Reklama:

ból kości ogonowej (122)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
29-11-2011, 19:52:36

Gość 2009-06-22 22:40:00 Witam.Mam 18 lat i od kilku ładnych miesięcy boli mnie kość ogonowa...ból ujawnia się przy wstawaniu z pozycji siedzącej.Powiedzcie prosze co moze mi dolegac?
gość
16-12-2011, 07:32:34

Ja mam 14 lat i mnie tez boli kosc ogonowa.
gość
02-01-2012, 11:32:41

Mam 26 lat. Walczę z kością ogonową już pół roku. Jestem przebadana już pod kątem wszystkiego. Zdjęcie zrobione- bez zmian- od tego zaczęłam. Potem wizyta u 1 chirurga, dostałam leki przeciwbólowe i maści potem rehabilitacja(laser i jonoforeza)- nie pomogło.
Wybrałąm się do innego chirurga. On zrobił USG, badanie fizykalne odbytu, przepisał swoje leki również przeciwbólowe, kazał się przygotować do retroskopii ( okropne badanie przez odbyt za pomocą wziernika)
Retroskopia nie wykazała zmian (hurra nie mam raka!).
Zrobiłam rezonans magnetyczny odcinka lędźwiowo-krzyżowego - wszystko ok.
Chirurg więc stwierdził iż cierpię na kokcygodynię( niewyjaśniony zespół bólowy kości ogonowej). Dostałam blokadę z lidokainą, po której było przez 2 tygodnie jeszcze gorzej , potem ból wrócił na stały poziom i boli do dziś. Nic więcej zrobić się nie da. :( Kokcygodynia to cholerstwo, które ciągnie się za człowiekiem całe życie.
gość
02-01-2012, 15:36:47

do tych dwoch osob , ktore pisaly , ze nie maja 50 czy 80 lat. Nie wytykajcie czyjegos wieku bo akurat ja mam tyle i nigdy nie mialem bolow kosci ogonowej hihihihi
gość
27-02-2012, 20:14:14

Mam 17 lat i od 4 miesięcy boli mnie kość ogonowa i to bardzo. Nie raz nie mogę wstać z krzesła, albo z łózka. Przy ćwiczeniach na wf-ie również nóg rozciągnąć nie mogę bo boli. Myślałam ze sobie ubiłam tą kość podczas upadku ale z tego co sobie przypominam to 2 dni wcześniej mnie właśnie zaczęła boleć.
Ostatnio przy wstawaniu z krzesła ból był tak silny że nie mogłam tchu złapać.
Od razu mówię że nie mam zbytnio czasu latać po lekarzach i faszerować sie niepotrzebnie tabletkami. Mam za dużo na głowie.
Z czego może być ten ból i czy to coś poważnego ? Jak myślicie :(( Mam dość tego bólu...
gość
05-03-2012, 09:13:28

Oj boli boli, rada dla poczatkujacych snowboardzistow: zakladajcie ochraniacze :)
gość
22-06-2012, 08:39:58

Gość 2012-01-02 12:32:41 Mam 26 lat. Walczę z kością ogonową już pół roku. Jestem przebadana już pod kątem wszystkiego. Zdjęcie zrobione- bez zmian- od tego zaczęłam. Potem wizyta u 1 chirurga, dostałam leki przeciwbólowe i maści potem rehabilitacja(laser i jonoforeza)- nie pomogło.
Wybrałąm się do innego chirurga. On zrobił USG, badanie fizykalne odbytu, przepisał swoje leki również przeciwbólowe, kazał się przygotować do retroskopii ( okropne badanie przez odbyt za pomocą wziernika)
Retroskopia nie wykazała zmian (hurra nie mam raka!).
Zrobiłam rezonans magnetyczny odcinka lędźwiowo-krzyżowego - wszystko ok.
Chirurg więc stwierdził iż cierpię na kokcygodynię( niewyjaśniony zespół bólowy kości ogonowej). Dostałam blokadę z lidokainą, po której było przez 2 tygodnie jeszcze gorzej , potem ból wrócił na stały poziom i boli do dziś. Nic więcej zrobić się nie da. :( Kokcygodynia to cholerstwo, które ciągnie się za człowiekiem całe życie.
gość
21-11-2012, 07:43:16

Na samoistny ból kosci ogonowej (tzw. ból odśrodkowy) pomaga tylko i wyłacznie mobilizacja per rectum. Przeszłam 8 takich zabiegów. I prawie nie czuję bólu. Nie bójcire sie tych zabiegów, jak człowieka mocno boli to zgodzi się na wszystko. Tylko musicie znależć sobie dobrego terapeutę, ja na takiego trafiłam. Dodam, że też nikt nie umiał mi powiedzieć od czego mam te bóle, byłam u 11 lekarzy różnej specjalnosci!!!!! Dopiero 2 ostatnich poleciło mi per rectum!!!! Jestem im bardzo wdzięczna, bo to co przeżyłam przez te pół roku to koszmar.
gość
17-12-2012, 18:04:09

W dzieciństwie uszkodziłem sobie kość ogonową i przez przeszło trzydzieści lat męczyłem się z tym. Nauczyłem się nawet wyczuwać zbliżający atak i w pewien sposób nawet unikać go ale i tak raz, czy dwa razy w miesiącu dopadał mnie ból. Zacząłem się go wręcz bać. Jeśli wiecie jak to jest, gdy spędza się godzinę czasu w nocy w kucki albo nie możesz ustać bo z bólu tracisz równowagę i oblewa cię zimny pot, to zapewne rozumiecie mój strach. Lekarz stwierdził, że jeżeli to nie jest konieczne, to lepiej tego nie ruszać. Tylko co to oznacza? Kiedy jest to konieczne? Na szczęście mam to już za sobą (przynajmniej do tej pory). Cztery miesiące temu wpadł mi w ręce pewien produkt. Jestem teraz jego dystrybutorem. Nie obchodzi mnie to, co sobie pomyślisz i nie zależy mi na tym byś go kupił. Wiem tylko, że ból przeszedł i niech tak zostanie.
(projektpolnocny@gmail.com)
gość
03-01-2013, 07:51:34

Gość 2012-11-21 08:43:16 Na samoistny ból kosci ogonowej (tzw. ból odśrodkowy) pomaga tylko i wyłacznie mobilizacja per rectum. Przeszłam 8 takich zabiegów. I prawie nie czuję bólu. Nie bójcire sie tych zabiegów, jak człowieka mocno boli to zgodzi się na wszystko. Tylko musicie znależć sobie dobrego terapeutę, ja na takiego trafiłam. Dodam, że też nikt nie umiał mi powiedzieć od czego mam te bóle, byłam u 11 lekarzy różnej specjalnosci!!!!! Dopiero 2 ostatnich poleciło mi per rectum!!!! Jestem im bardzo wdzięczna, bo to co przeżyłam przez te pół roku to koszmar.
Możesz podać kontakt do tego terapeuty? Też walczę z tym problemem niestety.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: