!!
POZDR....BOORG
gość
21-11-2011, 13:18:31

BOORG napisz proszę jak to zrobiłeś, mam ten sam problem. Pozdrawiam
gość
21-11-2011, 14:40:15

Gość 2011-11-07 13:34:16 MAM 48 LAT NAZYWAJCIE MNIE BOORG.
CHORUJE NA TO G... OD 19-tego ROKU.
RĘCE TO PRYSZCZ,NAJGORZEJ TO GŁÓWKA.
W POCZĄTKOWYM OKRESIE TEJ CHOROBY MYŚLAŁEM O SAMOBÓJSTWIE.JA WIELKI ,NIEUSTRASZONY,SAME SUKCESY A TU...U MNIE DRŻENIE GŁOWY MIAŁO MIEJSCE PRZED ZAŚNIĘCIEM.TRAGEDIA ZASYPIAM Z NOWA GWIAZDĄ SŁODKO PRZYTULONĄ ,A TU ŁEB MI WYKRĘCA.UDAWAŁEM ŻE WYCHODZĘ DO KIBLA ,NA BALKON itd.PUSZCZAŁO PO OKOŁO 5 -15 MINUTACH,A NASTĘPNEGO DNIA TO SAMO.BYŁY MIESIĄCE ,ŻE DOLEGLIWOŚĆ USTĘPOWAŁA. TOWARZYSZY TEJ CHOLERZE ZMIANA OSOBOWOŚCI,POJAWIA SIĘ STRACH PRZED KOMPROMITACJĄ...itd.-DEPRESJA,KTÓRA POGŁĘBIA TĄ DOLEGLIWOŚĆ.NAJTRUDNIEJ BYŁO MI ZREZYGNOWAĆ Z CAŁONOCNYCH IMPREZ STUDENCKICH I BRYDŻOWYCH,GDZIE PO ALKOHOLU NAD RANEM TRZEPANIE SIĘ NASILAŁO. CÓŻ , ŻYĆ TRZEBA DALEJ.
MUSZĘ DODAĆ ,ŻE OPANOWAŁEM I ZAŁAGODZIŁEM TĄ DOLEGLIWOŚĆ W 99PROC.JEŚLI KTOŚ TO PRZECZYTAŁ I CHCIAŁBY ŻEBYM KONTYNUŁOWAŁ TO NIECH DA ZNAK,ZROBIĘ TO Z PRZYJEMNOŚCIĄ.
DODAM,ZE O MOICH PROBLEMACH WIEDZIAŁA TYLKO MOJA MATKA PÓŻNIEJ ŻONA, TAK JUŻ ZOSTAŁO.WYDAJĘ MI SIĘ,ZE MOGĘ WAM MOI DRODZY POMÓC .PISZĘ PIERWSZY RAZ NA TEN TEMAT I NIE WIEM CZY .....KTOŚ TO CZYTA... NA KONIEC :
WIARA.....W SIEBIE.......I JESZCZE RAZ WIARA....W POPRAWĘ !!!
POZDR....BOORG
Tu każdy czyta czyiś problem i nie zostawiamy bez rozwiązania danego problemu:)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: