Reklama:

ból kości ogonowej (122)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
25-03-2015, 12:27:26

Czesc ja mam tak samo , od 3 miesiecy boli mnie kosc ogonowa, obudzilam sie z tym bolem i tak sobie trwa do dzis, bylam u nieurologa, przypisala mi tabletki, zastrzyki wit b12, wir b kompleks, robilam rtg, nic nie wykazuje zmian, bylam nawet u znachorki ktora powiedziala ze to z powodu silnego stresu.... ale ja juz sie nie stresuje az tak, mialam kiedys nerwice ale mineła... chyba, no i nie wiem co z tym dalej robic, nie chce faszerowac sie tabletami, bol kosci nasila sie jak siedze długo, i wstaje z krzesla to taki sciagajacy bol w dół;( jest to meczace
gość
23-04-2015, 05:58:46

Witam.mam 25lat jestem kobieta. ok 2tyg temu mialam to samo(chyba) tyle ze zrobil sie ropien miedzy posladkami w polowie kosci ogonowej.bol nie do wytrzymania nie przespane noce,problemy z normalnym funkcjonowaniem.po 8 dniach to cholerstwo samo peklo i sie oproznilo.ogromna ulga ale tylko przez kilka dni znow pojawil sie bol tym razem na samym koncu kosci ogonowej i rozchodzi delikatnie na lewy posladek ( jest tam takie twarde miejsce tzn. na posladku przy samej kosci ogonowej) nie wiem co to moze byc dodam ze oprocz bolu i dyskomfortu nie jest to zaczerwienione badz sine...jest koloru skory...moze mial/ ma ktos tak samo?
gość
28-05-2015, 17:26:10

Witam,
od niedawna boli mnie kość ogonowa (chyba jakieś 2-3 tygodnie)
Mam 12 lat.
Zawsze boli przy wstawaniu, nie wiem co robić z tym bólem.
Wybiorę się z tym do lekarza, chyba bo ten ból jest okropny. :( :( :(
gość
28-05-2015, 20:33:25

Może upadłeś/uderzyłeś się w kość ogonową?. Bezwzględnie idź do lekarza. Bez np. RTG trudno diagnozować.
zdrowy już byłem..., i co dalej?. :-)
gość
01-06-2015, 20:34:13

mnie też boli kość ogonowa Ból ten nasila się z dnia na dzień coraz bardziej co mam brac za leki albo masci?prosze o pomoc czekam na odpis
gość
01-06-2015, 20:35:56

mnie też boli kość ogonowa Ból ten nasila się z dnia na dzień coraz bardziej co mam brac za leki albo masci?prosze o pomoc czekam na odpis
gość
01-06-2015, 22:02:41

mnie też boli kość ogonowa Ból ten nasila się z dnia na dzień coraz bardziej co mam brac za leki albo masci?prosze czekam na odpis
gość
22-08-2015, 12:12:55

Hej, muszę koniecznie podzielić się z Wami, że chyba znalazłam sposób na ten paskudny ból! :D Ten sposób to TRENING SIŁOWY!
Odkryłam to przez przypadek - pół roku temu zaczęłam chodzić na siłownię, chciałam trochę schudnąć i ujędrnić ciało i pojawił się niespodziewany efekt uboczny - wyleczyłam się z kokcygodynii bez żadnych zabiegów, lekarzy, tabletek :D
Teraz trochę szczegółów dla zainteresowanych:
Mam 30 lat, a kokcygodynia dokuczała mi przez ok 2-3 lata. Ból przeszedł samoistnie po ok. 1 miesiącu treningów 2-3x w tygodniu. Wydaje mi się że przyczyną bólu była praca siedząca po 8h dziennie, bo w weekendy ból mi nie dokuczał. W dni pracujące pojawiał się taki ból, że ledwo siedziałam i wsiadałam do samochodu.
Odnośnie treningu siłowego to w moim przypadku koncentrowałam się na pośladkach, w celu ich rozbudowy Jestem kobietą i zdaję sobie sprawę, że mój trening może nie do końca przypaść do gustu facetom, którzy wolą pracować nad górną częścią ciała. Niemniej jednak podaję ćwiczenia jakie robiłam, może komuś się przyda:
- Hip bridge z obciążeniem (zaczynałam od ćwiczeń bez obciążenia, następnie ze sztangą 15kg, obecnie 45kg w 3 seriach po 20 powtórzeń) - najważniejsze ćwiczenie na wzmocnienie mieśni pośladkowych. Można też robić wersję zwaną hip thrust, ale ja wolę bridge, bo mniej rozbudowuje m. czworogłowe uda.
- Deadlift (zaczynałam od samej sztangi 5kg)
- Kettleswing (zaczynałam od 8kg)
- Plank (deska)
- Unoszenie tułowia na ławce rzymskiej (bez obciążenia)
- odwodzenie nogi w tył na wyciągu (obciążenia typu 5-7kg))
- odwodzenie nogi w bok na wyciągu lub na maszynie (j.w)
- przysiady z małym obciążeniem do 8kg lub bez (chcę uniknąć rozbudowy ud)
Oprócz tego robiłam oczywiście ćwiczenia na ręce i górne mięśnie pleców, ale je tutaj pominę, bo wątpię aby miały wpływ na wyleczenie kokcygodynii.
Moja hipoteza jest taka, że wzmocniłam mięśnie dwugłowe, pośladkowe i pleców, co w jakiś sposób pomogło odciążyć czy zregenerować bolącą kość ogonową. Nie wiem na jakiej zasadzie to działa i czy w literaturze medycznej jest wymieniony mój sposób, ale dzielę się nim, bo szkody nikomu nie wyrządzi a wręcz przeciwnie.
Jeśli komuś również pomogł trening siłowy, to proszę aby dał znać! Jestem bardzo ciekawa efektów u innych.
Pozdrawiam
Karolina Ch.
gość
03-10-2015, 19:03:14

Hej, niesamowite co piszesz Karolina, bo mnie w wyniku treningu "odezwała się" kość ogonowa..byłam u lekarza, który powiedział, żeby zaprzestać ćwiczeń i czekać aż ból zniknie...zastanawiam się co dalej....czy to schorzenie nie jest przeciwwskazaniem do treningu siłowego? Jak ci idzie? Nie pojawiały się żadne komplikacje/ból?
gość
18-10-2015, 15:49:29

Hej, dzięki za odzew. Przykro mi to słyszeć. Być może geneza tej przypadłości może być różna u różnych osób. Szkoda, że Tobie trening nie pomógł. Miałam nadzieję, że udało mi się znaleźć jakiś skuteczny sposób, widać nie do końca :(
U mnie kość ogonowa ostatnio też się delikatnie odezwała. Wiążę to z nowymi obowiązkami w pracy, przez co mam krótsze i rzadsze przerwy. W miarę możliwości będę starać się więcej chodzić lub stać. Zdrowie przede wszystkim :)
Według mnie przyczyną moich problemów z kością ogonową jest praca przy komputerze 8h dziennie i wielogodzinny ucisk na to miejsce. Do tego mam kiepską "warstwę ochronną" w tym miejscu, bo mięśnie moich pośladków są (były) w zaniku przez taką ilość siedzenia. Całe szczęście pracuję nad poprawą tej sytuacji na siłowni (obecnie 1-2x w tyg.)
Czy Ty też masz pracę siedzącą?
Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: