Reklama:

ból kości ogonowej (122)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
05-12-2013, 01:30:06

Gość 2012-01-02 12:32:41 Mam 26 lat. Walczę z kością ogonową już pół roku. Jestem przebadana już pod kątem wszystkiego. Zdjęcie zrobione- bez zmian- od tego zaczęłam. Potem wizyta u 1 chirurga, dostałam leki przeciwbólowe i maści potem rehabilitacja(laser i jonoforeza)- nie pomogło.
Wybrałąm się do innego chirurga. On zrobił USG, badanie fizykalne odbytu, przepisał swoje leki również przeciwbólowe, kazał się przygotować do retroskopii ( okropne badanie przez odbyt za pomocą wziernika)
Retroskopia nie wykazała zmian (hurra nie mam raka!).
Zrobiłam rezonans magnetyczny odcinka lędźwiowo-krzyżowego - wszystko ok.
Chirurg więc stwierdził iż cierpię na kokcygodynię( niewyjaśniony zespół bólowy kości ogonowej). Dostałam blokadę z lidokainą, po której było przez 2 tygodnie jeszcze gorzej , potem ból wrócił na stały poziom i boli do dziś. Nic więcej zrobić się nie da. :( Kokcygodynia to cholerstwo, które ciągnie się za człowiekiem całe życie.
gość
13-12-2013, 21:55:32

Kość ogonową-guziczną jeżeli jest złamana trzeba usunąć, nie da się inaczej żyć , funkcjonować . Mnie usunięto kość guziczną dopiero po 4o latach, kiedy zaczęła mnie boleć. Wystarczy zrobić RTG, nie trzeba TK.
Zabieg przeprowadzi chirurg ortopeda,. Jest to bardzo unerwione miejsce, dlatego po zabiegu bardziej boli, ale od czego są środki znieczulające. Potem koniecznie rehabilitacja! A jeszcze potem trochę bólu przy zmianie pogody i tak do końca życia. Ale usunąc trzeba i basta
Początkująca
18-12-2013, 14:18:02

Dzięki za odpowiedź.Czy to możliwe,że ból jest
coraz większy i większy ? Z roku na rok jest coraz gorzej.
Mnie środki przeciw bólowe nie pomagają,
Byłam na terapii w poradni Leczenia bólu,rehabilitacji fizykalnej.
Nie waham się już dłużej i już w styczniu idę na zabieg.
Napiszę jak się czuję po operacji.
Początkująca
14-02-2014, 23:10:57

Miną miesiąc bez mojego ogonka.Hura.
Operacja przebiegła szybko i bez bólu.
Jeszcze boli,ale coraz mniej.
gość
15-04-2014, 13:52:38

Witam,mam ten sam problem z koscią ogonową.Byłam dzisiaj u ortopedy i zaproponował mi nie srodki przeciwbólowe tylko leczenie czynnikiem wzrostu.
Strona to czynnikwzrostu.pl poczytajcie i powiedzcie co o tym myslicie.Nie mam zamiaru przez cały czas byc na tabletkach przeciwbólowych,bo pomoga na ból ale watrobe i żoładek rozwalą.
Pomocy jestem w kropce,terapia niestety nie jest refundowana i dosc kosztowna i ponoć bardzo bolesna.
Pozdrawiam wszystkich cierpiacych na ten sam zespół bólowy.
Ewa
gość
26-04-2014, 17:28:11

Gość 2012-01-02 12:32:41 Mam 26 lat. Walczę z kością ogonową już pół roku. Jestem przebadana już pod kątem wszystkiego. Zdjęcie zrobione- bez zmian- od tego zaczęłam. Potem wizyta u 1 chirurga, dostałam leki przeciwbólowe i maści potem rehabilitacja(laser i jonoforeza)- nie pomogło.
Wybrałąm się do innego chirurga. On zrobił USG, badanie fizykalne odbytu, przepisał swoje leki również przeciwbólowe, kazał się przygotować do retroskopii ( okropne badanie przez odbyt za pomocą wziernika)
Retroskopia nie wykazała zmian (hurra nie mam raka!).
Zrobiłam rezonans magnetyczny odcinka lędźwiowo-krzyżowego - wszystko ok.
Chirurg więc stwierdził iż cierpię na kokcygodynię( niewyjaśniony zespół bólowy kości ogonowej). Dostałam blokadę z lidokainą, po której było przez 2 tygodnie jeszcze gorzej , potem ból wrócił na stały poziom i boli do dziś. Nic więcej zrobić się nie da. :( Kokcygodynia to cholerstwo, które ciągnie się za człowiekiem całe życie.
gość
08-06-2014, 17:06:34

Widzę, że tu nie za bardzo ktoś odpowiada, ale dodam swoje przeżycia do tej "księgi obiawów".
Ból pojawił się absolutnie bez widocznego powodu. Rozpocząłem ogrodowe prace, które wymagały częstego schylania, jednak nie większego niż normalnie. W ciągu około godziny, dwóch zaczął pojawiać się ból w okolicy kości ogonowej. Zmieniłem zajęcie na koszenie, grabienie, przenoszenie ciężkich przedmiotów - ból miną. Jednak następnego dnia, podczas plewienia z czasem (w około 5-7 godzin) ból nasilił się do wielkich jednostek. Szczególnie odczuwalny przy wstawaniu z ziemi i pierwszych krokach. Ostatecznie ból nasilił się do tego stopnia, że ledwo chodziłem, i nie byłem absolutnie w stanie podjąć dalszej pracy
A mam dopiero 19 lat!!!!
gość
08-06-2014, 18:31:36

Przesadziłaś, nie przyzwyczajony organizm polecam rozgrzewkę przed takimi pracami częstą zmianę pozycji nawet co 15 min z kucków, na chodzenie z chodzenia na stanie i tak na przemian, no i nie kilka godzin. Jeżeli objawy nie miną po 2-3 dniach polecam wizytę u lekarza rodzinnego. Mi bardzo na takie bóle pomogło łykanie ibuprofenu 3razy dziennie po 200mg krążenia bioder w prawo lewo i na przemian, 2 serie po 10 przysiadów i siedzenie przez godzinę na piłce 5 dni i po problemie.
gość
16-10-2014, 19:11:56

Ja cierpie na bol k. Ogonowej,krzyzowej plus przepukline ledzwiowa. 2 ostatnie do zniesienia. Ale przy ogonowej myslalam ze zejde z tego swiata. Nie moglam kaslac, kichac, nawet gleboko oddychac. Na moje nieszczescie zlapalam przeziebienie i podczas kaszlu myslalam ze mi tylek rozerwie, czesto nawet sikalam po nogach z bolu. Lekarze jak zwykle swoje, rozkladali rece bo nie wiedzieli skad taki drastyczny bol. Przez 9 miesiecy zylam na traumalu i ketonalu. Padl zoladek. Nawalila watroba. Nie uwierzycie co mi pomoglo... 1 super proste cwiczenie. Mianowicie... kladlam sie na lozku na brzuchu, nogi od kolan musialy zwisac poza lozko. Totalne rozluznienie plecow i posladkow zajmowalo mi ok 20 min :( po rozluznieniu trzeba bylo mocno wstrzasac posladkami, po minucie czy 2 tReba robic jakby pompki. Nie wolno zatrzymywac sie przy wychyleniu, zrobic jak najwiecej sie da i polozyc sie by odpoczywac. Powtarzac to tyle az sie nie bedzie miec sily. Koniecznie zrobic to po przebudzeniu!! Wierzcie albo nie. Pierwsze kilka dni plakalam jakby mnie ze skory obdzierali. Ale 4 dzien ulga!! Moglam usiedziec 20 min bez zmiany pozycji. Ulga przy wstawaniu. I co najwazniejsze samoistnie moglam podniesc tylek lezac na plecach, co bylo nie do pomyslenia przed cwiczeniami. Poswieccie codziennie 15 min lezac w tej pozycji i np czytajac ksiazke. Musicie odwiesc kregoslup w 2 strone. Ale jak sie cwiczy nie zatrzymywac cwiczen tylko regularna pompka gora dol gora dol. Jak cos piszcie mj5@go2.pl
gość
09-02-2015, 19:02:35

hej
mam 12 lat nie sondze że to nowotwur boli mnie od 1 miesiąca ale wiadomo teraz są rużne choroby niewiem może to od upadku ale nie pamiętam żebym gdzieś upadła musze natychmiast powiedzieć to rodzicom noi pojade pewni do lekarza napisze do was jak przyjade od lekarz i powiem wam co mi dolega co to jest może to podtrwać pare dni więc nie liczcie na szybki wpis a jeszcze coś to mnie boli najbardziej jak siedze i chcę wstać z dnia na dzień mnie boli coraz bardziej na początku troszeczka bolało myślałam że to jakiś skurcz czy coś ale jak minoł pierwszy tydzień to myślałam że umieram
ps. pozdrawiam i licze że wyzdrowiejecie

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: