Reklama:

ból kości ogonowej (122)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
19-10-2015, 18:58:42

http://www.wifotan.com/pages/artykuly/sdk_ciechocinek.php
poczytać artykuł i poćwiczyć
gość
24-10-2015, 12:47:46

Gość 2013-02-25 10:06:13
Witam, ja również borykam się z tym problemem.
Mam 15 lat, i pewnego dnia przy podnoszeniu nogi po prostu coś mnie "strzykło" w kości ogonowej i tak boli od 2 tygodni. Ból ma miejsce kiedy siedzę i wstaję, raz jest większy, raz mniejszy, ale nie było dnia, żeby zaniknął całkowicie.
Jestem pewna, że się nie uderzyłam.
Zwlekam z wizytą u lekarza, bo naprawdę nie chcę operacji ani rehabilitacji, ani nic takiego, nie mam na to czasu.
Spróbuję jakąś maść, nie wiem, może pomoże.
ja miałam.taka sama sytuacje, męczył się prawie rok, pomogły zabiegi jonoforazy,lasery i krioterapia.ale te zabiegi trzeba powtarzać co jakiś czas aby ten ból się nie odmówił mnie po 5 latach znowu zaczęła boleć ta kość.trzeba jak najszybciej iść do lekarza.
gość
01-03-2016, 11:55:50

Ja uważam, że w terapii kręgosłupa równie istotną rolę co ruch, odgrywa jakościowy wypoczynek. Ważnym jego elementem jest miejsce, w którym śpimy - nie może to być składana sofa, wersalka czy inny wynalazek. Kiedy ma się problemy z kręgosłupem lub chce się ich uniknąć w przyszłości, należy wręcz sypiać na dobrej jakości materacu. W naszej pracowni testowaliśmy przeróżne materiały i najlepiej sprawdza się pianka wykorzystywana do produkcji materaców Viscotherapy Art Medic. Te właśnie materace i poduszki ortopedyczne polecamy naszym pacjentom -są one, jak wspomniałem - bardzo ważną częścią terapii kręgosłupa.
gość
22-12-2016, 18:13:06

Witam.Od ponad roku czasu męczę sie z bolem wokół kosci ogonwej.Bół nie ustępuje od roku. Boli cały dzien gdy chodze spie leze . Poczatkowo myśłem ze to kosc ogonowa ale okazało sie to nie kosc, Rezonans nic nie pokazuje tyko lekkie objawy zwyrodnien na odcinku lęźdzwiowym. Czy to moze powodowac taki bół od roku? Najbardziej boli jak kicham albo kaszle . Nie moge nawet do góry podskoczyc a co dopiero biegać. Chciałbym w koncu zacząć normlanie funkcjowac i wrócic do grania w piłke. Nie chce wstawac co dziennie z bólem i cierpiec całe dnie. Byłem wczoraj u neurologa to skierował mnie na cwiczenia mc kenziego . Ty to co cos pomoze ? prosze o jakas podpowiedź
gość
23-12-2016, 17:45:50

jak nie zaszkodzi to pomoże
gość
27-02-2017, 18:05:33

Ja także 3 tygodnie temu złamałam kość ogonowa z przemieszczeniem ( na RTG widać że ostatni fragment kości skierowany jest do wewnątrz). Ból przez pierwszy okres straszny a teraz tylko gdy leżąc lub próbując siadać uciska m kosc- wtedy boli. Chirurg skierował mnie na nastawianie kości w znieczuleniu do szpitala ale żaden szpital do którego dzwoniłam nie robi czegoś takiego, jedynie wycinają kość. Podobno to rzadkość. Boję się takiej operacji dlatego chciałabym wierzyć że da się żyć z takim problemem. Czy ktoś miał złamanie kości ogonowej z przemieszczeniem i doszedł do siebie bez operacji? Czy ten ból kiedyś przechodzi? Czy da się wrócić do normalnej aktywności? Po jakim czasie da się normalnie usiąść? Proszę o odpowiedź jeśli ktoś miał ten problem
gość
29-06-2017, 13:02:38

Ja niestety nie wiem bo się na tym zwyczajnie nie znam. Sama borykam się z problemem bólu kości ogonowej i muszę przyznać, że pół roku się tak męczyłam, aż wreszcie poszłam do RehaPro gdzie zajął się mną profesjonalny fizjoterapeuta. Już po kilku wizytach czuję różnicę.
gość
08-08-2017, 11:05:39

Witam,
również borykam się z bólem kości ogonowej. Mnie ból trzyma od porodu (2 miesiące). Niestety zdiagnozowanie tego i znalezienie odpowiedniego lekarza to jakaś masakra.
Na początku czekałam aż ból sam przejdzie, bo jak to mówią, po porodzie organizm musi sam dojść do siebie. Ale po miesiącu już się zaczęłam delikatnie mówiąc denerwować, bo ile można?! A tu ani leżeć, ani siedzieć, nie wspominając o zmianie pozycji (z pozycji siedzącej żeby wstać- aż chciało mi się płakać z bólu). W końcu napisałam do położnej i mojej pani ginekolog (w końcu tyle lat w zawodzie powinny się z tym spotkać i coś doradzić). Od położnej dostałam nr do rehabilitantki. W międzyczasie zrobiłam RTG, bo naczytałam się ,że może być pęknięta, złamana itp. W opisie napisali ,że wszystko okej. Poszłam do rehabilitantki, która mobilizuje mi tą kość. Na początku zewnętrznie , a za 3 razem zdecydowałam się na mobilizację przez pochwę, bo ponoć lepsze rezultaty (nic nie boli!). Niestety ból utrzymuje się nadal, jest może nieco mniejszy ale wciąż jest. Z desperacji zapisałam się na rezonans magnetyczny. Idę jutro, ciekawe co wykaże,bo każdy mówi/uważa co innego.
Rehabilitantka mówi ,że kość się odgina podczas porodu i trzeba jej pomóc wrócić na swoje miejsce.
Ginekolog na wizycie kontrolnej stwierdziła ,ze jeżeli boli tak długo to jest pęknięta (szkoda ,że jak do niej w tej sprawie napisałam to miała mnie w dupie i nie odp. nic)
Znajomy lekarz mówi ,że może to również być naderwanie więzadła.
Nooo więc ile lekarzy ,tyle pomysłów. Tak więc na własną rękę idę jutro wydać 370zł na rezonans i mam nadzieję ,ze czegoś się dowiem, bo tracę już cierpliwość.
gość
08-08-2017, 18:31:05

a przyczyna leży w tej okolicy i nikt jej nie widzi, jeżeli wybrałaś na rezonans właściwy rejon to się dowiesz, a jak nie to nie, powiem ci, że ja mam jeszcze inną wizję twych problemów ale potwierdzenie nie leży w możliwościach internetu, napisz co wyszło to może potwierdzisz moją teorię, powodzenia
gość
10-08-2017, 13:17:22

Opis badania:
Odcinek lędźwiowy kręgosłupa o pogłębionej fizjologicznej lordozie na pograniczu z kością krzyżową.
Cechy obecności kręgu przejściowego z lumbalizacją trzonu kręgu S1.
Kątowe zagięcie kości guzicznej na wysokości segmentów G1-G2.
Kanał kręgowy prawidłowego kształtu i wielkości.
Worek oponowy bez cech modelowania i przemieszczenia.
Rezerwa płynowa podpajęczynówkowa kanału kręgowego o zachowanym wymiarze.
Krążki międzykręgowe prawidłowej wysokości i niezmienionej budowie,bez przemieszczenia.
Struktury rdzenia kręgowego bez zmian.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: